Wijndomein ‘t Neerhof uit de Legeweg in Sint-Andries heeft 1600 flessen ‘Brugse Bubbels’ geproduceerd. “Het gaat om onze oogst van Pinot Noir druiven uit 2022. We hebben die flessen twee jaar laten gisten in onze kelder, om ‘extra brut’ van hoge kwaliteit te krijgen”, zeggen wijnbouwers Sascha De Smet en Sonia Marazuela.
Wat wil u eerst horen? Het goede of het slechte nieuws? Eerst het slechte. Sacha De Smet vertelt: “2024 was voor alle Belgische wijnbouwers een zeer slecht jaar. De opbrengst daalde met 67 procent. De reden? Eerst werden we geconfronteerd met erg late vorst eind april, nadien heeft het maanden geregend. Onze oogst is letterlijk in het water gevallen.”
Uitbreiding domein
Bijgevolg bleef de nieuwe tank, die ‘t Neerhof na de uitbreiding van zijn wijndomein in de Legeweg en de Grote Moerstraat in Sint-Andries tot 3 hectare, goed voor 12.000 wijnranken, in 2023 aangekocht had, het voorbije jaar onbenut. Bovendien kunnen Sonia en Sasha dezer dagen geen rode wijn van 2024 te koop aanbieden. “Het goede nieuws is dat we nu 300 flessen Blanc de Bruges (18 euro) hebben, die voor 100 procent uit de Sauvignon Blanc druif bestaan. De oogst was klein, maar de overblijvende drijven waren zeer kwalitatief.”
“We laten die wijn nu nog twee maanden rijpen in de fles en stellen die pas in september te koop. Want we willen meedingen aan de wedstrijd voor beste Belgische wijn die de Vlaamse Sommeliers opzetten in Ter Groene Poorte”, aldus Sacha De Smet, die wel veel verwacht van de oogst 2025 : “Door de vele zonuren krijgen we mooie ranken met veel druiven. Alleen mag het niet meer hagelen voor de oogst. Met de klimaatverandering weet je maar nooit…”
Rode druiven
Sonia Marazuela is vooral trots op haar Brugse Bubbels (21 euro): “Noem dit geen cava of champagne, bij het blind proeven halen de Belgische schuimwijnen het tegenwoordig vaak van hun Spaanse en Franse concurrenten. Deze 100 procent Brugse schuimwijn is gemaakt van Pinot Noir. Ja, je begrijpt mij niet verkeerd: sap van rode druiven!”
“Uit elke druif komt er wit sap, de wijn kleurt enkel rood na contact met de pel. Onze Brugse Bubbels zijn dus een Blanc de Noir. Er zit amper 2,72 gram suiker in, zodat hij ‘extra brut’ smaakt. Hij heeft o zo mooie parels en een lekker lange nasmaak.”
Zomerterras
Het Brugse echtpaar, dat voor Oxfam werkt en in bijberoep wijnbouwer is, heeft een zomerterras en belevingsruimte gecreëerd op zijn wijndomein, waar je in juli en augustus elke zaterdag en en zondag van 11 tot 18 uur wijn kan proeven en kopen. Op 20 juli is er trouwens ‘een oesters met bubbels dag’, met verse oesters uit de Oostendse spuikom.
Sasha De Smet hoopt dat binnenkort enkele lokale restaurants zijn Brugse wijnen zullen serveren. De Brugse Bubbels en de Blanc de Bruges zijn al te verkrijgen in het provinciaal hof op de Markt.
Info: www.wijnendomeintneerhof.be
The post Wijndomein ‘t Neerhof pakt uit met Brugse Bubbels: “100 procent Brugse schuimwijn” is provided by KW.be.