“We voelen ons nu al met open armen ontvangen”: nieuwe vestiging slagerij Dierendonck in Oostende lokt meteen massa volk

In de voormalige winkel van Huis Laleman op het Mijnplein in Oostende zwaaiden donderdag de deuren open van de nieuwste vestiging van slagerij Dierendonck. Geen klassieke lintknip of groots vertoon, maar wel een rij nieuwsgierige klanten, geuren die je van ver tegemoet kwamen en een toonbank vol eerlijke producten.

Met deze opening brengt Hendrik Dierendonck samen met zijn team, zijn vakmanschap – geslepen in de Westhoek – tot in het hart van de Koningin der Badsteden. En dat ging gepaard met veel volk, warme herinneringen, een lach én een traan.

Op de eerste openingsdag stroomden nieuwsgierige Oostendenaars toe. Sommigen kwamen voor de iconische paté van grootmoeder Anneke, anderen om eindelijk te proeven van de befaamde pastramisandwich waar foodies al weken over fluisteren. En velen kwamen gewoon… om te kijken. De locatie, het voormalige Huis Laleman, lokte alvast de nodige nostalgie uit. Met de opening van Dierendonck voelt het alsof de traditie wordt verdergezet.

En dat is exact wat Hendrik Dierendonck voor ogen had. “We wilden geen kopie van een andere winkel maken. Oostende verdient z’n eigen identiteit, met respect voor de plek én het product”, vertelt hij later op de avond, na een intense maar euforische eerste dag.

Aan zijn zijde staat zijn vrouw en vaste kompaan Evelyne Penel. “We hebben zoveel volk over de vloer gekregen. Iedereen wilde even hallo zeggen, proeven, voelen. Dat geeft energie”, glimlacht Evelyne. Hendrik knikt. “Ik hoor van de mensen: eindelijk een echte beenhouwer in de stad. Dat raakt me. Het is een terugkeer naar het authentieke, naar de nostalgie. En dat willen we ook brengen.”

“Het mag nooit een keten worden. Elk filiaal moet zijn eigen verhaal hebben” – Hendrik Dierendonck

Hendrik Dierendonck, intussen een gevestigde naam in België en ver daarbuiten, begon ooit bescheiden boven de slagerij van zijn ouders in Sint-Idesbald, Koksijde. “Ik ben opgegroeid boven de winkel”, lacht hij.

Sinds 2001 runt hij samen met Evelyne de zaak, die sindsdien uitgroeide tot een netwerk van slagerijen en restaurants met meer dan 150 medewerkers. Maar, zo benadrukt hij: “Het mag nooit een keten worden. Elk filiaal moet zijn eigen verhaal hebben. We werken met mensen die het vak met liefde uitvoeren. Anders werkt het niet.”

Die liefde is voelbaar in Oostende. De toonbank bulkt van het vakmanschap: witpens zoals grootvader Raymond hem maakte, huisgemaakte preparé en een assortiment vleeswaren dat zowel traditie als vernieuwing ademt. “Onze producten zijn geen Franse charcuterie en geen Italiaanse specialiteiten. We gaan op zoek naar onze eigen terroir, onze eigen smaak. Eigen, robuust, eerlijk”, zegt Hendrik met fonkelende ogen.

Emotionele dag

De opening ging gepaard met een lach en een traan. Niet alleen voor Hendrik , maar ook voor zijn ouders Raymond en Anneke, die speciaal afzakten naar Oostende om hun zoon te feliciteren. “We zijn ontzettend fier”, zegt Raymond. “Onze kleinzoon helpt al mee in de winkel. Het zit blijkbaar toch in het bloed.”

Voor Hendrik was het moment ook emotioneel. “Een winkel openen is nooit routine. Er gaat zoveel aan vooraf: van het respectvol slachten bij de boer tot het minutieuze werk in het atelier. Tientallen mensen zijn erbij betrokken, en dat voel je in het eindproduct. Ik ben iedereen dankbaar. Echt.”

“Ik wil terug naar de essentie. Naar contact met mensen, naar de toonbank. Daar gebeurt het” – Hendrik Dierendonck

Op de vraag wat het geheim is van zijn succes, hoeft Hendrik niet lang na te denken. “Passie”, zegt hij kordaat. “En doorgeven. Ik kan niet meer de beenhouwerij van vroeger doen, maar ik kan mijn liefde voor het vak doorgeven. Aan jonge mensen, aan klanten, aan mijn eigen kinderen.”

