Door het warme strandwater is de kleine pieterman, een giftig visje, opvallend talrijk aanwezig aan de Belgische kust. De aantallen liggen zeven keer hoger dan vorig jaar. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). “Wie pootje baadt en een pijnlijke steek wil vermijden, draagt best waterschoenen”, klinkt het
De kleine pieterman is een visje van 10 à 15 centimeter dat wijdverspreid voorkomt in de Noordzee. Overdag leeft het ingegraven in de zeebodem en in de branding. Wie blootsvoets trapt op een ingegraven exemplaar, riskeert een venijnige en pijnlijke steek door de giftige stekels. Uit gegevens van het VLIZ-observatienetwerk SeaWatch-B blijkt dat de soort dit jaar zeven keer talrijker is dan in april, mei en juni vorig jaar. “Met gemiddeld één visje per zeventig vierkante meter is de kans op een ontmoeting met de kleine pieterman vrij groot en intussen 10-15 keer hoger dan eind de jaren 1990”, zegt VLIZ.
Warme strandwater
De kleine pieterman heeft een voorkeur voor warmere watertemperaturen. “Een snel opwarmende Noordzee en warme strandwatertemperaturen al heel vroeg in de zomer, spelen in de kaart van de soort”, aldus VLIZ. Het gif veroorzaakt een felle, uitstralende pijn en mogelijk misselijkheid. Op de plek waar je gestoken wordt – doorgaans in de voet – ontstaat een zwelling. Bij een steek kan je best zo snel mogelijk de wonde onderdompelen in een warme vloeistof. Ook een haardroger kan effectief zijn. “Maar wie op zeker wil spelen, draagt best watersandalen bij het betreden van de branding”, besluit VLIZ.
The post Opvallend veel giftige pietermannen aan de kust: “Wie pootje baadt en een pijnlijke steek wil vermijden, draagt best waterschoenen” is provided by KW.be.