Vorig schooljaar werden in West-Vlaanderen 189 mini-ondernemingen opgericht door jongeren uit het secundair en hoger onderwijs. Dat zijn er iets minder dan de jaren daarvoor. “We moeten verdere groei stimuleren”, waarschuwt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).
Vorig schooljaar namen er in heel Vlaanderen ruim 11.000 jongeren deel aan een ondernemingsproject, een stijging van 800 leerlingen in een jaar. In West-Vlaanderen ging het over 95 mini-ondernemingen, een tiental minder dan het jaar daarvoor maar wel een kleine twintig meer dan vijf jaar eerder.
Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele (N-VA).
Verbreding
Mini-ondernemingen zijn een product van het secundair onderwijs, waarbij jongeren onder begeleiding een dienst of product in de markt mogen zetten. Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) spande zich de afgelopen jaren in om ook niet-economische richtingen te betrekken, en dat heeft volgens Warnez vruchten afgeworpen. “Deze verbreding is essentieel in een steeds diverser onderwijssysteem”, klinkt het.
In het hoger onderwijs heet zoiets dan weer een SBP, een Small Business Project. Daar waren er in 2023-2024 zo’n 94 van in onze provincie, het op één na laagste aantal in Vlaanderen. Wel blijven de cijfers ook hier relatief stabiel door de jaren heen, zonder grote positieve of negatieve uitschieters.
Stimuleren
“West-Vlaanderen bewijst dat duurzaam inzetten op ondernemend onderwijs loont”, zegt Brecht Warnez. “Toch moeten we waakzaam blijven en ook hier verdere groei stimuleren, zeker in samenwerking met lokale scholen en hogescholen.”
Vlajo zet daarom in op vernieuwingen en modularisering om ondernemerschap toegankelijker te maken voor alle studierichtingen.
The post Iets minder West-Vlaamse jongeren starten onderneming is provided by KW.be.