Oostende wordt strenger voor mensen met een leefloon van het OCMW: “Mensen vooruit helpen, maar wel met correcte afspraken”

Het stadsbestuur van Oostende stuurt de regels bij voor wie een leefloon aanvraagt. Men zal sneller werkwilligheid moeten bewijzen en bij toekenning van steun zal men rekening houden met het volledige financiële beeld van een gezin/leefsituatie. “Het staat al zo in de wet sinds 1960. We worden strenger”, zegt Charlotte Verkeyn.

Voor mensen die een leefloon genieten maakt het OCMW een GPMI (Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijk Integratie) op. In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt over wat de OCMW-cliënt moet doen voor die steun, zoals bijvoorbeeld inzage geven in inkomsten en werkbereidheid aantonen. “We zijn er om mensen vooruit te helpen maar ze moeten wel concrete afspraken nakomen”, zegt Stephan Frees, directeur Welzijn van het Sociaal Huis. “Als mensen niet meewerken aan een sociaal onderzoek of niet werkbereid zijn dan wordt het leefloon stopgezet. Dat gebeurt als ze niet voldoen aan één van zes voorwaarden”, zegt Geert Lowyck, diensthoofd Sociale Dienst. Hij duidt op de verhouding. “Er worden wekelijks op het Bijzonder Comité Sociale Dienst 2 à 300 beslissingen genomen. En in 495 gevallen per jaar ging het om een stopzetting.”

Er loopt een wiel af

Charlotte Verkeyn, vervangend schepen bevoegd voor het OCMW, duidt de wijziging. “Soms loopt er inderdaad een wiel af en dan wordt na opstart van het GPMI zo’n beslissing genomen, gemotiveerd door de maatschappelijk werkers en de dienst. Bij zo’n stopzetting kunnen mensen ook gehoord worden. De realiteit is dat het comité in 99 procent van de gevallen de aanbeveling volgt.” Het stadsbestuur besliste echter om die controle voortaan voorafgaand aan de opstart van het leefloontraject te doen. Er werd een protocol opgesteld met daarin toch flink wat voorwaarden zoals de historiek van de tewerkstelling en deelname aan activeringstrajecten, de attitude, de bereidheid om opleiding te volgen, de reactie op voorgestelde trajecten, de samenwerking met andere instanties, de aanwezigheid op afspraken en respons op brieven van het OCMW, huisvesting, gezinssamenstelling, levensomstandigheden, eerdere RVA-sancties…

“Als de cliënt niet voldoet (of wil voldoen) dan komt hij niet in aanmerking en geeft het OCMW geen leefloon. We maken voortaan de selectie bij de intake. Uiteraard evalueren we ook tijdens het traject”, zegt Verkeyn over de nieuwe afspraken. Geert Lowyck: “Vervolgens heeft het OCMW 30 dagen de tijd om het dossier voor te bereiden voor het comité. Mensen die in die tussenperiode in problemen zitten kunnen 80 of 100 euro per week krijgen in dringende steun. Bij een positieve beslissing wordt dat verrekend.” Er kunnen best wel wat mensen getroffen worden door de nieuwe maatregel. “We schatten een kleine 500 op basis van onze cijfers.”

Rechtvaardigheid

Een anderen aanpassing komt er op het vlak van de berekening van het gezinsinkomen bij toekenning van een leefloon of equivalent leefloon (= leefloon voor mensen die niet voldoen aan de voorwaarden voor een gewoon leefloon maar zich wel in een noodsituatie bevinden, vaak asielzoekers). Verkeyn: “De wet voorziet dat je kan rekening houden met alle bestaansmiddelen. De meeste andere OCMW’s doen dat maar het OCMW van Oostende deed dat niet.” Het voorbeeld werd gegeven van meerdere leeflooncliënten die samenwonen en elk apart 876 euro ontvangen. “Voortaan komen alle middelen van mensen die er wonen in aanmerking. We stoppen het cumuleren en beperken ”, zegt Verkeyn.

Er zijn in Oostende 1371 leeflooncliënten en ook zij kunnen getroffen worden. “Uit een eerste analyse van onze dossiers blijkt dat het kan gaan over 832 mensen. Maar dat zeg ik voorwaardelijk want we moeten de individuele dossiers per geval bekijken.” Het instrument dat het OCMW zal gebruiken is de REMI-tool, die inschat wat de financiële noden zijn van een ‘gezinseenheid’. “De software wordt aangepast waardoor de berekening automatisch kan en dat verlaagt dan weer de administratieve druk voor de maatschappelijk werkers”, luidt het.

Werkloosheid

Het OCMW houdt ook rekening met de werklozen die vanaf januari 2026 hun richting uitkomen. “Het gaat om mensen die langer dan 20 jaar werkloos zijn. Naar schatting zal één derde van hen komen aankloppen bij het OCMW. Voor Oostende gaat het om 509 mensen. Ook zij zullen moeten kunnen tonen wat ze de voorbije jaren hebben gedaan naar werkbereidheid en vervulling van die andere voorwaarden.”

The post Oostende wordt strenger voor mensen met een leefloon van het OCMW: “Mensen vooruit helpen, maar wel met correcte afspraken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Elias Van Landeghem wint opnieuw duatlon van Pittem, Fran Vandeputte viert bij vrouwen: “Door felle zijwind was het ieder voor zich”

De achtste editie van de duatlon van Pittem werd net als bij de vorige editie gewonnen door Elias Van Landeghem. De 26-jarige duatleet uit Aalter, die ondanks de felle wind met een stevige fietsproef uitpakte, haalde het voor Marvin D’Aurilio en Matteo De Smet. Bij de vrouwen was er geen houden aan de jonge Fran Vandeputte. De ITC-atlete telde aan

Lees meer »

Rik Bouckaert, Ann Messelier, Gaëtan Legein en Geert Blomme vormen voortaan dagelijks bestuur van Burg+

Sinds CD&V, Open Vld en enkele onafhankelijken in januari 2024 de handen in elkaar sloegen met Burg+, heeft de nieuwe partij de wind in de rug. Burg+ haalde met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een absolute meerderheid en vormt vandaag samen met N-VA de meerderheid in Kuurne. Op zondag 6 juli heeft de partij ook z’n eerste bestuur verkozen.
The

Lees meer »