Volley Team Gullegem (VTG) viert feest. Dat moest eerder al gebeurd zijn – bij de vijftigste verjaardag van de vereniging maar corona stak daar een stokje voor. “Daarom hebben wij de festiviteiten tot nu uitgesteld”, zegt voorzitter Michaël Picquart.
Het Gullegemse volleyverhaal begon volgens Michaël Picquart in 1971 toen lokaal kinesist Luc Delbarge en Corrie Vandenbroucke erin slaagden een volleybalclub op poten te zetten. Een dames- en herenploeg. Luc werd speler, trainer-coach en bestuurslid. Met zeven bestuursleden, van wie vijf spelers, en veertig leden. Als clubnaam kozen ze Samandus, een samentrekking van de Gullegemse parochienaam Sint-Amandus. Tandarts Antoon Parein werd de eerste voorzitter en bleef dat voor een lange termijn. Hij is nog altijd erevoorzitter.
Spelen bij sneeuw
“In het begin was het behelpen”, getuigt ondervoorzitter en jeugdcoördinator Jobeth Neve. “Er werd op zondagmorgen gespeeld; zonder sportaccommodatie, zonder sporthal, zonder douches op de speelplaats van een school. Bij vijf graden onder nul werd de match afgelast; met sneeuw kon gespeeld worden. Gelukkig konden wij door de goeie relatie met het VTI daar onderdak krijgen. Binnen de schoolmuren vonden ook de Gullegemse basketclub en carnavalvereniging er een stek. Met de opbrengsten van carnavalbals, prinsenverkiezingen en de stoet, konden de drie verenigingen de kas spijzen. Het was de enige bron van inkomsten. Met ruim duizend verklede deelnemers was het wel een lonend initiatief.”
Ondertussen was Samandus omgedoopt tot VTG (Volley Team Gullegem) en had de vereniging al jarenlang geen mannelijke spelers meer. “Er zijn gewoon niet meer genoeg geïnteresseerden”, moet de voorzitter bekennen.
“Het is een tendens die zich in heel Vlaanderen doorzet. Zelf ben ik zes jaar geleden voorzitter geworden door mijn dochter; zonder dat ik ooit al deftig een volleybal had leren hanteren.”
Meer dan 150 leden
Ondertussen is VTG een ploeg met tussen de 150 en 160 leden en speelsters die actief zijn in elf ploegen: vanaf de tweede kleuterklas tot de U17 en met drie volwassen vrouwenploegen. “Na al die jaren zijn wij nog altijd een lokale familiale club gebleven, waar volleyballen van generatie op generatie wordt doorgegeven”, zegt damesverantwoordelijke Lies Gheysen. Die zorgt er in samenwerking met Jobeth voor dat de club met zijn tijd meegaat en promotie krijgt via een zelfgemaakte website en sociale media.
Retrosticker
Michaël Picquart vond de vijftigste verjaardag voldoende reden om enkele van de nevenactiviteiten bij het volleybal eens extra in de schijnwerpers te zetten. Zo organiseerde VTG in het pinksterweekend een tornooi voor oud-leden en sympathisanten waaraan acht ploegen en zo’n zestig spelers deelnamen.
Speciaal voor de gelegenheid lanceerde de vereniging ook een retrosticker die aan de vijftigste verjaardag herinnert. De traditionele gezinsdag, op zondag 7 september in de dwarsschuur van ‘t Goet te Wynckele, krijgt ook een feestkleedje aangemeten. Alle oud-leden en trainers krijgen een gratis aperitiefje bij het middagmaal of een gratis koffie in de namiddag. Het bestuur maakte voor de gelegenheid ook een tentoonstelling met een terugblik op de voorbije 50 jaar.
Familiequiz
Op vrijdag 20 februari 2026 is er ook weer een grote familiequiz. De editie 2025 lokte ruim 50 deelnemende ploegen. Tijdig inschrijven is de boodschap.
Net als veel andere ploegen ontbreekt het de volleyballers wel wat aan speeltijd. Op dit vlak beloofde de gemeente beterschap.
VTG speelt zo goed als elke dag in de sporthal van Gullegem. Potentiële nieuwe spelertjes die eerst eens willen komen kijken, zijn speciaal uitgenodigd op woensdagmiddagen om 13.15 uur. (AV)
Meer informatie over VTG is te verkrijgen op [email protected].
The post Volley Team Gullegem viert vijftigste verjaardag: “Volleyballen blijft een familiegebeuren” is provided by KW.be.