In Kemmel, op de plek waar jaren een boomkwekerij was gevestigd, vind je nu bioboerderij Hoogen Acker. Twee jonge ondernemers Evy Cauwelier (27) en Philippe France (39) sloegen de handen in elkaar en toverden het voormalig bedrijf van Bart Dequidt om tot een biologisch landbouwbedrijf.
Philippe France groeide op met dagvers gekookt biologisch eten en kreeg bio dus met de paplepel binnen. Evy Cauwelier leerde de biologische landbouw pas echt kennen tijdens haar studies toen ze stage liep op bioboerderij Stoppel in Poperinge.
Het veld aan de Nieuwstraat in Kemmel vulde zich ondertussen met kleurrijke mix aan groenten. “De zomertarwe wuift al in de wind en de aardappelen komen boven. Ook de kippen hebben het hier naar hun zin en scharrelen vrolijk rond”, vertellen Evy en Philippe. “Recht van het veld bieden we onze eerste groenten al aan. De koolrabi’s bijten de spits af. Daarnaast vind je ook eitjes van vrije uitloop.”
Speciaal graan
Op het veld groeien niet alleen groenten. “We hebben ook tarwelandrassen zoals Witte van Vlaanderen en Rouge de Bordeaux, maar ook oergraan zoals emmer, eenkoorn, khorasan en spelt. Ze zijn vol van smaak, beter bestand tegen ziektes en goed aangepast aan onze grond. Door deze gewassen opnieuw te telen, dragen we bij aan meer biodiversiteit en houden we waardevolle rassen in leven. Ons doel is om hiermee zelf aan de slag te gaan: we willen op termijn eigen zuurdesembrood, koekjes en andere ambachtelijke producten maken. Puur, eerlijk en met liefde van eigen land. Ook de bouw van een houtoven staat op de planning.”
“Op termijn willen we eigen zuurdesembrood, koekjes en andere ambachtelijke producten maken”
“De naam van de bioboerderij is gelinkt aan een van de percelen die de naam Hoogen Acker draagt. Ook de oude schrijfwijze past bij ons verhaal waarin we oude graansoorten telen. Het verwijst naar de tijd van toen, waarin er nog een grote verscheidenheid aan granen was en smaak de belangrijkste factor was.”
De bioproducten zijn te koop op de boerderij. “We plaatsten enkele weken geleden een klein kraampje aan de straat waar mensen zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 groenten en eieren kunnen kopen.”
Meer info: [email protected]
The post Boomkwekerij De Linde wordt biologische boerderij Hoogen Acker: “Waardevolle rassen in leven houden” is provided by KW.be.