Een alcoholvrije pint van de tap, het kan voortaan in Oostends volkscafé De Pelikaan

Een frisse pint zonder alcohol drinken, vers uit de tapkraan? In café De Pelikaan kan het voortaan. Het populaire café in Oostende mag zich met trots de eerste in de stad noemen die alcoholvrij bier op tap serveert. Met Cristal 0.0% en Maes 0.0% vloeit er nu een perfect getapte pint in je glas mét schuimkraag, maar zonder promille. Een kleine revolutie in het caféleven.

Wie in België een pint bestelt, verwacht die het liefst vers van het vat en met een mooie schuimkraag, zelfs als er geen druppel alcohol in zit. Met de introductie van 0.0% pils op vat speelt Alken-Maes in op precies die voorkeur. “De bierbeleving van een perfect getapte pint is uniek”, zegt Sebastiaan De Meester van Alken-Maes. “Een pint tappen, afschuimen en serveren is een ritueel dat Belgen hoog in het vaandel dragen. Het is dan ook een logische stap om dat nu ook met onze 0.0%-bieren aan te bieden.”

Cristal 0.0% en Maes 0.0% zijn de eerste alcoholvrije pilsbieren in België die op grote schaal van het vat worden aangeboden in horeca, op festivals en evenementen. In eerste fase zijn er 100 locaties waar het bier op tap beschikbaar is, waaronder voetbalclubs als KAA Gent en KRC Genk, concertzalen zoals Trix en Botanique en festivals als de Ronde van Vlaanderen en Pukkelpop. Café De Pelikaan is in Oostende een van de eersten om mee op de kar te springen.

Bewuster met alcohol

“Twintigers gaan vandaag veel bewuster om met alcohol dan vorige generaties”, zegt Domien Van Loock, uitbater van De Pelikaan. “De sociale drempel om voor 0.0% te kiezen is veel lager geworden. En als het dan ook nog van het vat komt en gewoon lekker smaakt, dan is die keuze snel gemaakt. Wij merken dat de vraag duidelijk stijgt.”

Volgens Domien spelen ook praktische redenen een rol: “Als café-uitbater is tappen gewoon handiger dan flessen koelen en openen. Het gaat sneller, zorgt voor minder afval én geeft een professionelere uitstraling. De klanten reageren alvast erg positief.”

Aangepast systeem

Toch komt er bij alcoholvrij bier op vat meer kijken dan bij een traditionele pils. Om te vermijden dat er alsnog alcohol ontstaat in het vat – wat kan gebeuren als het bier niet correct wordt gekoeld of opgeslagen – ontwikkelde Alken-Maes een aangepast tap- en leveringssysteem.

“Bij gewone tapinstallaties loop je het risico dat er alsnog alcohol gevormd wordt, soms tot wel 0,3%”, legt Jan Deveux, Customer Technical Services Manager bij Alken-Maes, uit. “Daarom hebben we onze vatenlijn aangepast, en monitoren we elk vat twee weken lang op stabiliteit. Pas als die gegarandeerd alcoholvrij blijft, leveren we het uit.”

België blijft nog achter

In totaal rolt Alken-Maes 200 mobiele tapinstallaties uit, speciaal ontworpen voor 0.0%-bier. “We gebruiken de zogenaamde David-taps, met kleine 20-liter vaten, een koelelement in de tap zelf en een hygiënisch wegwerpsysteem voor de bierleiding”, aldus Jean-Baptist Louwaege, sales account voor regio Oostende. “Zo kunnen we garanderen dat de hele keten – van brouwerij tot glas – perfect koel en steriel verloopt.”

De biermarkt zonder alcohol is in volle ontwikkeling. “Volgens cijfers van de Belgische Brouwers is dat zelfs met een stijging van 31 procent in de horeca de afgelopen twee jaar”, klinkt het bij Sebastiaan De Meester. “Toch blijft België achter op landen als Duitsland (14 procent) of Nederland (8 procent) qua 0.0%-consumptie. Maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen, nu die iconische pint ook zonder alcohol beschikbaar is – van het vat.”

Kwaliteit verbeterd

“De kwaliteit van 0.0%-bieren is de voorbije jaren sterk verbeterd”, zegt Sebastiaan. “Consumenten kiezen er steeds vaker voor, gewoon omdat het lekker is, niet omdat ze moeten. De volgende stap was dan ook evident: alcoholvrij bier serveren op de manier die Belgen het liefst hebben – perfect getapt, recht van het vat.”

