Vijftien nieuwkomers, zeven Oostendse topchefs en één gedeelde keuken: dat is de basis van Restaurant Zonder ZeeZicht, een nieuw online kookprogramma dat taal, cultuur en culinaire tradities samenbrengt. In dit initiatief van sociaal-artistiek platform kleinVerhaal, met steun van Stad Oostende, leren anderstalige inwoners hun favoriete gerecht bereiden aan een bekende chefs. Onder de Venetiaanse gaanderijen aan de Drie Gapers vormt zich zo een unieke plek waar smaken én mensen elkaar ontmoeten.
In het gloednieuwe online kookproject Restaurant Zonder ZeeZicht ontmoeten vijftien anderstalige nieuwkomers en bekende Oostendse chefs elkaar achter het fornuis. Ze wisselen niet enkel recepten uit, maar ook verhalen, smaken en taal. De bedoeling is eenvoudig. Een nieuwkomer leert een traditioneel gerecht uit zijn of haar cultuur aan een Oostendse chef. In het Nederlands. Zo wordt de keuken een plek van oefening, ontmoeting en verwondering.
Het project is ingebed in de tijdelijke culturele invulling van de site onder de noemer Hotel Zonder ZeeZicht, een samenwerking tussen kunstencentrum KAAP, kleinVerhaal en het Brusselse architectencollectief Dear Pigs. De gaanderijen bieden niet alleen een uniek decor, maar ook beschutting en een open ruimte waar toevallige voorbijgangers stil blijven staan om te kijken. De reeks bestaat uit zeven afleveringen, telkens opgenomen op deze bijzondere locatie.
Taal en traditie aan tafel
Op maandag 23 juni draaiden de camera’s van documentairemaker Jonatan Lyssens voor een bijzondere aflevering. Op het menu stond Maqlouba, een Palestijns gerecht dat letterlijk ‘ondersteboven’ betekent. De kok van dienst was Zeina Abdelghani (42), geboren in Palestina, opgegroeid in Libanon, en al 24 jaar in België. “Ik ben met mijn man en dochtertje uit Libanon gevlucht”, vertelt Zeina. “Eerst kwamen we in het asielcentrum van Bergen terecht, later verhuisden we naar Oostende. Via SOS Palestina leerden we kleinVerhaal kennen. Vandaag mag ik mijn cultuur delen door te koken. Ik wil tonen dat Palestina niet alleen oorlog is, maar ook hoop, gastvrijheid en traditie.”
Voor de gelegenheid staat Zeina in de keuken met Willem Hiele, een chef die nationaal én internationaal naam heeft gemaakt. Toch komt hij hier niet als meester, maar als leerling. “Voor mij is koken altijd een manier geweest om mensen samen te brengen”, zegt Willem. “We mogen de verwondering nooit verliezen. Verwondering door geur, smaak, kleur. Wat ik hier leer, zijn niet alleen nieuwe kruiden, maar ook verhalen. Het verhaal van Zeina raakt me. Ik leer hier net zoveel als ik geef.”
De professionele chefs die deelnemen aan Restaurant Zonder ZeeZicht zijn stuk voor stuk namen die mee het culinaire gezicht van Oostende bepalen. Zo is er Jan Wydooghe (Chef on the Move), Katrien Beque (Kafka), Amélie Colpaert (Ice Ice Amy), Marcel Desander (De Rubens), Pedro De Graeve (Du Parc), Mathieu Brouckaert (Frituur Franky), Elke Van Daele (Beau Site) en Willem Hiele (Restaurant Willem Hiele). Sommigen doen één aflevering mee, anderen verschijnen meerdere keren.
Van kruiden tot contact
De geur van gebakken kip en gestoofde groenten vermengt zich met gesprekken over afkomst, integratie en familie. Voor Zeina is het belangrijk dat dit soort projecten bestaan. “Wat de stad Oostende doet, is heel goed. Integreren begint met elkaar leren kennen. Eten is daarvoor een prachtig vertrekpunt.” Ook voor Willem zit het leren in de details: “Vanmiddag heb ik met twee andere vrouwen gekookt. We maakten pannenkoeken, maar elk op hun eigen manier. Wat mij altijd triggert, zijn de kruiden uit het huis. De ene gebruikt zwarte peper, de andere kardemom. Smaak is cultureel erfgoed. Het zit in families, in generaties. En daar wil ik van leren.”
“Het idee voor Restaurant Zonder ZeeZicht groeide organisch”, vertelt Jeff Nuytens, coördinator van kleinVerhaal. “We kregen vaak te horen: ‘Er zijn zoveel nieuwkomers in Oostende’. Vanuit die vaststelling groeide het plan om iets verbindends te doen. Eten is een universele taal. Zo kwamen we tot het concept waarin niet de Oostendse chef de lesgeeft, maar de nieuwkomer. Zij delen hun expertise, hun recepten. De chefs stellen vragen, leren bij. En de voertaal is Nederlands, waardoor het ook een oefenkans wordt.”
De opnames lopen momenteel nog. Elke draaidag worden drie afleveringen ingeblikt. Daarna volgt de postproductie in de zomer, zodat de afleveringen vanaf september beschikbaar zijn op het YouTube-kanaal van kleinVerhaal. De makers hopen dat de reeks ook via andere kanalen gedeeld zal worden, zoals scholen, culturele centra en stadsprojecten. (ZB)
The post Zeven Oostendse topchefs lanceren samen met vijftien nieuwkomers online kookprogramma Restaurant Zonder ZeeZicht: “Wat mij altijd triggert, zijn de kruiden uit het huis” is provided by KW.be.