Langs de Ryckeveldewandelroute opende Westtoer in samenwerking met de gemeente Beernem een nieuwe rustplek. Nabij het kasteeldomein Ten Torre kunnen voorbijgangers even ontspannen. Via een QR-code kan je er het verhaal van kasteelhovenier Daniël De Grande (95) horen en bekijken.
De geschiedenis van het kasteeldomein Ten Torre wordt op de gloednieuwe rustplek langs wandelnetwerk Velden en Meersen tastbaar gemaakt dankzij het verhaal van Daniël De Grande. In een podcast vertelt de 95-jarige De Grande over zijn leven als hovenier en conciërge op het domein. Al drie generaties lang onderhoudt hij het kasteel en zag hij het leven op het domein heel erg veranderen.
Toeristisch potentieel
Het idee om De Grande zijn verhaal te laten doen, ontstond vorig jaar. “We zetten het Brugse Ommeland al even in de markt als echte erfgoedbestemming. De regio heeft veel kastelen en beschikt over tal van plekken waar erfgoed een belangrijke rol speelt. Toeristisch heeft ook dat aspect van de regio veel potentieel”, vertelt regiomanager Brugse Ommeland bij Westtoer Thomas Berghman (30). “Tijdens een themajaar met extra initiatieven en evenementen organiseerden we opendeurdagen en erfgoedwandelingen. Dat deden we in samenwerking met de private eigenaars van de kastelen en erfgoedplekken.”
95 en Nog steeds actief
Tijdens een van die wandelingen kwamen de mensen van Westtoer in contact met Daniël De Grande. Sinds zijn kindertijd woont de man van ondertussen 95 jaar oud op het domein van kasteel Ten Torre. Ondanks zijn leeftijd onderhoudt hij het domein nog steeds. “Al van onze eerste ontmoeting wisten we dat we iets met zijn verhaal willen doen. Hij heeft het kasteelleven enorm zien veranderen en dat wilden we graag publiek maken. We konden via zijn kleinzoon contact leggen en hij wilde meteen meewerken”, vertelt Berghman.
Na heel wat voorbereiding werden de opnames met De Grande op en rond het domein gestart. “Uiteindelijk maakten we een videoreportage en een podcast. Het leek ons ideaal om die verhalen te brengen aan een nieuwe rustplek langs een wandeling. Op die manier kunnen bezoekers even verpozen en de geschiedenis van Ten Torre bekijken en het verhaal van Daniël beluisteren.”
“Toen het gazon tot ongenoegen van de kasteelheer verdord was, verfde Daniël het groen”
De Grande zit boordevol anekdotes en unieke verhalen, waarvan Berghman er alvast eentje wil vertellen. “Een van de dingen die hij ons vertelde, neemt ons terug mee naar de jaren 30 van de vorige eeuw. Toen moest hij nog meneer en mevrouw zeggen tegen de eigenaars van het kasteel. De toenmalige kasteelheer was heel erg bezig met zijn gazon, dat moest er steeds piekfijn bijliggen. Tijdens een droge en warme zomer was dat allesbehalve gelukt, waardoor de kasteelheer zijn ongenoegen had geuit tegen Daniël. Die had er niet beter op gevonden dan het hele gazon met groene verf te behandelen. Daardoor zag het gras er opnieuw mooi groen uit. Alleen zorgde de verf tijdens een volgende bijeenkomst van de kasteelvrouw met vriendinnen voor problemen. De verf bleek af te gaan op de mooie schoenen van alle vrouwen”, lacht Berghman.
Verhalen vastleggen
Voor Westtoer is het belangrijk om dergelijke verhalen vast te leggen. “Figuren zoals Daniël die deze verhalen kunnen vertellen, sterven stilaan uit. Daarom willen we ze nu vastleggen. Kastelen spreken steeds tot de verbeelding, menselijke verhalen zoals in dit geval maken dat tastbaar. Bovendien bereiken we er jongeren mee, een doelgroep die anders moeilijker te bereiken is. Het hele proces startte vorig jaar. Aan het onderzoek en de voorbereiding werkten we bijna een half jaar, maar het resultaat mag er zijn”, vertelt de regiomanager.
The post “Zijn verhalen mogen niet verdwijnen”: Nieuwe rustplek vertelt verhaal van kasteelhovenier Daniël De Grande (95) is provided by KW.be.