Opvallende rode telefooncellen op de Zeedijk van Knokke-Heist moeten jongeren attent maken op ‘belcursussen’ die verzekeraar AXA organiseert. De helft van de Belgische jongeren (49 procent) tussen 18 en 25 jaar stuurt liever een mail of berichtje, uit angst om te moeten bellen. Dat blijkt uit een onderzoek van AXA Verzekeringen en Trendwolves bij 600 jongeren. Bellen zou leiden tot stress, onzekerheid en vermijding, al staat bijna de helft open voor “belcursussen”.
Een afspraak bij de kapper maken of een restaurant boeken: heel wat Belgische jongeren (49 procent) verkiezen toch eerder een online reservatietool dan een telefoontje. Ze krijgen er stress van, omdat ze angst hebben voor stiltes, onzeker zijn over wat te zeggen of niet weten hoe een gesprek af te sluiten. 55 procent van de bevraagde jongeren geeft aan hun ringtone systematisch uit te schakelen en bijna een kwart (21 procent) neemt een oproep zelfs nooit op. Dat vertaalt zich ook naar de werkvloer.
“Onze data tonen dat het vermijden van bellen vooral samenhangt met beperkte ervaring, sociale druk en onzekerheid over het eigen kunnen. Met gerichte begeleiding verdwijnen die drempels snel en groeit het persoonlijk welbevinden merkbaar”, zegt professor Gino Verleye (UGent & VUB, psychometrie & segmentatie)
Drie groepen
Respondenten die van jongs af aan via familie vaker telefoneerden, voelen zich dan ook zelfzekerder om te bellen. De studie identificeerde drie groepen:
Omnivoren (53 procent): Deze groep gebruikt meerdere communicatiekanalen tegelijk (zoals Snapchat, Messenger, TikTok) en voelt minder angst om te bellen. Ze zijn ook meer extravert.
Selectieven (29 procent): Deze groep voelt ook minder angst en is extraverter, maar gebruikt liever 1 of 2 communicatiekanalen in plaats van meerdere.
Bel-angstigen (18 procent): Zij hebben veel meer angst om te bellen en zijn minder extravert.
Vlaamse jongeren angstiger dan Franstalige
Van de bel-angstigen is 40,9 procent tussen de 18 en 21 jaar en 59,1 procent tussen de 22 en 25 jaar, wat een groot verschil is. Bovendien zijn Vlaamstalige jongeren angstiger om te bellen dan Franstalige jongeren, met slechts een derde van de bel-angstigen die Franstalig is.
Toch blijft het een belangrijke vaardigheid op de werkvloer. Jongeren erkennen het belang ervan als life skill, zeker in professionele context. Net iets minder dan de helft (44 procent) van de deelnemers zou ook graag een training willen volgen om beter en zelfzekerder te leren bellen. Om die reden lanceert AXA Verzekeringen de campagne ‘Dare-to – It’s all about confidence’. Daarmee willen ze jongeren ondersteunen in het herontdekken van telefoneren, zowel op het werk als in sociale situaties, als middel tot zelfvertrouwen, sociale veerkracht en professionele weerbaarheid. Na de zomer start AXA met interne en externe opleidingen te geven aan jongeren, waarbij ze hen echt de basisbeginselen van een goed telefoongesprek zullen leren zodat ze zich comfortabel voelen.
“Jongeren hebben tonnen potentieel”
“Door jongeren te helpen hun stem te vinden, verkleinen we drempels, vergroten we kansen en bouwen we samen aan een veerkrachtige toekomst. Door actief te coachen op telefooncommunicatie, draagt AXA bij aan een generatie die zowel digitaal vaardig als sociaal zelfverzekerd is. Concrete tips bestaan. Zo kan je werken met scripts en oefenen in een veilige context, bijvoorbeeld met een vriend. Herhaling helpt: hoe vaker men belt, hoe minder angst”, beklemtoont Els Jans, chief Human Resources Officer bij AXA Belgium.
Want wat blijkt? Je wordt op lange termijn ook gelukkiger door af en toe te bellen, met vrienden, familie of zelfs onbekenden. “Jongeren bezitten tonnen potentieel. Als je hen de ruimte geeft om te oefenen, pakken ze die kans. Telefoneren is ook méér dan informatie uitwisselen: het versterkt empathie, bouwt vertrouwen en verlaagt stress”, besluit Maarten Leyts, CEO van Trendwolves, dat mee achter de enquête zit.
Experiment in rode telefooncellen
Die twee rode telefooncellen zullen normaal tot en met vrijdag op de zeedijk aan het Rubensplein in Knokke-Heist staan. Jongeren worden aangesproken om in een telefooncel plaats te nemen en een experiment aan te gaan. Daarbij moeten ze bellen naar een onbekende persoon die in de andere telefooncel zit. Het hele gesprek en het bijhorende gedrag wordt dan gefilmd en gaat AXA dan ook gebruiken voor de lessenreeks die nadien gegeven wordt aan jongeren.
The post Rode telefooncellen op zeedijk Knokke-Heist om ‘belcursussen’ te promoten: “Bijna helft jongeren is bang om te telefoneren” is provided by KW.be.