Ostend-Bruges Airport heeft de TIACA Corporate Sustainability Award 2025 gewonnen. Deze internationale prijs bekroont innovatieve initiatieven op het vlak van duurzaamheid in de luchtvrachtsector. De luchthaven won met haar innovatieve biodiversiteitsproject biOSTdiversity, dat op unieke wijze natuurbehoud combineert met luchtvaartveiligheid. “Deze award onderstreept niet alleen het succes van biOSTdiversity, maar ook onze bredere, langdurige inzet voor duurzaamheid,” zegt CEO Nathan De Valck. “We tonen aan dat duurzaamheid niet enkel is weggelegd voor grote internationale luchthavens. Ook regionale luchthavens kunnen een verschil maken.”
Het biOSTdiversity-programma is ontstaan uit ideeën van het eigen personeel van de luchthaven en kreeg vorm op de oude, ongebruikte graspiste van 22 hectare. Dit terrein, op veilige afstand van de vliegactiviteiten, wordt omgevormd tot een levendige biodiversiteitszone en een veilige locatie voor inheemse vogels, roofvogels en kleine zoogdieren. Verspreid over het terrein werden al 50 hoge palen geplaatst, die dienstdoen als uitkijk- en rustplaatsen voor roofvogels, zoals torenvalken en buizerds. Daarnaast zet het project actief in op de bescherming van bedreigde soorten zoals de grutto, wulp, scholekster en kamsalamander.
Dichter bij de actieve start- en landingsbaan voert de luchthaven een ‘kort-grasbeleid’, gecombineerd met diervriendelijke afschrikmethoden, zoals geluidssignalen. Op die manier wordt de aanwezigheid van vogels op kritieke locaties ontmoedigd en worden ze naar veiligere zones geleid. “Sinds de start van biOSTdiversity is het aantal birdstrikes merkbaar gedaald,” zegt Nathan De Valck. “Dat toont duidelijk aan dat onze duurzame wildlife-aanpak werkt.”
Breder duurzaamheidsbeleid
Het biodiversiteitsprogramma maakt deel uit van een breder duurzaamheidsbeleid van Ostend-Bruges Airport. “We tonen aan dat duurzaamheid niet enkel is weggelegd voor grote internationale luchthavens. Ook regionale luchthavens kunnen een verschil maken. Door bewuste keuzes, lokale samenwerking en sterke partnerschappen tonen wij wat een regionale luchthaven allemaal kan realiseren,” zegt De Valck. “We hopen daarmee ook anderen te inspireren.”
Een sleutelelement in de verduurzaming van de luchthaven is het nieuwe zonnepark, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met EnergyVision. Het project wordt het grootste van West-Vlaanderen en het op één na grootste van België. Het zonnepark moet jaarlijks meer dan 37.000 MWh groene stroom leveren. De eerste 10.000 MWh zijn inmiddels in gebruik en aangesloten op het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom dekt de energiebehoefte van de luchthaven en vermindert zo aanzienlijk haar CO?-uitstoot. Via het burgerplatform ‘Stroom van ’t zeetje’ wordt overtollige stroom bovendien aangeboden aan omwonenden. Zo creëert dit project niet alleen een ecologische, maar ook een maatschappelijke meerwaarde.
De zonne-energie ondersteunt ook de elektrificatie van luchthavenactiviteiten. Zowel de luchthaven als haar partners zijn volop bezig met de overstap naar een elektrisch wagenpark. De eerste voertuigen en laadpunten zijn al operationeel. Tegen eind dit jaar zal 35 procent van het eigen wagenpark elektrisch zijn.
Duurzame vernieuwing
Recente infrastructuurvernieuwingen onderstrepen de inzet van Ostend-Bruges Airport voor efficiënt gebruik van grondstoffen. In 2024 werd de start- en landingsbaan volledig gerenoveerd, waarbij 50 procent van de bestaande verharding werd hergebruikt. Ook de volledige baanverlichting werd vervangen door energiezuinige LED-systemen. Eerder werden de drie vliegtuigplatformen en de passagiersterminal al uitgerust met LED-verlichting. In lijn met de klimaatdoelstellingen van moederbedrijf EGIS werd ook een nieuw verwarmingssysteem geïnstalleerd. Dat leidde tot 20 procent minder gasverbruik, een besparing van 128 ton CO? per jaar, en een halvering van het elektriciteitsverbruik voor verwarming, ventilatie en koeling.
Ostend-Bruges Airport neemt actief deel aan het Airport Carbon Accreditation-programma van de Europese luchtvaartorganisatie ACI Europe en volgt de klimaatdoelstellingen van moederbedrijf EGIS. De luchthaven streeft naar een CO?-reductie van 30 procent tegen 2030 en wil net zero bereiken tegen uiterlijk 2050. Daarnaast werkt de luchthaven nauw samen met luchtvaartpartners om duurzamere vluchtoperaties te stimuleren. Zo zet TUI fly in op toestellen zoals de Boeing 737 MAX, die stiller en brandstofefficiënter zijn. “Ook onze logistieke vastgoedpartner Versluys Logistics gebruikt bij de bouw van de nieuwe cargo-warehouses duurzame materialen en richt zich op de duurzaamheid van haar gebouwen”, luidt het. (HH)
The post Luchthaven Oostende wint internationale duurzaamheidsprijs: “Mooie erkenning voor onze brede duurzaamheidsstrategie” is provided by KW.be.