Angelique Beyaert (39) strijdt al tien jaar tegen een zeldzame spierziekte en is daardoor beperkt in haar bewegingsvrijheid. Voor kleine boodschappen of fietsuitstapjes met haar gezin doet ze een beroep op een speciale zitstep, maar bij een controle door de politiezone IDOW bleek dat het voertuig niet reglementair de baan op mag. “Ze raden ons een zwaarder type bromfiets aan, maar door mijn beperkte spierkracht is dat helaas geen optie”, zucht Angelique, die hoopt dat iemand alsnog een gouden tip voor een nieuw voertuig heeft.
Angelique woont met haar man Davy en 15-jarige dochter Femke in de Hulstestraat in Oostrozebeke. Ze werkte vroeger als zorgkundige, maar die job heeft ze moeten opgeven toen ze tien jaar geleden te horen kreeg dat ze een mitochondriële myopathie heeft.
“Dat is een zeldzame genetische spierziekte”, verduidelijkt ze. “Het gaat om een aandoening waarbij de energievoorziening in mijn spieren verstoord is. Je kan het zien als een batterij die maar voor 1/3de oplaadt. Dat betekent dat ik in de praktijk een halve dag moet rusten om de andere helft goed door te komen. Zware inspanningen kan ik niet meer doen. Ik kan amper 300 meter stappen of mijn spieren verzuren al. Helaas heeft de ziekte ook een impact op mijn zicht, dat steeds slechter wordt. Het gaat om een progressieve ziekte. Ik neem medicijnen om de symptomen te onderdrukken, maar genezen zal ik nooit. Ik heb ook al verschillende operaties achter de rug, want als het heel slecht gaat zet de ziekte zich ook op mijn hartspieren, maag of darmen.”
Impact op dagelijks leven
De ziekte heeft een zware impact op het dagelijks leven van Angelique. “Ik ben voor veel verplaatsingen afhankelijk van mijn partner. “In huis behelp ik me voor korte afstanden met een kruk. Ik heb op eigen houtje ook rijgeschiktheidscentrum CARA gecontacteerd om een aangepast rijbewijs te verkrijgen, maar dat loopt in juni volgend jaar ten einde”, vertelt ze. “Er hangen ook voorwaarden aan vast, zoals enkel rijden tot zonsondergang en enkel op gekende wegen en niet op autostrades.”
“Voor kleinere verplaatsingen heb ik een elektrische zitstep gekocht, nadat we zo’n model in 2019 op een revalidatiebeurs hadden gezien. Het bleek de ideale oplossing: zo’n step rijdt maximum 18 kilometer per uur en ik kan er nog vlot de weg mee op voor kleine boodschappen, of als we als gezin er eens met de fiets op uit willen. Het zijn kleine momentjes die leven met mijn ziekte toch weer even wat draaglijker maken.”
Niet reglementair
Vorige week woensdag werd Angelique op weg naar de kinesist echter staande gehouden bij een verkeerscontrole door de politiezone IDOW. “Hij haalde een rolmeter uit zijn zak en mat de hoogte van mijn zitje. Blijkbaar mag dat sinds de vernieuwde wetgeving in 2022 niet hoger dan 54 centimeter zijn of je moet het inschrijven als bromfiets klasse A. Om reglementair te zijn, zou ik 10 centimeter lager moeten zitten, maar dat is allesbehalve comfortabel of werkbaar. Bovendien zit de batterij onder het zadel en kan ik dus geen aanpassingen maken.”
“Ze raden ons een zwaarder type bromfiets aan, maar door mijn beperkte spierkracht is dat helaas geen optie” – Angelique
“De agent vertelde me dat hij mijn zitstep zou moeten aanslaan omdat hij niet reglementair was. Ik was helemaal over mijn toeren en heb mijn man dan even met de agent laten bellen. Ik droeg een fietshelm en ook dat bleek niet in orde. Het moet een bromfietshelm zijn, maar dat is er eentje met een vizier en mijn nekspieren kunnen dat helaas niet dragen. Na een lange discussie mocht ik uiteindelijk toch nog met de zitstep naar huis rijden, maar er is me duidelijk gezegd dat ik er niet meer de baan mee op mag of ik word beboet en hij kan aangeslagen worden.”
Geen uitzondering mogelijk
Angelique is er sindsdien het hart van in. “Ik zit er al de hele week mee in mijn maag”, zucht ze. “Die zitstep was nog mijn enige vorm van vrijheid om met mijn gezin eens met de fiets op stap te gaan. Dat dit nu ook afgepakt wordt, begrijp ik absoluut niet.”
Haar man Davy vult aan: “De oplossing volgens de politie zou zijn dat ze haar zitstep als bromfiets klasse A registreert, alleen heb je daar een gelijkvormigheidsattest voor nodig. De Europese wetgeving laat echter niet toe dat je zo’n attest voor dat type kan aanvragen. Ik vind het verschrikkelijk. We hebben indertijd in eer en geweten zo’n zitstep gekocht en er een gepaste verzekering bij genomen. De politie heeft ons nadien nog enkele andere type zitsteps aangeraden, maar die kan ze simpelweg niet gebruiken omdat ze te weinig spierkracht heeft. Ik heb zelfs een elektrische fiets voor Angelique in huis gehaald en zelfs daar heeft ze niet genoeg kracht meer voor. We hadden gehoopt op een uitzondering met een medisch attest, maar ook dat blijkt niet mogelijk.”
“Als we haar toch illegaal daarmee op de weg laten rijden en ze heeft een ongeval, dan zal de verzekering niet tussenkomen” – betrokken agent
Bij de politiezone IDOW bevestigen ze het voorval. “Dat type is niet gehomologeerd en mag bijgevolg niet op de rijweg gebruikt worden”, vertelt de betrokken agent. “De wet schrijft dat al langer dan in 2022 voor. Omdat er geen trapondersteuning is, met voetsteuntjes zoals op een bromfiets, wordt aanzien als een bromfiets klasse A. Daar heb je een gelijkvormigheidsattest voor nodig en moet je ingeschreven zijn met een nummerplaat en bijhorende verzekering nemen. Alleen laat Europa dat niet toe.”
“Ik begrijp de impasse waarin mevrouw zit, maar de wet laat het helaas niet toe. Als we haar toch illegaal daarmee op de weg laten rijden en ze heeft een ongeval, dan zal de verzekering niet tussenkomen. Het enige wat we haar kunnen aanraden, is om met een elektrische rollator de weg op te gaan. Al besef ik dat dit geen ideale oplossing is.”
Gouden tip?
“Dat is het inderdaad niet “, aldus Angelique. “Ik ben amper 39 jaar. Ik heb thuis zo’n elektrisch aangedreven rolwagen, maar die rijdt amper 8 kilometer per uur en het is natuurlijk wat stigmatiserend om daar op mijn leeftijd mee buiten te komen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat wel een ander type voertuig bestaat waar ik wél de weg mee op kan. Eentje dat vlug genoeg is om mee fietsuitstappen met mijn gezin te maken en dat reglementair is. Wie een gouden tip heeft, mag me daar zeker voor contacteren”, besluit ze.
The post Angelique (39) heeft spierziekte en mag met speciale zitstep niet langer de weg op: “Mijn vrijheid wordt me afgenomen” is provided by KW.be.