Zelfs Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere heeft West-Vlaamse roots: “Ze spreekt het dialect nog steeds”

De West-Vlaamse inbreng bij de Belgian Cats is met Emma Meesseman, Julie Vanloo en Kyara Linskens enorm. Toch is er is nóg een speelster met West-Vlaamse roots en niet de minste: Antonia Delaere was zowel in de halve finale als in de finale van het EK beslissend. “Ze kan nog wel een mondje West-Vlaams spreken, vooral voor de grap”, zegt haar vader Frank. Hij is van Dentergem afkomstig en woont in Antwerpen.

Delaere is een op en top West-Vlaamse familienaam. De meeste ‘Delaeres’ zijn te vinden in de regio Roeselare-Kortrijk-Tielt. Zo ook Antonia’s familie. Haar vader Frank is opgegroeid in Dentergem, waar zijn moeder Fien (Adolfine) Vanrespaille nog altijd woont. Zij is 92 en is wat te gestresseerd voor een interview, maar supertrots is ze natuurlijk wel op de prestatie van haar kleindochter. Ze heeft ook alles op tv gevolgd.

Dentergemse roots

Opa Gilbert Delaere kan alles helaas niet meer meemaken. “Ik heb mijn vader niet gekend. Ik was nog geen twee jaar toen hij door ziekte overleed”, zegt Frank. “Hij was maar 27 jaar. Hij had aan het H. Hartcollege in Waregem gestudeerd en werkte bij Ceres Leterme in Ieper, waar ze landbouwmachines voor onder meer de hoppeteelt maakten. Mijn ouders woonden in de directiewoning in de Augustijnenstraat. Bij mijn vaders overlijden was mijn moeder zwanger van mijn zus. We zijn dan teruggekeerd naar Dentergem.”

“Mijn vader overleed al op zijn 27ste door ziekte” – Frank Delaere

Zelf is vader Frank op internaat geweest in het Sint-Barbaracollege in Gent. Hij studeerde in Antwerpen en Leuven, en later in de Verenigde Staten, filosofie en cognitiewetenschappen en haalde nadien een lerarendiploma Nederlands. Hij heeft als leerkracht gewerkt en laatst was hij pedagogisch verantwoordelijke voor het talenbeleid in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Al sportief als kleuter

Via haar beide grootvaders heeft Antonia zeker wel sportieve genen. “Die hebben allebei gevoetbald”, vertelt Frank. “Mijn vader deed ook aan atletiek, net als zijn broer. Zelf heb ik in het college wat basketbal gespeeld. Toen ze 4-5 jaar was, was er op woensdagnamiddag kleuterwerking met sport waaraan ze meedeed. Nadien ging ze basket spelen op Antwerpse pleintjes, ook met mij, en zo is alles op gang gekomen.”

Samen met de andere Cats beleefde Antonia een onvergetelijke ervaring.
Samen met de andere Cats beleefde Antonia een onvergetelijke ervaring. © Belga

Antonia gaat geregeld langs bij haar oma in Dentergem. Ze speelt nu in Spanje en dat bezoek kan uiteraard alleen als ze in het land is. “Het is wel een meevaller dat de Cats hun oefenkamp hebben in Kortrijk”, zegt Frank. “Zo spreken ze dan wel eens af en eten ze samen, voor mijn moeder steeds een topmoment.”

Dialect

De zus van Frank, Hilde, is huisarts en woont net over de provinciegrens in Gottem. Verder wonen nog twee zussen van grootvader Delaere, Rita en Kaatje, in de regio.

Met twee leerkrachten als ouders – moeder Anja was tot vorig jaar lerares in Lier – werd er thuis geen dialect gesproken. “Op familiebijeenkomsten haalt Antonia wel eens een woordje West-Vlaams boven, voor de grap”, zegt papa Frank. “En bij Emma Meesseman – het zijn twee handen op een buik – leert ze nog wat West-Vlaams bij…”

“Voor de grap spreekt Antonia nog dialect… en Emma Meesseman leert haar nog wat bij”

Antonia wordt 31 op 1 augustus en speelt bij de Spaanse club Avenida in Salamanca. Ze woont in Schoten met haar vriend Tom Van den Bosch, zelf ex-basketter en nu coach. Zij is master in de psychologie. Ze heeft nog een broer, Andreas, die een kinesitherapiepraktijk heeft in Merchtem.

The post Zelfs Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere heeft West-Vlaamse roots: “Ze spreekt het dialect nog steeds” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Priester Jef Ravelingien (87) overleden: hij gaf met ‘basisgroepen’ een stem aan de zwaksten

Vorige dinsdag 24 juni is de bekende priester Jef Ravelingien op 87-jarige leeftijd overleden in het wzc Regina Coeli in Sint-Andries-Brugge. Hij was destijds de grote bezieler van de zogenoemde ‘basisgroepen’ die zich inzetten voor de zwaksten in de samenleving. Hij was ook de drijvende kracht achter de Romero-herdenkingen en wilde in Vlaanderen de boodschap van de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop

Lees meer »

VIDEO. Zelfs de Engelstalige commentator werd helemaal gek: herbeleef de onwaarschijnlijke comeback van de Belgian Cats

De remontatada, basketbal-editie. Wat de Belgian Cats zondagavond uit hun mouwen toverden in de laatste drie minuten van de finale van het EK basketbal, daar kan geen filmscenario tegenop. Van een achterstand van twaalf punten naar een tweede Europese titel op rij, alles viel plots in zijn plooi. Elke Belgische fan werd gek, maar ook commentatoren gingen uit de ol.

Lees meer »

Filip en Mathilde kunnen niet vertrekken uit Chili: opnieuw problemen met vliegtuig

Koning Filip (65) en koningin Mathilde (52) kunnen voorlopig niet vertrekken vanuit Chili, waar ze de voorbije drie dagen op staatsbezoek waren. Hun vliegtuig is beschadigd geraakt bij het vertrek. De passagiers, onder wie onze royaltyexpert Wim Dehandschutter, kregen de boodschap dat het vertrek ten vroegste “over enkele uren” mogelijk is. Eerder moest de heenvlucht al met 24 uur worden

Lees meer »

‘Familie’-cast straalt en geniet tijdens seizoensfinale-event met 4.000 fans: “Makers twijfelden lang of sommige scènes niet té heftig zijn”

Woensdag beleefden maar liefst 4.000 fans, verspreid over 14 bioscoopzalen, een echte hoogdag. In Kinepolis Antwerpen kregen ze een exclusieve preview van de zinderende seizoensfinale van ‘Familie’, in aanwezigheid van de cast. Op de rode loper verschenen onder meer hoofdrolspelers Kürt Rogiers (54) en Cyra Gwynth (29), die de massale opkomst met open armen ontvingen. Wat er precies allemaal gebeurt,

Lees meer »

“De sprong zonder opleiding is groot”: hogeschool wil startende zij-instromers lerarenopleiding beter voorbereiden

Odisee-hogeschool lanceert EDUStart, een begeleidingstraject voor zij-instromers die binnenkort voor de klas staan, maar nog geen lerarenopleiding volgen. Met vier sessies wil de hogeschool misvattingen over het onderwijs bijstellen en starters beter voorbereiden. “Veel zij-instromers stoppen omdat hun beeld van het leraarschap niet overeenkomt met de praktijk”, zegt lerarenopleider Geert Van Buynder.

Lees meer »