Ook meesterbrouwer Ellen Mertens, al bijna 30 jaar actief bij Affligem en Alken-Maes, ziet het verschil. “We onderbreken het brouwproces op een bepaald moment om alcoholvorming te vermijden”, zegt ze. “Hygiëne en temperatuurcontrole zijn essentieel. Alles moet steriel blijven, want bij de minste afwijking kan er alsnog fermentatie optreden. Bij elk vat leveren we daarom een eigen buisje mee, zodat de aansluiting altijd 100 procent zuiver verloopt.”

De lancering van Cristal 0.0% en Maes 0.0% op tap wordt breed uitgerold, ook buiten de traditionele horeca. De Antwerpse concertzaal Trix en de Brusselse Botanique serveren het bier inmiddels tijdens concertavonden en festivals.

Toekomst zonder kater

Café De Pelikaan maakt zich alvast op voor een alcoholvrije zomer. “We willen onze klanten keuzes bieden”, besluit Domien. “Wie geen alcohol drinkt, hoeft niet langer genoegen te nemen met een flesje of een water. Nu serveren we hen gewoon een mooie pint, en dat maakt een wereld van verschil.” (Zana Bulteel)

The post Een alcoholvrije pint van de tap, het kan voortaan in Oostends volkscafé De Pelikaan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Israëlische minister raadt Joden in België aan te vluchten, minister Verlinden noemt dat “absolute onzin”

De Israëlische minister voor Diasporazaken, Amichai Chikli, beveelt de Joodse gemeenschap in België “ten zeerste” aan het land te verlaten. Op X stelt de rechts-radicale Chikli dat België “in beslag is genomen door islamistische meutes die voor Hamas en Hezbollah zingen”. Tegenover de Israëlische krant Haaretz verduidelijkte hij dat dit geen inlichtingenwaarschuwing is of een oproep tot onmiddellijke evacuatie, maar

Lees meer »

“Vergeef me voor wat ik ga doen”: moeder van Artur A. (21) bekijkt afscheidsvideo, maar bloedbad op school Graz was dan al aangericht

Met een kat op de schoot lijkt Artur A. (21) de onschuld zelve. Toch was het deze jongeman die dinsdag een bloedbad aanrichtte op zijn vroegere school in de Oostenrijkse stad Graz. Negen leerlingen – tussen 14 en 17 jaar – en een lerares kwamen daarbij om. De dader had net voor de schietpartij een afscheidsvideo gestuurd naar zijn moeder.

Lees meer »

Verdachte steekpartij bij Amsterdam is Oekraïense deserteur

Roman D., de Oekraïner die ervan wordt verdacht afgelopen maart in Amsterdam vijf mensen te hebben neergestoken, is een 30-jarige militair in actieve dienst van het Oekraïense leger. Hij deserteerde toen hij tijdelijk op verlof was, meldt het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Bij de steekpartij raakte ook een Belgische dame gewond.

Lees meer »

“Ik sta op en ga ook slapen met de frituur”: Kris baat met Ulrike en Lawrence De Blauwe Frituur uit

In Kortrijk, aan de Doorniksesteenweg, is het een bekend beeld: een rij klanten die tot buiten staat aan te schuiven aan De Blauwe Frituur. Wat ooit begon als een impulsieve sprong in het diepe voor Kris Vanhaerents (60), groeide uit tot een familiebedrijf dat geliefd is bij studenten, buurtbewoners en fijnproevers. Vandaag runt hij de frituur samen met zijn dochter

Lees meer »

“Siri is nog altijd de domste AI-assistent op de markt”, en dat is niet eens zo slecht volgens onze expert

Het gebeurt zelden, dat Apple zich – weliswaar met weinig woorden – verontschuldigt bij gebruikers. Het bedrijf met een onaantastbaar imago moest maandag tijdens de jaarlijkse Worldwide Developer Conference (WWDC) toegeven dat AI nog niet ver genoeg staat om Siri echt ‘slim’ te maken. Ze lijken moeite te hebben om concurrenten bij te houden. Hoe komt dat? En wat zijn

Lees meer »

Knolselderij op twee manieren met een zoete chilidressing

Koken met Yotam Ottolenghi lijkt soms wel een beetje studeren: hoe kan je een knolselder veel interessanter maken dan hij lijkt? In dit recept bereidt hij de lelijke groente op twee manieren: ingelegd en geroosterd. Hetzelfde gewas, twee heel andere smaakervaringen. En dan doet hij er letterlijk nog een schepje bovenop, met een dressing die elke zenuwcel in de tong

Lees meer »

Hang de vlag halfstok

Laat hem hangen, die vlag van Israël aan het Antwerps stadhuis. Maar hang hem halfstok, schrijft Patricia Popelier, als teken van rouw.

Lees meer »