De Koninklijke Hoofdgild Sint Sebastiaan uit Oostende bestaat al sinds 1302. 723 jaar later komen 116 leden nog altijd samen in de Leffingestraat in een stukje verborgen paradijs en een clubhuis dat in 1892 werd voorzien door koning Leopold II. Dat clubhuis is dringend aan restauratie toe, maar de werking bloeit met enkele toppers in hun rangen.
Afgelopen weekend zette de Hoofdgild Sint Sebastiaan voor het eerst zijn deuren open voor het grote publiek. De plek in de Leffingestraat wordt vaak bezocht door de leden, maar het grote publiek komt er bijna nooit. Wij gingen ook eens kijken. Guy Delanghe neemt ons mee doorheen de geschiedenis. “De naam van ‘Sint Sebastiaansgilde uit Oostende’ werd voor het eerst vermeld in 1302, al vermoeden we dat ze eigenlijk al langer bestonden. Hun rol in de Guldensporenslag was eerder beperkt, maar de deelname met naamsvermelding aan het krijgsgebeuren staat vast. Daarom werd de officieel oprichtingsjaar anno 1302 aangenomen”, licht Delanghe toe.
Vooraanstaanden op bezoek
Er kwamen doorheen de jaren veel vooraanstaanden op bezoek. “Ieder nieuw lid werd ingeschreven in het ‘Sint Sebastiaan aanvaardingsboek’ zijnde het ledenregister van de gilde. Verschillende vooraanstaande personen tekenden het register, waaronder Willem van Oranje en zijn echtgenote de koningin Anna Paulowna. Op 15 augustus 1834 was het koningspaar Leopold I en Louise-Marie ook aanwezig op de jaarlijkse hoofdschieting en onze eerste staatshoofd schonk toen een zilveren koffiekan en melkpot voor de hoofdvogel.”
Locaties
Ze hebben doorheen de geschiedenis heel wat locaties gekend, maar in 1892 vonden ze definitief hun onderdak op hun huidige locatie. Het gebouw was een oude boerderij en het was koning Leopold II zelf die zorgde dat de boerderij en de gronden erachter een koninklijke schenking werden.” De vereniging was al die jaren actief. “Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een schietverbod. Tijdens de tweede wereldoorlog moesten we niet stoppen, maar werden de activiteiten wel sterk gereduceerd.”
Familieclub
Op vandaag zijn er nog altijd 116 leden actief. Zij schieten met verschillende types bogen naar doelen. Er zijn dan ook verschillende disciplines van de staande wip tot 3D-schieten. Over een iets zijn ze het hier weliswaar eens: Sint Sebastiaan is een echte familieclub. “We zitten hier op een unieke, wat verborgen plek in Oostende. Wie hier aankomt, kan even de stress en de druk van het dagelijks leven loslaten. Alles kan hier en iedereen is welkom. Welk materiaal je meeneemt, is niet belangrijk. We zullen iedereen met open armen ontvangen. We zijn echt een familie”, licht Nick Vandenbussche (28) uit Koksijde toe. Hij is de nummer 9 in België in zijn discipline.
Ook Ruben Vanhollebeke (48) uit Jabbeke is lovend over de club. “Alle stress verdwijnt met die eerste pijl. Per pijl dat je schiet, schiet je de stress weg. We zijn echt een vriendenkring. Je bent hier nooit alleen. Er is veel sociaal contact en we maken veel plezier samen.”
Er zijn ook een vijftiental jongeren in de club. “Het is leuk dat er nieuw bloed bijkomt om de sport verder te zetten.”
Restauratie
De club heeft plannen om hun gebouwen, die eigendom zijn van de Koninklijke Schenking, te restaureren. “Dat is ook nodig. De eigenaar zal de buitenschil aanpakken en wij staan in voor de werken om ook de binnenkant grondig te vernieuwen met onder meer schilderwerken, nieuwe centrale verwarming en een keuken. We verkopen onder meer spullen om geld op te halen om de werken te kunnen bekostigen. Dat is een van de redenen waarom we een opendeur hebben georganiseerd, maar we wilden ook nieuwe jonge mensen warm maken voor het boogschieten”, licht Didier Ramoudt toe.
The post Koninklijke Hoofdgild Sint Sebastiaan toont warme club achter deuren van historisch gebouw: “Iedereen is hier welkom” is provided by KW.be.