Oostende heeft grote plannen met site tussen renbaan en Koninklijke Villa: “Park Royal moet een groot park worden”

De stad Oostende heeft grote plannen met de site rond het oude zwembad, de Drie Gapers, de Japanse tuin, de Koninklijke Villa en de achterzijde van de Venetiaanse Gaanderijen. “Dat moet tegen 2035 een geheel worden, een groot park”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling en Participatie Judith Ooms (Vooruit Plus).

De afbraak van het oude zwembad in de Koningin Astridlaan heeft heel wat open ruimte gecreëerd en dat biedt mogelijkheden. Het stadsbestuur ziet het groots, want ze willen duinen, veel groen en ook nog eens de monumentale gebouwen in de buurt integreren in het geheel. Geen gemakkelijk opgave voor architecten. Die mogen de komende twee jaar uit hun pijp komen om het project binnen te halen.

Totaalplaatje

Plots ontstaat er middenin de 67 kilometer lange Belgische kustlijn, in onze stad, ruimte voor een hedendaags ‘park’ mét zicht op zee”, zegt burgemeester John Crombez (Vooruit Plus). “Die kans willen we met beide handen grijpen. Dit project zal beeldbepalend worden voor het Westerkwartier, verbindend voor de Oostendenaars en uniek in de beleving aan de Belgische kust. Het gaat over natuur, cultuur en erfgoed, tot strandplezier en kustverdediging: het totaalplaatje.”

‘Park Royal’: die naam werd door het stadsbestuur uitgekozen. En dat het een royaal park moet worden, dat staat vast. Het moet een groene oase worden met zicht op zee. Een publieke groenzone aan de Belgische kust met een grote verscheidenheid aan functies. De stad ziet het als een unieke kans om natuur, cultuur, erfgoed, kustverdediging én Oostendenaars samen te brengen.

“Mensen zullen elkaar hier ontmoeten, tot rust komen, ontdekken, beleven… en dit met het absolute voornemen: dat we ‘Park Royal’ samen met de Oostendenaars maakten” – Judith Ooms, schepen

“Ook dekolonisatie krijgt hier straks een echte plek”, duidt schepen Judith Ooms. “De site leent zich perfect om het koloniale verleden van België en de rol van Leopold II te duiden en dekolonisatie een plek te geven. Via een herdenkingsplein dat ons koloniaal verleden kadert net achter de Drie Gapers, én evenzeer in en door het ‘Park Royal’ zelf. Mensen zullen elkaar hier ontmoeten, tot rust komen, ontdekken, beleven… en dit met het absolute voornemen: dat we ‘Park Royal’ samen met de Oostendenaars maakten.” De stad wil daarvoor een participatietraject opstarten met de Oostendenaars.

Ook het klimaat heeft een grote rol binnen het hele project. Zo is ‘Park Royal’ een concrete stap in het klimaatadaptieplan van de stad. “Het park zal bijdragen aan een groene, hittebestendige en waterrobuuste stad: klaar voor de toekomst”, duidt schepen Ooms nog. “Zo wordt het tevens een plek voor rust en welzijn – nauw verbonden met onder andere het monumentale Thermae Palace. Fysieke en mentale gezondheid, én zorg lopen zo opnieuw als rode draad door deze site.”

Er wordt zelfs gedacht aan een duinenstrook op sommige plaatsen langs de site. “Op welke plaatsen die komen, dat moet het onderzoek uiteindelijk uitwijzen”, aldus de burgemeester. Ook monumenten, gebouwen en hun functies krijgen een hernieuwde prominente plek bij de ontwikkeling van ‘Park Royal’. “Bij de uitvoering van dit project zullen de monumentale gebouwen opnieuw in de schijnwerpers gezet worden, niet als stille decorstukken, maar als levendige getuigen van onze boeiende Oostendse geschiedenis”, geeft schepen van Gebouwen, Charlotte Verkeyn (N-VA) nog mee.

2035

Als alles goed gaat moet er binnen een tweetal jaar een ontwerp klaar zijn, om tegen 2029 te starten met de werken. De stad wil dat de werken tegen 2035 afgerond worden.

The post Oostende heeft grote plannen met site tussen renbaan en Koninklijke Villa: “Park Royal moet een groot park worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Megaschenking van Warren Buffett: superbelegger geeft ruim 5 miljard euro weg

De wereldberoemde Amerikaanse ‘superbelegger’ Warren Buffett heeft vrijdag 6 miljard dollar, zo’n 5,12 miljard euro, aan Berkshire Hathaway-aandelen geschonken aan goede doelen, waaronder de Gates Foundation van medemiljardair Bill Gates. Dit is zijn grootste jaarlijkse donatie sinds hij bijna twintig jaar geleden begon met het weggeven van zijn fortuin.

Lees meer »

Hoe CD&V urenlang akkoord over meerwaardebelasting blokkeerde en cheeseburgers soelaas boden

Het kostte de regering-De Wever een marathonvergadering van 13 uur om eindelijk een akkoord te sluiten over de meerwaardebelasting. In de laatste rechte lijn lag niet Vooruit of MR dwars, maar vooral CD&V — tot grote ergernis van de rest aan tafel. Een reconstructie van de moeizame totstandkoming van de ‘rijkentaks’: een Belgisch compromis, flink wat geroep en getier tussen

Lees meer »

“Duitsland doet er alles aan om heropstart Nord Stream-pijpleidingen te voorkomen”

De Duitse regering van Friedrich Merz onderzoekt verschillende opties om te verhinderen dat Nord Stream heropstart. Langs deze pijpleiding stroomde in het verleden massaal Russisch gas naar Duitsland, maar sinds de oorlog in Oekraïne is dat geleidelijk helemaal gestopt. Berlijn wil verhinderen dat private investeerders het project nieuw leven inblazen, schrijft zakenkrant ‘Financial Times’.

Lees meer »

Beroepschauffeur voor tweede keer met te veel alcohol achter het stuur: “Zijn vriendin zou hem verlaten”

Hij rijdt met een betonmixer, maar al voor de tweede keer kon een 30-jarige automobilist uit Kortrijk met te veel alcohol achter het stuur betrapt worden. Hij deed nog maar eens een beroep op de mildheid van de politierechter in Kortrijk.
The post Beroepschauffeur voor tweede keer met te veel alcohol achter het stuur: “Zijn vriendin zou hem verlaten”

Lees meer »

Belgisch slachtoffer (73) van steekpartij in centrum Amsterdam heeft gedeeltelijke dwarslaesie, verdacht zwijgt over motief

De Belgische vrouw van 73 jaar die eind maart bij de Dam in Amsterdam werd neergestoken ligt nog altijd in een revalidatiecentrum. Ze heeft geen gevoel in haar benen, dat wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke dwarslaesie. “Ze werkt er hard aan om weer iets van mobiliteit terug te krijgen, maar met een gedeeltelijke dwarslaesie is het de vraag of dat

Lees meer »