Bommetje in de wandelsport: wandelclub Nacht van Vlaanderen stopt na 45 jaar

Na bijna 45 jaar houdt de Torhoutse wandelclub Nacht van Vlaanderen op te bestaan. Het zeskoppige bestuur neemt collectief ontslag en gaat de vzw ontbinden. De reden? De bestuursleden worden een dagje ouder en er is niemand die de fakkel wil overnemen. Voor alle duidelijkheid: dit staat volledig los van de wandel- en loophappening Nacht van Vlaanderen, die door vzw De Nacht georganiseerd wordt en vanzelfsprekend blijft voortbestaan.

Het ontslagnemende bestuur van de roemrijke wandelclub bestaat uit Annie Verhaeghe (voorzitter), haar man Freddy Lannoo (secretaris), Marleen Beernaert (ondervoorzitter), haar man Frank Devos (materiaalmeester), Marc Verplancke (penningmeester) en Rik Vandekinderen. Allen zijn zestigers of zeventigers.

In de spiegel durven kijken

“Het nieuws dat we ermee stoppen, is zo te horen ingeslagen als een bom”, zegt voorzitter Annie. “We hebben gewacht tot na de Nacht-happening om het bekend te maken, want onze club staat sinds 1991 helemaal los van die organisatie en we wilden absoluut geen verwarring zaaien. Sowieso zijn veel wandelaars geschrokken. Ze hadden dit niet verwacht.”

“Er zijn drie redenen waarom we er een punt achter zetten”, vult Marc Verplancke aan. “Ten eerste omdat we in ons bestuur geen opvolging vinden. Niemand ziet het zitten om ons vrijwilligerswerk voort te zetten, wat jammer is.”

“Het stoppen van de wandelclub staat volledig los van de Nacht-happening”

“Ten tweede wordt het almaar moeilijker om voor onze wandeltochten medewerkers te vinden. De bestaande medewerkers zijn vooral zeventigers en tachtigers en we kunnen niet eeuwig op die mensen blijven rekenen.”

“En ten derde moeten we eens in de spiegel durven kijken. Dan stellen we vast dat we niet meer de bloeiende club van weleer zijn. We hebben nog wel om en bij de 260 leden, maar daarvan gaan er naar schatting nog hooguit een 60-tal geregeld wandelen. Niet te vergelijken met vroeger.”

“Ons bestuur is altijd een vriendengroep geweest en hing nog altijd goed samen”, voegt Freddy Lannoo eraan toe. “Er is dus zeker geen sprake van ruzie. We stoppen met pijn in het hart. We zullen de club missen. Maar het had geen zin om tegen beter weten in te blijven doorgaan. We voelen al een tijdje dat het aartsmoeilijk is om vrijwilligers te vinden.”

Opgericht in oktober 1980

De wandelclub is op 11 oktober 1980 van start gegaan, enkele maanden na de eerste wandel- en loophappening Nacht van Vlaanderen, die op 20 juni 1980 plaatshad. De pionier en eerste voorzitter was Wilfried Lammens. In die periode fungeerde de wandelclub nog als organisator van de Nacht. Pas in 1991 volgde de opsplitsing in enerzijds het organisatiecomité vzw De Nacht en anderzijds de wandelclub Nacht van Vlaanderen. Op dat moment werd Frans Victor voorzitter van de club. Hij zou dat blijven tot in 2011. Toen nam Danny Casier het voorzitterschap over. In 2019 werd hij opgevolgd door Annie Verhaeghe.

Sociaal en familiaal gebeuren

“Hoogtepunten van onze werking waren in 2004 de organisatie van de provinciale wandeldag en in 2015 de nationale wandeldag”, vertelt Freddy. “Willy Casier was toen voorzitter van de wandelliga. Hij heeft veel voor onze club betekend. De nationale wandeldag lokte liefst 5.767 deelnemers, een zelden gezien aantal. Ook onze jaarlijkse Verloren Kosttocht is altijd een succes geweest.”

“Wandelen is een sociaal en tegelijk vaak familiaal gebeuren”, zegt Frank Devos. “Onze actieve leden zullen onze wandeltochten missen. Maar ze moeten inzien dat we zonder nieuwe medewerkers niet konden blijven doorgaan.”

Poging tot doorstart

“We horen dat de wandelliga een poging zou ondernemen om een soort doorstart te realiseren”, aldus Marc Verplancke. “Of om een nieuwe Torhoutse wandelclub op te richten. We zijn daar zeker niet tegen, maar we vrezen dat zoiets weinig kans op succes maakt.”

