Het gerecht voert een onderzoek naar het overlijden van een meisje van 21 maanden oud na een incident in een crèche in Kortrijk. De kleine Marie stierf door verslikking in een portie soep uit een zuigbeker. De speurders willen achterhalen of het meisje gedwongen werd om de beker op te drinken. Op dat vlak heeft de crèche een bedenkelijke reputatie, met een aantal gelijkaardige incidenten uit het verleden.
Het drama in kinderopvang De Bengeltjes in Kortrijk speelde zich al af op 1 april. Die dinsdag sloeg C. V., die de crèche al meer dan dertig jaar uitbaat, alarm nadat een peutertje van 21 maanden onwel werd. Samen met vaste verzorgster N. D. had V. net alle kindjes soep gegeven. De meesten kregen de soep uit een zuigbeker. Plots had N. D. opgemerkt dat één kindje heel stil bleef, grauw werd en dat haar ogen wegdraaiden.
Terwijl C. V. aan de lijn was met de hulpdiensten, startte N. D. de reanimatie van het kindje op. Twee ambulanciers van de brandweer namen die reanimatie bij hun aankomst over. De kleine Marie werd eerst naar een ziekenhuis in Kortrijk gebracht, maar werd al snel overgebracht naar het UZ in Gent. Daar kon echter geen hulp meer baten. Twee dagen na het incident overleed het meisje aan de gevolgen van verslikking.
Een bijzonder triest ongeval, zo leek het op het eerste gezicht. Gebroken van verdriet namen de ouders van Marie afscheid van hun ‘klein, lief bijtje’ – zoals het meisje op het gedachteniskaartje werd genoemd – en gaven haar een laatste rustplaats. Tot het Agentschap Opgroeien aan de alarmbel trok toen het vernam wat er gebeurd was.
Niet eerste incident
De Bengeltjes sleept namelijk een verleden met zich mee van gelijkaardige incidenten. Zo werd er in 2020 al een kindje overgebracht naar het UZ in Gent, met gelijkaardige verschijnselen. Het kind lag tien dagen in een coma maar overleefde. Ook in maart van dit jaar was er nog een klacht over geforceerd eten.
Agentschap Opgroeien verwittigde het gerecht, waarop de onderzoeksrechter besloot om het lichaam van Marie twee weken na haar overlijden opnieuw te laten opgraven. Uit de autopsie bleek al snel dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het peutertje zich zomaar verslikte in de soep. Tot diep in de longblaasjes trof de wetsarts vocht aan, wat erop wijst dat het kind de soep waarin ze zich verslikte niet uithoestte, wat de natuurlijke reflex zou geweest zijn.
Mocht Marie zich effectief zomaar verslikt hebben, zou het kind bovendien niet stil blijven zitten. Inzet van het gerechtelijk onderzoek is dan ook: hoe komt het dat Marie de soep niet uithoestte? Werd het peutertje gedwongen om te drinken?
(lees verder onder de afbeelding)

Om een antwoord op die vragen te vinden, organiseerde de onderzoeksrechter recent een reconstructie. Zowel C. V. als N. D. moesten – elk afzonderlijk van elkaar – hun versie van de gebeurtenissen van die fatale dinsdag tonen. Ook de twee ambulanciers die als eerste ter plaatse kwamen, waren aanwezig. Naar verluidt vertelden N. D. en C. V. een vrij gelijklopend verhaal. Opvallend gelijklopend, volgens een aanwezige. “Zo moesten ze tonen waar ze zaten op het moment dat het kind onwel werd. Ze gaven daarbij allebei exact dezelfde plaats aan, wat natuurlijk niet kan”, klinkt het.
Niets te verbergen
Volgens hun advocaten werkten V. en D. wel allebei goed mee aan de wedersamenstelling. “N. D. heeft alle vragen beantwoord en haar volle medewerking verleend. Zij is een ervaren kinderverzorgster maar ook voor haar is dit zeer emotioneel”, zegt haar advocaat Karel Rommens. “Mijn cliënte heeft niets te verbergen en heeft alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Ze hoopt snel terug open te kunnen gaan”, zegt Jan Leysen, raadsman van C. V.
Of dat ook zal gebeuren, valt te betwijfelen. Agentschap Opgroeien heeft de opvang op 4 april geschorst en de schorsing vorige week verlengd tot begin oktober. Het agentschap stelt zich ook benadeelde partij in het gerechtelijk onderzoek. Verrassend genoeg brachten inspecteurs van het agentschap op 2 april – dus daags na het incident met Marie – nog een bezoek aan De Bengeltjes. Dat gebeurde naar aanleiding van de klacht in maart. Er werden op 2 april echter – behalve enkele administratieve formaliteiten – geen inbreuken vastgesteld.
Ondraaglijk verdriet
“Vreemd genoeg hebben noch C. V., noch N. D. aan de inspecteurs iets verteld over wat er zich daags voordien heeft afgespeeld. Je zou toch denken dat zoiets het vermelden waard is”, zegt een goed geplaatste bron. Hoewel het inspectieverslag van de controle van 2 april op hun eigen website staat, wil of kan het agentschap niet ingaan op de eerdere klachten. “Door het lopend onderzoek kunnen we niet verder ingaan op dit dossier”, klinkt het.
De ouders van Marie hopen vooral dat er op het einde van de rit duidelijkheid zal komen over wat er met hun dochtertje is gebeurd. “De ouders hoopten door de reconstructie een eerlijk antwoord te krijgen op al hun vragen. In de ochtend van 1 april gaven zij hun dochtertje Marie gezond en vrolijk af aan de crèche om het daarna niet meer levend terug te krijgen. De ouders blijven overmand door een onbeschrijfelijk en ondraaglijk verdriet. Bij de reconstructie blijkt dat verschillende vragen zonder antwoord blijven en dat er dus verder onderzoek nodig is. De ouders rekenen erop dat de volledige waarheid achterhaald zal worden”, zegt hun advocate Julie Vandenbogaerde.
The post “Ouders van Marie willen de volledige waarheid”: peutertje (1,5) sterft na dodelijk incident met soep in crèche is provided by KW.be.