Zijn zoon Fons deed onlangs stage bij een bevriende chef in Leuven en kwam vandaag een handje helpen. “Mijn kinderen, Fons en Rosie mogen de zaak overnemen, maar dat hoeft niet. We zijn hier allemaal op onze eigen manier in gegroeid.”

Er zit zelfs een boek in de pijplijn, vertelt Hendrik. “Een drieluik over hoe mijn vader naar vlees keek, hoe ik het ervaar, en hoe mijn zoon het ziet. Een ode aan het vak, aan evolutie, maar ook aan respect voor wat was.”

Van toonbank tot televisie

De slagerij is meer dan een plek waar vlees verkocht wordt – het is een podium voor verhalen. Zelfs Disney+ kwam onlangs filmen in hun atelier. “Had je me dat 20 jaar geleden gezegd, ik had je voor gek verklaard”, lacht Hendrik. “Maar kijk, door te blijven investeren in kwaliteit en authenticiteit, groeit er iets. Mensen herkennen zich in wat we doen.”

Dat Hendrik de komende maanden vaak in de winkel zal staan, is een bewuste keuze. “Ik wil terug naar de essentie. Naar contact met mensen, naar de toonbank. Daar gebeurt het”, besluit hij. “Ik ben de passie, mijn echtgenote de structuur. Het werkt. We zijn een team. En onze fantastisch groep in Oostende? Dat zijn stuk voor stuk gepassioneerde, gedreven mensen. We kijken uit om ons verhaal in Oostende te schrijven, maar voelen ons nu al met open armen ontvangen!”

The post “We voelen ons nu al met open armen ontvangen”: nieuwe vestiging slagerij Dierendonck in Oostende lokt meteen massa volk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Arnaud bouwt zomerbar Bar d’Oeze uit in tuin van fitnesscentrum: “Inspanning en ontspanning hand in hand”

Arnaud Maes (24) werkt als zelfstandige in de bouw, maar deze zomer gaat hij voor een tijdelijke carrièreswitch. Hij baat namelijk drie maanden lang de nieuwe zomerbar Bar d’Oeze uit, aan het Grinta Vitality Lab op het Hazebeek-sportpark in Oostduinkerke. Een unieke samenwerking, waarbij hij zelf instaat voor de complete invulling en aankleding. “Deze kans kon ik niet laten liggen.”<br

Lees meer »

Hoe Dana Winner 273 miljoen views op YouTube haalt: “Klinkt mooi, maar aan zo’n cover verdien je niets”

Er breken mooie tijden aan voor Dana Winner (60). Niet alleen stapt haar dochter Chinouk (25) deze zomer in het huwelijksbootje, in het najaar gaat ook haar symfonische concertreeks van start. En wie weet trekt de Limburgse zangeres ook weer naar het buitenland, want in Zuid-Afrika en Thailand is ze een echte vedette. “Maar zweven zal ik nooit doen”, vertelt

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Voor de studenten zit het er zo ongeveer op, maar de leerkrachten hebben nog verbeterwerk voor de boeg. In een aantal gevallen ook voor zichzelf, nu recent bleek dat sommige leerkrachten zelf de leerdoelen niet halen…
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zakelijke telefonie krijgt AI-injectie van Trustteam

De toekomst van zakelijke telefonie krijgt vorm in Kortrijk. Trustteam, de internationale IT-speler met roots in West-Vlaanderen, lanceert een vernieuwende AI-functie binnen zijn VoIP-platform Voipplay en die zorgt voor een ware aardverschuiving in hoe bedrijven met klanten communiceren.
The post Zakelijke telefonie krijgt AI-injectie van Trustteam appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gerard Joling (65) maakt geen geheim van plastische chirurgie: “Wat kleine dingetjes aan mijn gezicht laten doen”

“Het grootste stuk van mijn leven mag dan voorbij zijn, er blijft nog een mooi deel voor me liggen.” De Nederlandse zanger en tv-maker Gerard Joling vierde eind april z’n 65ste verjaardag, maar hij is nog niet van plan om te stoppen met werken. Hoeft ook niet, want de kijkcijfers van z’n docusoap ‘Only Joling’ maken duidelijk dat hij nog

Lees meer »

Brand in schuur door blikseminslag

In de nacht van woensdag op donderdag trok er een storm over West-Vlaanderen. Die ging gepaard met enkele blikseminslagen. Zo sloeg de bliksem ook in op een schuur nabije een hoeve langs de Drevestraat in Westrozebeke.

Lees meer »