Van garage tot parlement: Brouwerij Jus de Mer surft op de golven van succes: “Alcoholvrij bier? Dat is geen bier”

Wat ooit begon als een bescheiden hobby van twee bevriende bierliefhebbers in een garage, is tien jaar later uitgegroeid tot een succesvolle ambachtelijke brouwerij – compleet met een gloednieuwe locatie, een groeiende productiecapaciteit en een opvallende marketingstunt midden in het federale parlement.

“Het is hard werken, maar het loont”, glimlacht Stijn Roels (42), eigenaar en brouwer van Jus de Mer, terwijl hij ons rondleidt in de nieuwe gebouwen in de Middenpolder. “We produceren nu zo’n 4.500 hectoliter per jaar. In de oude brouwerij aan de Westendelaan was dat amper de helft.”

Nieuwe wind sinds 2023

De overname van de brouwerij door Stijn Roels in mei 2023 luidde een nieuw tijdperk in. De oprichters, Bart Mortier en Alexander Verlinde, lieten een stevige basis na. In 2014 begonnen ze met experimenteren op zondagen, tot ze na drie jaar een recept hadden waar ze volledig achter stonden. Het resultaat: Jus de Mer Blond, een hoppige tripel van 7,2%, werd meteen een schot in de roos.

“De naam en faam van Jus de Mer danken we aan hun passie en doorzettingsvermogen”, erkent Stijn. “Ik heb zelf altijd in de voedingssector gewerkt – vroeger bakte ik pannenkoeken in Nieuwpoort – maar ik droomde al jaren van een eigen brouwerij. Dankzij een versnelde opleiding bij onder meer Alexander zelf en een anonieme topbrouwer, ben ik er vol voor gegaan.”

Met de recente verhuis naar de Middenpolder kwam ook ruimte voor groei. “We kregen de locatie dankzij burgemeester Jean-Marie Dedecker”, vertelt Stijn. “Alle terreinen waren volzet, maar Jean-Marie vond toch een plek voor ons. Een man van zijn woord.”

Eind 19de eeuw vestigde Louis Logier zich als brouwer op de wijk Crocodile. Hij bezat veel grond en stelde een deel daarvan ter beschikking voor de aanleg van een verbindingsweg tussen de Nieuwpoortse Steenweg en de Leopoldlaan. De huidige Louis Logierlaan draagt nog steeds zijn naam. Louis en zijn broer August – burgemeester en volksvriend – waren beiden actief in de steenbakkerij Logier en zagen ook in de brouwerijsector winstkansen in het opkomende kusttoerisme. Jus de Mer schrijft vandaag, een nieuw hoofdstuk in dat verhaal.

Parlementaire stunt

Dat Dedecker de lokale economie genegen is, bewees hij recent nog in het parlement. Als protest tegen een alcoholverbod in de Kamer serveerde hij prompt een flesje Jus de Mer aan premier Bart De Wever. “Frank Vandenbroucke wordt al dronken van een glas water”, verklaarde Dedecker daarbij droogjes voor de camera. “Dat is onbetaalbare reclame”, glundert Roels. “We wisten van niets, maar het typeert hem: rebels, en altijd Middelkerke in het hart.”

Vertegenwoordiger Sam Stommeleer (30) beaamt het. “In deze tijden van dalende bierconsumptie is alle publiciteit meegenomen. In België zijn er zo’n 4.000 bieren en meer dan 300 brouwerijen. Het is bikkelharde concurrentie. Maar wij onderscheiden ons door transparantie en ambacht.”

Sales met een glimlach

Sam krijgt intussen versterking van Thomas Ryckebosch (21), stagiair uit VIVES Kortrijk en zoon van Spar-uitbater Lieven Ryckebosch uit Middelkerke. “Ik ben al twee jaar stagiair hier en doe nu mijn afstudeerstage als vertegenwoordiger. Mijn regio is de hele Oostkust: van Oostende tot Knokke”, vertelt Thomas enthousiast. “Het is hier leuk werken”, zegt hij. “Ik krijg veel vrijheid en leer elke dag bij. Nieuwe klanten zoeken, relaties opbouwen, dat ligt me wel. Jus de Mer is een groeiend bedrijf met een sterk merk.” Thomas blijft nog tot eind juni, daarna kijkt hij uit naar een nieuwe uitdaging.

Met bieren als Jus de Mer Blond, Douce, Deluxe en de donkere Dubbel 8, blijft de brouwerij trouw aan haar oorsprong: ambachtelijk brouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen en ongepasteuriseerd. “Alcoholvrij bier? Daar doen we niet aan”, zegt Stijn stellig. “Dat is geen bier.”

Wat de toekomst brengt? “We willen blijven groeien, maar wel op onze manier. Met aandacht voor kwaliteit, transparantie en samenwerking. We stellen onze installaties open voor anderen die hun eigen bier willen brouwen. Iedereen is welkom in onze brouwerij.”

Jus de Mer, Middenpolder 37 in Middelkerke. Meer info: [email protected] en jusdemer.?be

The post Van garage tot parlement: Brouwerij Jus de Mer surft op de golven van succes: “Alcoholvrij bier? Dat is geen bier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erfenis doorschuiven naar kinderen of kleinkinderen, zonder extra belasting: zo werkt doorgeefschenking

Steeds meer Vlamingen ontdekken de zogeheten doorgeefschenking. In 2024 schoof een recordaantal van 1.171 begunstigden zijn erfenis kosteloos door naar de kinderen of kleinkinderen, zonder bijkomende schenk- of erfbelasting. Dat is bijna een kwart (+23%) meer dan in 2023. Waarom kiezen zoveel mensen daarvoor? Wat kan je doorschenken? En hoe doe je dat? Notaris Helena Verwimp beantwoordt zes vragen: “Wees

Lees meer »

Bosbrand vermeden bij Ieper, brandweer doet oproep: “Wees voorzichtig met vuur in de tuin”

Om 14.20 uur werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een grasbrand in de ‘s Herenthagestraat te Zillebeke. Nabij de Gasthuisbossen stond 150m² gras in brand. Daar het een zeer afgelegen plaats betrof, werden de vlammen met schoppen gedoofd en geblust met water uit een nabijgelegen vijver.
The post Bosbrand vermeden bij Ieper, brandweer doet oproep: “Wees voorzichtig met vuur in

Lees meer »