“De liefde voor het vak drie generaties lang doorgegeven”: Drukkerij Schoonaert sluit na 93 jaar de deuren

Na 93 jaar en drie generaties drukkers stopt Drukkerij Schoonaert in Roesbrugge. Huidig zaakvoerder Martin Schoonaert (65) en zijn echtgenote Christine Cappoen (67) gaan met pensioen, maar er wacht een mooie toekomst. Voor het koppel en het pand.

Drukkerij Schoonaert werd opgericht in 1931 door Marcel Schoonaert in Roesbrugge. Hij vestigde zich in de Krombekestraat, nu de Waaienburgseweg, bij zijn schoonouders. Later verhuisde hij naar de Bergenstraat 28. “Tijdens de oorlogsjaren drukte Marcel onder andere het blad De Sportbode. Dat waren in totaal 16 krantjes, uitgegeven tussen 5 oktober 1941 en 18 januari 1942. Ondanks de nogal onschuldige inhoud (voetbaluitslagen en -aankondigingen) deden zowel de Duitsers tijdens, en de Belgische krijgsauditeur na de oorlog, moeilijk tegenover de uitgever. Wegens de toenemende papierschaarste werd het voetbalblaadje op 20 januari 1942 door de bezetter stopgezet”, zegt huidig zaakvoerder Martin Schoonaert.

Bergenstraat

Guido (87), zoon van Marcel en vader van Martin, nam de drukkerij over in 1965. “Hij had van jongs af aan meegewerkt in het familiebedrijf en verhuisde het atelier naast de nieuwbouwwoning in de Bergenstraat 16, die hij met zijn vrouw Jeannine Pareyn liet bouwen. Samen bouwden ze het bedrijf verder uit: Guido focuste zich op het drukwerk. Jeannine deed de winkel waar papierwaren, kranten, videoverhuur en Lotto werden aangeboden.”

Guido richtte het dorpskrantje De IJzerbode op in 1970. Dat groeide uit tot een vaste waarde in de regio. “De Ijzerbode dat was echt mijn vader zijn kindje, tot de laatste editie”, legt Martin uit. Het uitgeven van boeken van lokale auteurs was een rechtstreeks gevolg van De IJzerbode. In 1988 kwam zoon Martin Schoonaert, na zijn studies en legerdienst, voltijds in de zaak. “Ik ben opgegroeid in de drukkerij en ik heb nooit iets anders gekend. Het was een evidentie dat ik zou overnemen. Samen met mijn vrouw Christine Cappoen nam ik het roer uiteindelijk definitief over.”

(lees verder onder de foto)

We zien vooraan Guido Schoonaert aan het werk in de drukkerij. Achteraan zien we zijn vader Marcel.
We zien vooraan Guido Schoonaert aan het werk in de drukkerij. Achteraan zien we zijn vader Marcel. © Familie Schoonaert

In 1989 verhuisde de drukkerij nog een keer, naar een ruimere locatie aan de overkant van de straat. “Dat was een voormalige loods van Eurofreez, die we ombouwden tot drukatelier, met ernaast een nieuwe woning. De automatisering van het drukproces zette door en wij moesten mee. De drukkerij ging ook steeds digitaler werken”, zegt Martin.

Toekomst

In 2009 verloren Martin en Christine plots hun zoon Jonas. “Onze zoon zat in zijn laatste jaar grafische vormgeving. De geplande aankoop van een nieuwe vierkleurenpers werd uitgesteld, maar de drukkerij bleef wel verder draaien. De nieuwe machine had ik ook met Jonas gaan bekijken. Of hij de vierde generatie zou zijn geweest? Zo had het waarschijnlijk wel gelopen”, zegt Martin. “Onze twee dochters doen beroepsmatig iets dat helemaal niet in de lijn ligt met de drukkerswereld, dus opvolging is er niet.” De IJzerbode bleef ook met Martin en Christine aan het roer, bestaan. Het blad bleef 54 jaar standhouden. Het einde van Drukkerij Schoonaert betekent ook het einde van De IJzerbode. “Er is interesse door iemand uit de nabije streek om iets gelijkaardigs op poten te zetten, maar daar zullen wij niet bij betrokken zijn.”

Nieuw tijdperk

Voor Christine en Martin breekt een nieuw tijdperk aan. “De liefde voor het vak hebben we drie generaties lang doorgegeven. Wij zijn intussen allebei pensioengerechtigd. De laatste maanden waren zeer pittig, met nog heel wat drukwerk. De laatste dag hebben we nog tot middernacht gedrukt. ‘s Morgens werd nog het laatste snijwerk gedaan en toen kwamen ze alle machines ophalen.”

