De Sint-Martinuskerk in Haringe vormt deze zomer opnieuw het decor voor de inmiddels 32ste editie van de Zomerse Orgelconcerten. Toppianist Jef Neve was begin mei al te gast om het bekende Van Peteghemorgel te spelen. Het historische Van Peteghemorgel, gebouwd in 1778, kreeg onlangs een grondige onderhoudsbeurt. “Volgens de organisten die er sindsdien op kwamen spelen klinkt het orgel nog zuiverder en mooier dan voorheen”, zegt Stef Ryon, namens de Kultuurgemeenschap Haringe. “Het is één van de weinige orgels ter wereld die nog net zo klinkt als 250 jaar geleden.”
“De orgelconcerten van Haringe zijn dit jaar aan de 32ste editie toe en het belooft deze keer een absolute topreeks te worden. Het bekende Van Peteghemorgel in de Sint-Martinuskerk kreeg recent een grondige onderhoudsbeurt en klinkt volgens de organisten die er sindsdien op kwamen spelen nu nog zuiverder en mooier dan voorheen. Dat belooft dus voor de komende concerten”, zegt Stef Ryon, namens de Kultuurgemeenschap Haringe. “Het orgel in de geklasseerde Sint-Martinuskerk van Haringe is een zeldzaamheid. Het werd in 1778 door de bekende Gentse orgelbouwfamilie Van Peteghem gebouwd en dat alleen al is een referentie”, legt Stef uit. “Het werkelijk unieke aan het imposante orgel is dat het instrument authentiek gebleven is. De kasten, pijpen, registers en zelfs het klavier zijn nog altijd origineel, en volgens kenners is het één van de weinige orgels ter wereld die nog net zo klinkt als 250 jaar geleden. Dat maakt het instrument bijzonder waardevol en ook aantrekkelijk.”
Oud voetpedaal
“Het orgel is het enige nog compleet en authentiek bewaarde drie klaviers orgel met oud voetpedaal met van de familie Van Peteghem, en één van de belangrijkste historische orgels in ons land en de Nederlanden. Het klinkt nog precies zoals het in 1778 gebouwd werd, en dat maakt het uniek. De toonhoogte van de meeste oude orgels werd in de loop der tijden aangepast aan de moderne muziekstandaard, maar het orgel van Haringe niet. Het klinkt lager en heel melodieus”, vertelt Stef.
“De experts noemden het een wonder dat het instrument zelfs na al die jaren nog in zo’n goede staat gebleven is en zo melodieus blijft klinken”
“Organisten die in Haringe komen spelen zijn meestal lyrisch over de rijke klankkleur van het orgel en de rijke registratiemogelijkheden. Geregeld komen organisten uit binnen- en buitenland naar Haringe om er werken uit de 18de eeuw in hun originele klankkleur uit te voeren. De klanken werden zelfs al in een digitale klankenbibliotheek vastgelegd en er worden nog altijd CD-opnames gemaakt.”
Onderhoudsbeurt
“Het orgel kreeg recent door het gereputeerde Nederlandse Orgelbouwbedrijf Verschueren een grondige onderhoudsbeurt en de experts die het instrument erg grondig onder handen namen, noemden het een wonder dat het instrument zelfs na al die jaren nog in zo’n goede staat gebleven is en zo melodieus blijft klinken”, zegt Stef.
“Het vorige grondige nazicht dateerde al van meer dan 30 jaar geleden, en de jongste tijd signaleerden diverse organisten mankementjes. De klavieren, sommige windladen en houten pijpen werden gedemonteerd om mankementen, sleet en barsten te herstellen of winddicht te maken, de zwakke plekken en kleine lekken in de plooien van de blaasbalgen werden versterkt, de pijpen werden grondig ontstoft en met behoud van de oorspronkelijke patina schoongemaakt en het orgel werd volledig gestemd.”
(lees verder onder de foto)

Vrienden van
Wie de bijzondere klanken ook eens wil ervaren, kan tijdens deze zomer in de kerk één of meer orgelconcerten meepikken. Ook dit jaar nodigden de Vrienden van het historisch Van Peteghemorgel enkele organisten uit. ”De 32ste editie van de reeks Zomerse Orgelconcerten start wel niet in Haringe, maar net als in de voorbije jaren in de kerk van het naburige Stavele. Daar staat ook een Van Peteghemorgel, weliswaar kleiner en jonger dan dat van Haringe, maar met ook een heel eigen historisch karakter. De Luikse professor orgel Arnaud Vandecauter brengt er op vrijdagavond 4 juli om 20 uur samen met barokvioliste Maia Silberstein met ‘Metamorfosen’ een ingetogen concert”, vertelt Stef.
“Op 18 juli om 20 uur opent Bart Wuilmus de reeks in Haringe. Hij is niet alleen een gerenommeerd organist, maar ook componist en een virtuoos op klavecimbel. Twee weken later, op 1 augustus is de Waalse organiste Pascale Van Coppenolle in Haringe te gast. Zij heeft een heel uitgebreid curriculum als concertorganiste in zowat alle Europese landen. In Haringe brengt zij met haar ‘Van Barok naar klassiek in Europa’-programma een boeiend overzicht van de mogelijkheden van het historische orgel.”
De reeks sluit op 15 augustus af met een trio. Organist Jan Vermeire, sopraan Hilde Coppé en haar broer-baroktrompettist Bart Coppé vormen al jaren samen het trio Seraphim en brengen vooral barokmuziek. “Voor het optreden in Haringe stelden zij speciaal een programma rond het feest van Maria Tenhemelopneming samen. Het concert start om 17 uur, en wie dat wil kan die dag achteraf ook aanschuiven voor een feestelijk afsluitmaal.” Tickets voor een concert met receptie achteraf kosten 15 euro en wie een abonnement voor de 4 concerten wil met de maaltijd achteraf inbegrepen betaalt 97 euro.
Info en reserveren: www.haringe.be.

The post Gerestaureerd Van Peteghemorgel in kerk Haringe centraal tijdens zomerse concertreeks: “Orgel klinkt nu zuiverder dan ooit” is provided by KW.be.