Poperinge houdt Maria Ommegang traditie staande: “Geen kermis zonder processie”

In Poperinge luidt de Maria Ommegang steevast het begin van de zomervakantie in. Het comité krijgt steun van heel wat vrijwilligers, verenigingen… om de processie te laten uitgaan. Steevast kan Maria Ommegang ook rekenen op heel wat toeschouwers. “Maria Ommegang is voor velen een traditie en tradities breek je niet zomaar af”, zeggen Rita Mareco en Johan Caulier van het Maria Ommegangscomité. Dit jaar trekt de Ommegang uit op zondag 6 juli.

De Maria Ommegang beeldt de geschiedenis van de stad uit en toont het mirakel van het doodgeboren kind dat weer tot leven kwam in 1479, op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. “Het mirakelbeeld is voor veel mensen een houvast. Men komt naar de Sint-Janskerk om een kaars aan te steken. De processie met het beeld is echt wel een symbool voor Poperinge”, zeggen Rita Mareco en Johan Caulier van het Maria Ommegangscomité. “Lang geleden is er een legende ontstaan: het was heel slecht weer op processiezondag. ’s Nachts hoorden ze schuifelende voetstappen door de straten van Poperinge. Als ze ’s morgens binnenkwamen in de kerk, zagen ze dat de zoom van het kleed van Maria met modder besmeurd was: Maria was alleen op stap gegaan… Sindsdien gaat het beeld ieder jaar uit op de triomfwagen met of zonder processie.”

Jaarlijks lokt Maria Ommegang heel wat toeschouwers. “Als Poperingenaar werd je grootgebracht met de processie en het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan, het werd je met de paplepel ingegeven. Het is een traditie en tradities breek je niet zomaar af. Bij de oudere generaties zit dat er nog heel sterk in: geen kermis zonder de processie. Sommige latere generaties hebben dat echt nog wel overgenomen en komen daarvoor dan ook speciaal af naar Poperinge, omdat het in de familie zit.”

Helpende handen

De processie is intussen een vaste waarde bij de start van de zomervakantie en kan elk jaar rekenen op een grote groep vrijwilligers en veel verschillende verenigingen. “Zo zijn er KWB en Femma die sinds jaar en dag bepaalde groepen uitbeelden en die ieder jaar present zijn. We hebben de muziekkorpsen waar ook veel jonge mensen lid van zijn. Er zijn ook verschillende wijken, straten en buurten die enkele groepen bevolken. Enkele klassen doen ook jaarlijks mee en op de jeugdbewegingen kunnen we ook rekenen voor de nodige hulp om een en ander te doen tijdens, voor of na de processie. Mensen uit de lokale toneelverenigingen zijn ook present”, zegt Johan.

“We proberen, als het enigszins kan, zoveel mogelijk jonge mensen te betrekken. Er zijn enkele groepen die bevolkt worden door jongeren zoals de vaandeldragers. De jongerenwerking van Heuvelland deed vorig jaar voor de eerste keer mee en we kunnen dit jaar opnieuw op hen rekenen met een groter aantal. De ene jongere brengt ook de andere mee.”

Nieuwe rekwisieten

Dit jaar zijn er geen nieuwe wagens, maar de schipwagen werd wel volledig opgefrist en herschilderd. “Er werden ook enkele nieuwe rekwisieten aangekocht: nieuwe helmen voor de soldaten, nieuwe visnetten… Er zijn twee wagens die dankzij sponsoring nieuwe geluidsinstallaties kregen. We vernieuwden de titelborden.” De processie gaat ieder jaar uit op de eerste zondag van juli, dit jaar dus op zondag 6 juli. “We volgen daarbij altijd hetzelfde parcours: de toer van de Ommegang. Men start een eindje voor de Sint-Janskerk, over de Grote Markt, voorbij de Onze-Lieve-Vrouwekerk naar de Keer van de Ommegang, voorbij de Sint-Bertinuskerk en terug naar de Sint-Janskerk. Men passeert aan de drie kerken.”

The post Poperinge houdt Maria Ommegang traditie staande: “Geen kermis zonder processie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dollardaling veegt winst aandelen volledig weg voor eurobelegger”: hoe doen de buitenlandse aandelen uit de Grote Geldbarometer het?

Voor het eerst stelt de Grote Geldbarometer in 2025 ook een reeks buitenlandse aandelen voor. Die aandelen tellen niet mee voor het rendement van de barometer, maar kunnen voor beleggers misschien een mooie aanvulling betekenen. HLN-geldexpert Paul D’Hoore analyseert halverwege het jaar hoe die buitenlandse selectie ervoor staat.

Lees meer »

Belgian Cats op het Brussels stadhuis gehuldigd, na ontvangst door de koning

De Belgian Cats, die zich zondagavond in het Griekse Piraeus tot Europees kampioen kroonden na een onwaarschijnlijk spannende finale tegen Spanje, werden maandagavond op het stadhuis van Brussel gehuldigd. Daar werden ze begroet door heel wat fans.
The post Belgian Cats op het Brussels stadhuis gehuldigd, na ontvangst door de koning appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wingene stelt drie directeurs aan: “Elk met hun specifieke kwaliteiten, interesses en stijl”

Tijdens de laatste gemeenteraad werden voor de nieuwe fusiegemeente Wingene drie directeurs in besloten zitting aangesteld. Daarbij waren er geen verrassingen. Jurgen Mestdagh (46) werd algemeen directeur, Dieter Vandenberghe (41) werd financieel directeur en Olivier Ramon (42) werd adjunct-financieel directeur. Voorzitter Hendrik Verkest schetste in een toespraak waar de drie directeurs voor staan. “Het zijn drie verschillende persoonlijkheden, elk met

Lees meer »