(lees verder onder de foto)

In 2009 verloren Martin en Christine plots hun zoon Jonas.
In 2009 verloren Martin en Christine plots hun zoon Jonas. © Familie Schoonaert

Waterrecreatie

“Persoonlijke leveringen vonden we zeer belangrijk en heb ik met plezier voor mijn rekening genomen. De laatste leveringen waren niet evident. Na jarenlang samenwerken, weet je dat het einde er is”, vult Christine aan. “We hebben hard gewerkt, maar ik heb het nooit als lastig beschouwd. We woonden naast ons werk en dat was voor ons een voordeel. De kinderen kwamen op de drukkerij ravotten en zo waren we vaak samen. We zouden het onmiddellijk op dezelfde manier doen, maar nu kijken we wel uit naar andere dingen doen. Leven zonder agenda”, zegt Martin. “Ik zwaai samen af met mijn vader. Wie kan dat zeggen? Mijn vader kwam dagelijks meerdere keren op bezoek, dus ook voor hem zal het aanpassen zijn. Dit zal even wennen worden, maar we kijken uit naar ons nieuwe hoofdstuk.”

In juli opent ’t Buitenbeentje in de voormalige gebouwen van Drukkerij Schoonaert met kajaks, sups, bikesups en bootjes, zowel voor groepen als individuelen. In Diksmuide heeft het bedrijf ook een filiaal. “Voor Jonas zijn vormsel gingen we kajakken met de familie bij ‘t Buitenbeentje. We hielden contact met de zaakvoerder en nu neemt hij zijn intrek in de gebouwen. De cirkel is rond.”

The post “De liefde voor het vak drie generaties lang doorgegeven”: Drukkerij Schoonaert sluit na 93 jaar de deuren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Doctor Martijn Peters brengt met TikTok-filmpjes wetenschap tot bij de mensen: “Ik lach niemand uit vanwege z’n vraag”

Waarom voel je de drang om in iets schattigs te knijpen? Waar gaat een scheet naartoe als je hem inhoudt? Martijn Peters (34) gaat geen enkele vraag uit de weg op zijn TikTok-kanaal, vertelt hij in ‘Dag Allemaal’. Ook niet die van complotdenkers. “Vaak zijn ze me dankbaar voor m’n uitleg. Al word ik soms ook met de dood bedreigd.”

Lees meer »

“Veel rolmodellen voor jonge meisjes”: Gracie Abrams, Olivia Rodrigo en Chappell Roan maken festivalzomer van 2025

"Qua rolmodellen voor jonge meisjes zijn we wel goed bezig." Daarover zijn Stijn Van de Voorde, Thibault Christiaensen, Kirsten Lemaire en Kirsten Sokol het eens. De affiches van deze zomer ogen erg vrouwelijk en vrouwen staan ook steeds hoger op de affiche. Wie deze zomer de talenten van het moment zoals Gracie Abrams, Doechi, Olivia Rodrigo en Pommelien Thijs wil

Lees meer »

Universiteit van Pennsylvania verbiedt trans vrouwen in vrouwencompetities en krijgt in ruil 175 miljoen dollar aan subsidies terug

De Universiteit van Pennsylvania zal geen trans vrouwen meer toelaten in vrouwencompetities en de overwinning van trans zwemster en voormalige studente Lia Thomas schrappen uit haar registers. De universiteit zal zich ook verontschuldigen bij de andere zwemsters die "werden benadeeld door Thomas’ deelname" aan de zwemwedstrijden van de school. In ruil krijgt UPenn 175 miljoen dollar aan federale overheidssteun terug

Lees meer »

Beleggingsfondsen bereiken nieuw record

De beleggingsfondsen in België hebben in 2024 een recordhoogte bereikt. Ze sloten het jaar af met een beheerd vermogen van 309,6 miljard euro, zo blijkt vrijdag uit het jaaroverzicht van sectorfederatie Beama.

Lees meer »

Ann Wauters ziet het wel goed komen voor de Cats op het EK: “Zelfs Frankrijk zal een maatje te klein zijn”

Belgisch basketbalicoon Ann Wauters (44) kijkt met grote ogen naar de prestaties van de Cats. Zeker na de dominante overwinning tegen Duitsland in de kwartfinale. “Indrukwekkend – vooral Emma Meesseman is grandioos.” Maar zijn onze basketdames nu de grote favoriet op EK-winst of niet? “Zelfs Frankrijk zal volgens mij een maatje te klein zijn in de finale.”

Lees meer »

VIDEO. Al-Hilal verrast Manchester City en bereikt kwartfinales

De Saoedische voetbalclub Al-Hilal heeft voor een grote verrassing gezorgd door de Britse voetbalclub Manchester City uit te schakelen op het WK voor clubs in de Verenigde Staten. Al-Hilal heeft in Orlando in de Amerikaanse staat Florida de ploeg van coach Pep Guardiola met Rode Duivel Jérémy Doku verslagen met 4-3.

Lees meer »

Hitte breekt ons wegdek open: hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?

Gesmolten asfalt, betonnen rijvakken die plots enkele centimeters omhoog komen: ook ons wegdek heeft te lijden onder de bloedhete zomerzon. Hoe kan dat? Zijn onze wegen dan niet voorzien op een hittegolfje? Kunnen we dan niet leren hoe ze in de oliestaten hun wegen aanleggen? We vroegen het aan Wim Van den bergh, professor duurzame wegenbouwkunde aan de Universiteit Antwerpen.

Lees meer »