Een jaar na de overname van Frituur Eddy door Mathias Gunst (41) vervult de nieuwe uitbater zijn job nog met evenveel enthousiasme. “Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Net als in mijn vorige job hou ik ook van het vele sociaal contact.”
Mathias Gunst was 17 jaar lang actief als ergotherapeut in de ouderenzorg. “Een job die ik met veel plezier gedaan heb, ik blik er dan ook met warme gevoelens op terug. Maar ik had nood aan iets anders. Wat? Dat wist ik niet echt. Tot mijn schoonvader me zei: ‘Frituur Eddy staat over te nemen, is dat niet iets voor jou?’. Ik vond het eerst een zot idee, maar uiteindelijke ben ik toch op Eddy af gestapt.”
Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester hield maar liefst 40 jaar de frituur open. De frituur verhuisde enkele keren tot ze in 2001 op de Wapenplaats 2, in de bocht met de Mandelstraat, kwam te staan. “Eddy had altijd gezegd de frituur tot zijn 65ste te willen open houden. 26 mei 2024 was zijn laatste dag, een dat later vierde hij zijn 65ste verjaardag.”
Nieuwe bakwand
Op 10 juni 2024 ging de frituur open onder de naam Frituur Mathias. “Dus ben ik al een jaar bezig. We hebben de frituur herschilderd, zowel langs de binnen- als buitenkant. Er waren hier vroeger geen zitplaatsen, buiten heb ik nu ruimte voor 16 personen. En dat slaat toch wel aan moet ik zeggen. Uiteraard enkel bij goed weer, maar de mensen zitten hier graag. Je ziet ook veel passage, we liggen ook naast een provinciebaan.”
“Van 1 mei tot 30 september zijn we zeven op zeven open”
Dag op dag een jaar na de opening door Mathias werd ook een nieuwe bakwand van Perfecta geïnstalleerd. “Eddy had me verteld dat zijn friteuse op de laatste beentjes liep, dat was dus mee gerekend. Verder investeerde ik ook in een nieuwe frigo en diepvriezer, er is hier dus vrij veel nieuw in de frituur. En ondertussen ben ik ook al begonnen met de online bestellingen.”
Zaterdag gezinsdag
Opvallend zijn de ruime openingsuren van de frituur. “Van meet af heb ik wel de zaterdag vrij gehouden voor mijn gezin. Je moet een evenwicht houden tussen werk en privé. Maar ik heb iemand gevonden die de zaterdag in mijn plaats de frituur runt. Het is de neef van de mensen bij wie ik jarenlang als jobstudent in een frituur in Meulebeke heb geholpen. Ik was er acht jaar actief, ik had dus best wel al wat ervaring in de frituurwereld. Daarom ook dat ik snel mijn draai vond.”
“Tijdens de week doe ik het in mijn eentje en zijn we elke middag en avond open. Op zaterdag en zondag enkel ‘s avonds. Van 1 mei tot 30 september zijn we elke dag open. Behalve in onze vakantie natuurlijk, we zijn er even tussenuit van 19 juli tot en met 10 augustus.”
Mathias, die uit Oostrozebeke afkomstig is, is de partner van de Wakkense Elien Van Nieuwenhuyse. Het koppel heeft twee zoontjes: Lukas (14) en Louis (10). Elien werkt als administratief bediende bij iDocta in Waregem. “De kinderen komen al eens piepen in de frituur, maar ze zijn nog te jong om te helpen. In de weekends kan ik wel een beroep doen op een aantal flexi’s en jobstudenten.”
Eddy’s stoofvleessaus
Mathias nam niet enkel de frituur over van Eddy, maar ook zijn stoofvleessaus. “Ik heb het uiterst geheime recept van de stoofvleessaus toevertrouwd gekregen. De frituur stond er bekend om, dus moesten we dat behouden. Ook de balletjes in tomatensaus zijn zelf bereid. En ik broed ook op een ‘Frietje Mathi’, maar dat moet ik nog lanceren. Ik heb het assortiment wel uitgebreid, maar we blijven wel een gewone frituur. Voor een steak of scampi’s moet je hier niet zijn, we willen de traditionele frituur blijven, de frietkotcharme moet blijven.”
De frituur krijgt een gevarieerd publiek over de vloer. “Veel mensen van Wakken natuurlijk, maar ook van een stuk verder. Zeker in de zomer, als ze hier ter plaatse kunnen eten. Dan komen ze zelfs van Tielt en Waregem. En ik heb ondertussen ook heel wat volk leren kennen. Als ik vroeger boodschappen ging doen, moest ik nu en dan eens mijn hand opsteken, nu is dat voortdurend zo. En het is ook mee voor dat sociale dat ik deze job zo graag doe.”
Toneelkriebel
En Mathias heeft ondertussen ook een tweede passie gekend. “Het gros van mijn carrière, 14 jaar, heb ik woonzorgcentrum Home Sint-Petrus in Kruisem gewerkt. Ik heb er nog contact met de collega’s en een van hen had me al eens aangespoord om toneel te spelen. Uiteindelijk ben ik die uitdaging aangegaan en vorig jaar heb ik al voor de eerste keer mee gespeeld bij ‘t Komt in Orde in Kruisem. Ik doe het graag, volgend voorjaar ben ik in principe opnieuw van de partij. In aanloop er naartoe moet ik dan wel eens een extra dag sluiten, om de repetities te kunnen bij wonen. Maar de klanten tonen daar begrip voor. Meer zelfs, er zijn heel wat klanten ook komen kijken naar een opvoering. Hoewel Kruisem natuurlijk niet vlak bij de deur is.”
Mathias is er klaar voor om deze job nog heel wat jaartjes te doen. “Ik doe het gewoon graag. Het is best intens, want ook buiten de openingsuren heb je heel wat werk. Maar als je iets graag doet…”
En ondertussen wil Mathias nog een misvatting uit de wereld helpen nu het de jongste dagen best warm is geweest. “Het weer is hier natuurlijk ook vaak het gesprekswonderwerp. De mensen vragen me dan: dat is daar nog een beetje warm zeker bij uw stoof. Maar die geeft geen warmte af, dat wordt naar buiten geleid. Wat wel warmte geeft is mijn koeltoog”, besluit hij met een wistjedatje.
The post Mathias (41) ruilde job in rusthuis voor een eigen frituur in Wakken: “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging” is provided by KW.be.