Maandagavond is het audiovisueel spektakel ‘Het Belfort vertelt’ op de Markt in Brugge in première gegaan. Spitstechnologie met een ietwat belerend geschiedenislesje. Het 11 Juli-Komitee is immers trots op de 800ste verjaardag van dit Brugs en Vlaams symbool.
Nog tot en met 11 juli vormt de Markt het decor voor ‘Het Belfort Vertelt – Het Verhaal van Brugge’, een groots opgezet en gratis multimediaal spektakel. Elke avond om 22.30 en 23.30 uur komt het Belfort tot ‘leven’ om te vertellen wat het in acht eeuwen zag gebeuren.
Deze 400.000 euro kostende AI-productie – een combinatie van licht, geluid en project – kadert in de viering van de Vlaamse feestdag en is een project van het 11 Juli-Komitee. Deze Brugse vereniging werkt hiervoor samen met technologiebedrijven Alfavision en PRG.
Duister
Het is een idee van voorzitter Pol Van Den Driessche, die met dit lichtspektakel het Brugs erfgoed eert en de geschiedenis van Brugge én Vlaanderen tot leven wil brengen. Tijdens de voorstelling, waarvan de première een kwartier later dan voorzien startte omdat het nog niet duister genoeg was op de Markt, is het Belfort zelf de verteller.
Acht eeuwen Brugse geschiedenis kwamen op die manier tot leven. Van de eerste stenen voor het Belfort in 1240 en de aankomst van het Heilig Bloed tot de oprichting van de allereerste beurs, de bloei in de Bourgondische tijd en de Brugse Metten.
Geen regenboogstad
Maar er passeerden ook enkele minder fraaie episodes uit onze geschiedenis de revue. Dat de pest een derde van de Bruggelingen doodde, wisten we al. Maar dat er rond de Markt in het kosmopolitische Brugge meer dan dertig bordelen waren, is een goed bewaard geheim. Blijkbaar was Brugge eeuwenlang absoluut geen regenboogstad. We vernemen dat er nergens in Europa zoveel homoseksuelen vervolgd en terechtgesteld werden als aan de voet van het Belfort in Brugge.

Al die weetjes worden kwistig rondgestrooid door een ietwat belerende mannenstem, begeleid door dramatisch klinkende muziek. Alfavision projecteert hoogtechnologische beelden op de tachtig meter hoge Halletoren. “In 1986 hebben we al iets gelijkaardigs gedaan met de Breydel- en De Coninck Commissie. De allereerste lasershow in Vlaanderen”, fluisterde voormalig gemeenteraadslid Bob Vanhaverbeke ons toe. Maar toen stond die technologie nog niet op punt, de installatie sputterde in 1986.
Vlaamse vlaggen
Voor de première van ‘Het Belfort vertelt’ stroomde de Markt maandagavond om 22.30 uur aardig vol. Maar wij Vlamingen hebben bij extreme hitte nog geen Spaanse levensgewoonten. Want Brugges historische plein was nagenoeg leeg tijdens de tweede vertoning na 23 uur. Op uitzondering van enkele Vlaamse vlaggenzwaaiende leden van de sponsors van het evenement, met name de Marnixring. Wachtte dinsdag nog een warme werkdag?
Loont dit gratis klank- en lichtspel de moeite? Ja. Zo heeft Brugge dank zij privaat initiatief toch een ‘stadsfestival’ deze zomer. Zouden wij hiervoor een ticket betalen? Neen. Om de groene Michelin-reisgidsen te parafraseren: interessant, als u in de buurt bent, maar geen reis waard.
Info: www.hetbelfortvertelt.be
The post Het Belfort vertelt in première in Brugge: “Ietwat belerend maar hoogtechnologisch geschiedenislesje” is provided by KW.be.