“Acht ton fruit geplukt en manueel geperst”: Iduna uit Ichtegem brengt vier nieuwe natuurciders op de markt

Cidrerie Iduna maakt sinds 2023 natuurciders van appels en peren van oude Belgische rassen, afkomstig van hoogstambomen en onbespoten fruit. Deze lokale rassen worden zorgvuldig geselecteerd op hun smaak en karakter. De rijkdom aan oude rassen zorgt voor een gelaagde en complexe smaakbeleving. Tijdens de zomerzonnewende presenteert eigenaar Bertjan Olivier (28) maar liefst vier nieuwe ciders.

“Deze nieuwe natuurciders luiden een nieuw hoofdstuk in voor mij als agro-ecoloog en cidermaker. Een stap dichter bij het proeven van het landschap en de natuur in en rond het Doolbos”, begint Bertjan zijn verhaal.

“Op onze eigen velden aan het Doolbos in Eernegem planten we een boomgaard aan met oude, lokale rassen. We werken samen met lokale landbouwers en heemkundige kringen om hoogstambomen te bewaren en opnieuw in productie te brengen. Zo geven we vergeten boomgaarden weer waarde. De aanplant maakt deel uit van een breder landschapsplan rond levend erfgoed en biodiversiteit”, vult hij aan.

Bertjan draagt ecologie hoog in het vaandel: “Onze kleinschalige bioboerderij werkt volgens agro-ecologische principes, met aandacht voor kringlopen, biodiversiteit en samenwerking met de omgeving. Naast hoogstamfruit telen we straks ook kleinfruit en kruiden. Met dit project tonen we hoe landbouw, erfgoed en biodiversiteit elkaar kunnen versterken en zo bijdragen aan een veerkrachtig platteland.”

De aanleg van de eigen boomgaard bevindt zich momenteel nog in een testfase. “Het heeft geen zin meteen alles vol te planten”, duidt Bertjan. “Ik moet eerst weten welke bomen hier best gedijen op deze bodem en met de schrale wind die hier soms staat. Er is soms ook wildschade, maar dat is niet erg (in het bos huist een ree met twee kalfjes, red.). Voor het plan werk ik ook samen met Regionaal Landschap en samen proberen we een mooie balans te vinden tussen het landschap dat ik wil creëren en het naastgelegen natuurgebied.”

Handgeplukt

Al het fruit wordt handgeplukt bij lokale boeren en tuinders. “Je mag rekenen op 50 procent ‘gewichtsverlies’. Ik heb 4.000 liter cider, dus dat betekent zo’n acht ton fruit dat geplukt en daarna ook manueel geperst moest worden”, verklaart Bertjan.

Na de oogst volgt een korte maceratie van de verse pulp, gevolgd door een spontane gisting in inox tanks gedurende zes tot tien maanden. Daarna worden de ciders hergist op fles. De Brut de Verger – Cuvée Spontanée (25 procent peer/75 procent appel van meer dan 25 oude Belgische rassen) en de Brut de Poiré – The Big Five (100 procent peer, gemaakt uit sap van vijf oude Belgische rassen) zijn hiervan het resultaat. Fris, zacht en feestelijk, met een mooie balans. “Vooral de Cuvée Spontanée heeft een heel soepele dronk. Je moet al erg je best doen om die niet lekker te vinden”, aldus Bertjan.

Een deel van de ciders krijgt na de eerste gisting meer tijd. Ze verdwijnen voor een langere periode op eikenhouten vaten om verder te rijpen. Deze barrel-aged reeks heet Bocage. Er zijn twee varianten: Brut de Pomme – Bourgognepolder en Brut de Pomme – Pierlynck & Aleyt. Beide zijn een blend van meer dan 15 oude Belgische appelrassen en werden vernoemd naar lokale landschapselementen in Eernegem die vandaag onder druk staan.

Eenmaal op gang is Bertjan moeilijk te stoppen. Hij geeft ons heel wat details mee over de ciders. “De ‘Bourgognepolder’ gaat na de maceratie in eiken wijnvaten uit de Bourgogne (Pinot Noir), en wordt afgewerkt door dryhopping van Belgische biologische hop uit Poperinge. De ‘Pierlynck & Aleyt’ dankt zijn smaak dan weer aan de maturatie op eiken whiskyvaten van Isle of Arran.”

Nieuwe huisstijl

De nieuwe ciders komen met een nieuwe huisstijl. Deze nieuwe stijl sluit naadloos aan bij de waarden en missie die Cidrerie Iduna wil uitstralen. “De etiketten werden ontworpen door een Gentse ontwerper die tegelijk ook brouwer is, dus we zaten snel op dezelfde golflengte”, geeft Bertjan mee.

Afzet voor zijn ciders vindt Bertjan tot nu toe voornamelijk in de horeca en dan nog het meest buiten West-Vlaanderen, maar uiteraard is hij ook op zoek naar lokale mensen om mee samen te werken.

The post “Acht ton fruit geplukt en manueel geperst”: Iduna uit Ichtegem brengt vier nieuwe natuurciders op de markt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gasinstallateur veroordeeld tot gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en geldboete voor ontploffing die vrouw (85) het leven kost in Geel

Een gasinstallateur moest vandaag voor de rechtbank van Turnhout verschijnen voor onopzettelijke doding. Een halfuur na zijn vertrek uit een huis in Geel was er een explosie. De 85-jarige bewoonster overleefde de daaropvolgende brand niet. De man ging vol voor de vrijspraak, maar werd schuldig bevonden aan onopzettelijke doding. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel

Lees meer »

Vermoorde passagier (76)op lijnbus in Antwerpen is willekeurig slachtoffer: beelden tonen hoe verdachte (38) zich overgeeft

In de Ernest Claesstraat in Antwerpen is maandagmiddag een willekeurige reiziger vermoord op een bus van De Lijn. Dat bevestigt het parket. Volgens getuigen begon een persoon plots met een mes te zwaaien en te steken. Eén 76-jarige passagier kwam daarbij om het leven, een andere raakte gewond. De buschauffeur verkeert in shock. Volgens een buurtbewoner werd het dodelijke slachtoffer

Lees meer »

Slimme robotmaaier lost eigen ‘ontvoering’ in Oostende op: “Zelf foto’s genomen van diefstal uit tuin”

De Oostendse eigenaar van een gestolen robotmaaier slaagde erin om het dure toestel te vinden dank zij de ingebouwde slimme camera in het toestel. De ‘sheriff’-modus van het Belgische apparaat – de Willow, een product van het Waregemse bedrijf Eeve – loste de misdaad zelf op. Toch deels. De politie is nog op zoek naar de dief die het apparaat

Lees meer »