Precies 151.906 West-Vlamingen zijn momenteel geregistreerd op BE-Alert, het digitale alarmeringssysteem van de overheid. Dat blijkt uit informatie die provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé. “Dat cijfer moet zeker nog omhoog”, meent Izegemse politicus.
Met BE-Alert kunnen locatiegerichte noodberichten verstuurd worden naar alle inwoners die zich met een actieve smartphone op het moment van het uitsturen van een bericht in het geselecteerde gebied aanwezig zijn, ongeacht een eventuele registratie. Maar wie geregistreerd is wordt ook verwittigd wanneer ze zelf niet in de buurt zijn. Dat kan handig zijn wanneer er bijvoorbeeld overstromingen zijn in de regio van jouw woning, terwijl je zelf op het werk bent. Alle 62 gemeenten zijn al ingestapt.
Promoten
Niet enkel de burgemeesters kunnen met BE-Alert informatie uitsturen bij noodsituaties, ook de gouverneur kan van het systeem gebruik maken. “Gouverneur Carl Decaluwé schakelde de voorbije jaren al acht keer BE-Alert in om te waarschuwen”, verduidelijkt provincieraadslid Kurt Himpe. “In 2020 gebeurde dat bij de storm Ciara en voor covid. In 2021 bij de onbereikbaarheid van de 100 en 101, in 2022 bij de storm Eunice en Franklin. In 2023 werd een BE-Alert uitgestuurd naar aanleiding van de wateroverlast en in 2024 bij de boerenprotesten in de haven van Zeebrugge. Vorige maand werd het systeem ook ingeschakeld na de brand in Staden.”
Himpe zou willen dat er nog veel meer provinciegenoten zich registreren op het platform, en daar heeft Decaluwé wel oren naar. “De gouverneur in oktober deelnemen aan de nationale testdag en hij roept geregeld de steden en gemeenten op om het systeem te promoten bij hun inwoners. Op hun beurt moeten de lokale besturen ook hun verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het.
The post Van overstromingen tot lokale brand: al 150.000 West-Vlamingen ontvangen noodberichten van BE-Alert is provided by KW.be.