Is de volgende Emma Meesseman of Julie Vanloo de 10-jarige Esmé Buyck? Het zou kunnen, want de jonge Harelbeekse is één van de meer dan 2.000 West-Vlaamse meisjes en vrouwen die basketbal spelen. Dankzij de sportieve successen van de Belgian Cats geloven steeds meer meisjes in een basketcarrière.
Meer dan 1,1 miljoen Belgen keken zondag naar de zinderende finale van het Europees Kampioenschap basketbal, waarin de Belgian Cats op de valreep Spanje versloegen. Ook Esmé Buyck (10) uit Harelbeke zat op het puntje van haar stoel. Zij is één van de meer dan 2.000 meisjes die lid zijn van een West-Vlaamse basketbalclub.
En dromen van een carrière als Emma Meesseman, Julie Vanloo en Kyara Linskens. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ze nog zouden winnen. Ik was dus heel blij toen dat wel nog lukte. De driepunters mochten beter afgewerkt worden, maar voor de rest hebben ze heel goed gespeeld”, laat Esmé de analist in zich los.
Droom
Met naast Emma, Julie en Kyara ook nog Becky Massey, Elise Ramette en Nastja Claessens in de selectie, kleuren de Cats heel West-Vlaams en dat inspireert hun jonge provinciegenoten. Esmé speelt al sinds haar zesde bij Basket Deerlijk Zwevegem, volgend schooljaar schuift ze door naar de U12. “We lieten haar als kleuter kennismaken met alle balsporten via de kampjes van Little Ball Village”, vertelt mama Fleur. “Zo is onze zoon in het voetbal terechtgekomen. Na drie jaar spelenderwijs alles uit te proberen, werd het voor Esmé basketbal. Daar ben ik wel blij om: bij basketwedstrijden heerst een toffe en meer gemoedelijke sfeer dan bij voetbal.”

Esmé was zó gelukkig met de prestaties van ons nationaal basketteam, dat ze op de laatste schooldag in haar Belgian Cats-outfit naar de klas trok. Daarop prijkt het rugnummer en de naam van Julie Vanloo, Esmés persoonlijke favoriet. “Ik heb ooit eens een training gehad van haar, ze was zo getalenteerd en lief”, legt de jonge basketbalster uit. Waar de Harelbeekse van droomt? “Een olympische medaille winnen, als lid van de Belgian Cats natuurlijk! Maar nu zou ik héél graag een gesigneerd truitje van Julie Vanloo hebben om in te trainen.”
Jong enthousiasme
In Esmés club – Basket Deerlijk Zwevegem – zijn er nog heel wat meisjes met wilde dromen. “Net zoals na het vorige EK en de Spelen verwachten we weer een stroomversnelling in inschrijvingen van jonge meisjes. De afgelopen jaren zien we bij die doelgroep een groeiend enthousiasme om te basketten, veel meer dan pakweg vijf of tien jaar geleden. Voor ons is het enkel moeilijk om al dat talent hier te houden wanneer ze ouder worden, dan trekken ze al snel naar de sterke vrouwenclubs in de grotere steden”, zucht secretaris Mario Coudyser.
“Net zoals na het vorige EK en de Spelen verwachten we weer een pak inschrijvingen van jonge meisjes”
Ook bij MIBAC Middelkerke merken ze dat de instroom bij de jongste spelers al enkele jaren overwegend vrouwelijk oogt. “In de U12 hebben we zelfs voor het eerst een aparte meisjesploeg, omdat we er zoveel hebben”, aldus een tevreden bestuurder Marc Ameele. “Maar het opboksen tegen de grote clubs is lastig, een volwaardige damesploeg vormen bij de oudere leeftijdscategorieën blijkt moeilijk te zijn. Enthousiaste meisjes en vrouwen zijn er dus zeker, maar hun ambitie stuurt hen helaas vaak in de richting van exclusieve damesclubs.”
Stijging
Bij SKT Ieper – de club waar Emma Meesseman haar eerste dribbels uitvoerde – is er minder sprake van een stormloop van nieuwe leden door de overwinning van de Cats, “maar dat komt waarschijnlijk omdat we al altijd heel veel meisjes in onze club hebben”, klinkt het.
Het aantal baskettende meisjes en vrouwen in onze provincie nam de voorbije jaren gestaag toe. Waar het er in 2014 nog 1.826 waren, bleken dat er in 2023 – de meest recente cijfers – al 2.183 te zijn. Een aantal dat de voorbije twee jaar, gezien de successen van de Cats op twee EK’s en de Olympische Spelen, mogelijk nog toegenomen is.
Esmé is niet alleen
Het lijkt er alleszins op dat de West-Vlaamse opvolging van onze Cats verzekerd is, want Esmé is – volgens een oproep van deze krant – lang niet de enigste fervente speelster in onze provincie. Ook Fleur (10) van Basket@Sea (Bredene) beschouwt de Belgian Cats als haar grote voorbeeld. “Gisteren was ze helemaal in extase na de wedstrijd: juichend, dromend, en met de belangrijke les in haar hart geprent: nooit opgeven!. Ze is een echt vechtertje op het veld”, aldus mama Shary. Ook Emma Geleleens (17) uit Knokke-Heist is ambitieus, ze staat al sinds haar zesde op het veld en speelt nu in de U19 bij de Blue Stars in Brugge. Of misschien schopt Lily-Louise Plovy (14) uit Blankenberge het wel nog ver, want volgens haar vader Anthony offert ze heel wat op voor haar sport en volgt ze een strak trainingsschema in de aanloop van het volgende seizoen…
The post De volgende Cats staan al klaar: steeds meer meisjes dromen van een basketbalcarrière is provided by KW.be.