Opknappremie wordt Brugse VerbouwBonus: “Moordend voor de laagste inkomens”

Brugge vervangt de opknappremie door de Brugse VerbouwBonus: een toelage bovenop de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Eva Vanhoorne (Groen) vindt de nieuwe opknappremie sociaal onrechtvaardig: “Dit is moordend voor de laagste inkomens”.

De Brugse gemeenteraad heeft de nieuwe Brugse VerbouwBonus maandagavond goedgekeurd. De bestaande opknappremie wordt vervangen door een volgens schepen Pablo Annys (Vooruit) financieel beter beheersbare premie die we de “Brugse VerbouwBonus” noemen.

Bonus

“De Brugse VerbouwBonus is een toelage – een percentage tot een bepaald maximumbedrag – bovenop de Mijn VerbouwPremie. Wonen in Vlaanderen biedt periodiek een lijst aan met de toegekende premie voor begunstigden van de Mijn VerbouwPremie in Brugge. Stad Brugge kent op basis van deze lijst een bonus toe.”

“Als overgangsmaatregel kunnen facturen die dateren van voor 1 juli 2025 nog ingediend worden onder toepassing van de Opknappremie. De overgangsmaatregel loopt tot en met 31 augustus 2025”, aldus Pablo Annys.

Moordend

Volgens Eva Vanhoorne (Groen) is de maatregel moordend voor de laagste inkomens: “Dit is een besparingsoperatie, geen sociaal klimaatbeleid. “De bonus wordt toegekend aan elke aanvrager, ongeacht inkomen. Ook wie tot de hoogste inkomenscategorie behoort, krijgt zonder moeite extra geld. Zo strooit de stad zonder enige differentiatie jaarlijks miljoenen euro’s uit – terwijl net die mensen die het het hardst nodig hebben, uit de boot vallen. Dat is geen sociaal beleid.”

“De opknappremie bood een flexibiliteit die de nieuwe bonus mist. Ze liet toe om je renovatie in fases te doen. Bijvoorbeeld: nu al enkele ramen vervangen, en de rest later. Dat kan bij de Vlaamse premie niet – daar moet je alles ineens aanvragen.”

“Groen Brugge stelt daarom een alternatief voor dat zowel sociaal als budgettair sterker staat: geen extra premies bovenop de Vlaamse, maar een lokaal Klimaatfonds met renovatieleningen bovenop de Vlaamse leningen. Die leningen worden terugbetaald via de lagere energiefactuur of bij verkoop van de woning.”

Sociale hervorming

Schepen Pablo Annys betwistte die kritiek: “Wij vinden het wel een sociale hervorming, de laagste inkomens kunnen tot 50 procent terugkrijgen van het facturatiebedrag. De verfijning van het reglement maakt dat het geld terechtkomt waar het hoort: bij de lagere inkomens, alleenstaanden en gepensioneerden. Zij krijgen 500 euro meer dan de hoogste categorie. Het is een slimme maatregel, wij geven een bonus van 20 procent extra. Die krijgen de Bruggelingen er automatisch bij, zonder extra administratie.”

The post Opknappremie wordt Brugse VerbouwBonus: “Moordend voor de laagste inkomens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bestuur van geviseerde moskee in Borgerhout vraagt extra beveiliging: “Of die kogel nu van plastic of van koper is, de boodschap is heel duidelijk”

Nadat vrijdag een dreigbrief met plastic kogel werd gevonden in de moskee Al Kafaalah aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout, vragen het bestuur van de moskee en Muslim Right Watch Belgium om extra beveiliging. In een reactie zegt de politie dat ze “alert zal zijn” in die omgeving. Ook de vrijwilligers van de moskee zelf letten extra op.

Lees meer »

6 onvergetelijke berghutten volgens ervaren avonturiers

Als je dagenlang op trekking gaat, wat doe je dan met de nachten? Een tent kan, maar soms biedt een berghut net die combinatie van basiscomfort en schoonheid waar je aan toe bent. Waar vind je de mooiste, de sympathiekste, de uitzichtrijkste? Ervaren wandelaars en avonturiers tippen hun beste plekken.

Lees meer »

Kinderdorp mét springkastelenpark groot succes tijdens de Meulebeekse Berenfeesten

De Meulebeekse Berenfeesten kenden dit jaar op het gemeentelijk sport- en recreatiedomein Ter Borcht een grote bijval. In de namiddag was het vooral het prachtige springkastelenpark met meer dan vijftien springkastelen dat de aandacht trok. Terwijl charmezanger Jens ‘Sweet Caroline’ zong was het voor Thiare Dumoulin en Julie Delbecque samen met de kinderen.
The post Kinderdorp mét springkastelenpark groot

Lees meer »

Van ontmoetingscentrum over dorpspunt tot uitkijkpunt: Lo-Reninge heeft plannen voor haar vier kerken

Na een intensief participatietraject met grootschalige bevraging hebben het centraal kerkbestuur, stadsbestuur en lokale geloofsgemeenschap een plan klaar voor de vier parochiekerken in Lo-Reninge. Het traject had als doel mensen inspraak te geven en te zoeken naar opportuniteiten en toekomstperspectieven voor de kerken. Kristof Lataire van adviesbureau Kapittel begeleidde het traject, waarin vier ‘kapittelavonden’ werden georganiseerd om te luisteren naar

Lees meer »

Geen lekken wél sushi, maar nog altijd geen witte rook: topministers al 12 uur samen over meerwaardebelasting

De topministers van de federale regering zijn er nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de meerwaardebelasting. Een hele nacht onderhandelen – met sushi – heeft nog geen witte rook opgeleverd. Even voor 8 uur maandagochtend zaten premier Bart De Wever en de vicepremiers nog altijd samen, maar of een oplossing in zicht is, is niet duidelijk. “Ze

Lees meer »

Vlaamse en Waalse leerlingen planten vriendschapsboom op campus Nexus

Leerlingen van GO! DUO uit Nieuwpoort en CEFA uit Court-Saint-Etienne plantten op de campus Nexus samen een vriendschapsboom. De symbolische actie is onderdeel van een taaluitwisselingsproject tussen de twee scholen en wordt ondersteund door het Prins Filipfonds.
The post Vlaamse en Waalse leerlingen planten vriendschapsboom op campus Nexus appeared first on KW.be.

Lees meer »

DPG Media mag RTL Nederland overnemen, maar onder strikte voorwaarden

RTL Nederland zal vanaf 1 juli deel uitmaken van DPG Media, waar onder andere HLN en VTM toe behoren. De grote overname in medialand was al lang in de maak en is nu onder strikte voorwaarden goedgekeurd door de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM. Een van de voorwaarden is dat de apps en websites van RTL Nieuws en NU.nl gratis beschikbaar moeten

Lees meer »