“Als je een wandeltocht organiseert, komt daar veel bij kijken”, pikt Annie in. “Dat valt niet te onderschatten. Wie ons wil opvolgen, moet dat beseffen. Ik vind wandelen fantastisch, maar zonder vrijwilligers geen tochten.”

The post Bommetje in de wandelsport: wandelclub Nacht van Vlaanderen stopt na 45 jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Havenarbeider Jean-Pierre (56) maakte deze foto van gevaarlijke werkomstandigheden: “Twintig minuten later was hij dood”

Twee grote havenbedrijven, PSA en ATS, zijn schuldig aan de dood van de 56-jarige havenarbeider Jean-Pierre Sels in Antwerpen. De dokwerker verongelukte bij het lossen van kranen uit een zeeschip. De arbeidsauditeur haalt zo zijn gelijk, dat havenbazen te laks omspringen met de opleiding van dokwerkers. Jean-Pierres dochter Melissa, die eerder pakkende woorden op het proces sprak, is tevreden dat

Lees meer »

“Ik ben echt superblij met deze erkenning”: 11-jarige Myrthe De Meyere (MACW Diksmuide) samen met andere Koekelaarse sportkampioenen feestelijk gehuldigd

CC De Balluchon in Koekelare vormde het decor voor de jaarlijkse kampioenviering waarbij de gemeente haar sportkampioenen in de bloemetjes zette. In een feestelijke sfeer werden sporters van jong tot oud gehuldigd voor hun prestaties op provinciaal, nationaal en zelfs internationaal niveau.
The post “Ik ben echt superblij met deze erkenning”: 11-jarige Myrthe De Meyere (MACW Diksmuide) samen met

Lees meer »

Ouders van vermiste Adam (19) wachten bang af in recreatiedomein in Hofstade: “Hij ging frietjes halen en is daarna mogelijk gaan zwemmen, we zijn doodongerust”

“We mochten hier vannacht niet blijven, anders hadden we een hele nacht verder gezocht.” Mama Hanane en papa Driss, de ouders van de vermiste Adam (19) uit Lembeek, zijn al sinds 4 uur vanmorgen aanwezig op de plaats waar hun jongen gisteren spoorloos verdween, op het domein van Sport Vlaanderen in het Vlaams-Brabantse Hofstade (Zemst). De zoekactie gaat vandaag verder

Lees meer »

Willeke Dijkhoffz, CEO van grootste ziekenhuis van het land: “We stevenen af op een zorginfarct als we niet weer voor elkaar leren zorgen”

Precies een jaar geleden fuseerden de Antwerpse ZNA en GZA Ziekenhuizen tot ’s lands grootste ziekenhuis: Ziekenhuis aan de Stroom, kortweg ZAS. Aan het hoofd van die zorgmastodont staat Willeke Dijkhoffz (57). Als CEO moet ze haar schip door aartsmoeilijke ziekenhuishervormingen loodsen. Als mens pleit ze voor meer onderlinge solidariteit. “Ik blijf erbij dat wij als mens gelukkiger worden door

Lees meer »

Verboden landmijnen maken comeback

Litouwen heeft de Verenigde Naties officieel laten weten dat het land het anti-landmijnenverdrag opblaast. Ook Estland, Letland, Finland en Polen willen het verbod op de zeer gecontesteerde landmijnen opheffen om zich te verdedigen tegen Rusland.

Lees meer »

KIJK. Klungelige robots spelen een potje voetbal in China

De populairste voetballers van het moment in China zijn geen internationale iconen zoals Messi, Ronaldo of De Bruyne. Het zijn zelfs helemaal geen mensen. De Chinese tech-wereld stond in rep en roer dit weekend nadat zes humanoïde robots een potje voetbal tegen elkaar speelden. Hoewel het niveau van de robots nu nog laag is, verwachten de makers dat er snel

Lees meer »

Luchtmachtbasis Koksijde kan opnieuw op heel wat nieuwsgierigen rekenen tijdens opendeurdag

Afgelopen woensdag opende luchtmachtbasis Koksijde opnieuw haar deuren voor het grote publiek. Ondanks het minder gunstige weer vonden heel wat nieuwsgierigen toch de weg naar de thuisbasis van de NH90-helikopters. Bezoekers konden er terecht bij informatiestanden van Defensie, politie, brandweer en andere diensten. Daarnaast waren er tal van vliegdemonstraties te zien en doe-activiteiten voor jong en oud.
The post

Lees meer »