“Ik sta op en ga ook slapen met de frituur”: Kris baat met Ulrike en Lawrence De Blauwe Frituur uit

In Kortrijk, aan de Doorniksesteenweg, is het een bekend beeld: een rij klanten die tot buiten staat aan te schuiven aan De Blauwe Frituur. Wat ooit begon als een impulsieve sprong in het diepe voor Kris Vanhaerents (60), groeide uit tot een familiebedrijf dat geliefd is bij studenten, buurtbewoners en fijnproevers. Vandaag runt hij de frituur samen met zijn dochter Ulrike (31) en haar verloofde Lawrence Mellebeek (32). “Ik ben de eigenaar, maar Ulrike is eigenlijk de baas”, lacht Kris.

Toen Kris in 2001 besloot om De Blauwe Frituur over te nemen, had hij nog geen idee wat een zigeunerstick was.

Passie

“Ik kwam uit de groothandel in rundvlees. De dochter van mijn zus studeerde in Kortrijk en zag dat de frituur over te nemen stond. Ik was nog nooit in een frituur geweest, maar ik ben niet bang van werken en uitdagingen. Mijn ingesteldheid was simpel: dit moet lukken. De eerste maanden waren zwaar. Maar kijk, intussen zijn we bijna een kwarteeuw verder.”

Dat harde werk werd in 2017 bekroond toen De Blauwe Frituur uitgeroepen werd tot Beste Frituur van België door Best Frit. “Dat moment vergeet ik nooit. Ik wist van niets. Plots stonden burgemeester Vincent Van Quickenborne en Véronique De Kock hier met een trofee. Het was een complete verrassing. Ik heb toch een traantje gelaten. Het was het hoogtepunt van mijn carrière.” Wat begon als een onverwacht avontuur, groeide uit tot een roeping. “Ik sta op met de frituur en ik ga slapen met de frituur. Ik heb hier echt mijn passie gevonden. Studenten van twintig jaar geleden springen hier nog steeds binnen.”

Eigen burgers

Sinds negen jaar runt hij De Blauwe Frituur samen met zijn dochter Ulrike, die als jonge twintiger afstudeerde aan hotelschool Spermalie. “Tijdens mijn laatste week stage belde papa: ‘Ulrike, ik heb hulp nodig, iemand is niet komen opdagen.’ Ik dacht: ik help één maandje. Maximum twee. Maar ik ben niet meer weggegaan (lacht).”

Ulrike tilde de frituur naar een hoger niveau. “We zijn sociale media actiever gaan gebruiken, zijn sterker gaan inzetten op studenten, en hebben onze eigen burgers geïntroduceerd.” Ook haar partner Lawrence stapte acht jaar geleden mee in de zaak. “Een echt familiebedrijf dus.”

“Studenten komen jaarlijks over de vloer voor uitdaging met het Blauwtje”

Wat De Blauwe Frituur volgens Kris en Ulrike echt uniek maakt, is de huisbereiding. “Wij maken alles zelf. Pasta’s, stoofvlees, vol-au-vent, balletjes in tomatensaus… En uiteraard de frietjes! Onze olie wordt drie keer per week ververst, en dat proef je”, zegt Kris trots. “Ik experimenteer graag. In mijn stoofvlees zit bijvoorbeeld een vleugje chocolade. Als ik iets nieuws hoor, wil ik het meteen uitproberen.” Ook vegetariërs komen hier ruimschoots aan hun trekken. “We hebben een groot aanbod veggieburgers, net als verse salades en pasta’s. We willen dat iedereen zich welkom voelt.”

Gratis vat

De Blauwe Frituur is ook verweven met het Kortrijkse studentenleven. “Elke studentenclub uit de stad komt jaarlijks over de vloer voor de uitdaging met het ‘Blauwtje’. Ze komen met praeses en schacht en bestellen allemaal een ‘Blauwtje’: middel friet, boulet, satékruiden, gedroogde uitjes, stoofvleessaus en onze huisbereide tartaar”, legt Kris uit. “Het doel? Om het snelst opeten. We sluiten de frituur speciaal voor hen. De zaak zit bomvol.” De snelste eter krijgt een gratis vat in het café ’t Kanon en de top drie schittert met een foto in de eregalerij in de frituur. “Sinds 2017 doen we dit. Het record? 1 minuut 59 seconden!”

Toekomstplannen

Voor Kris is stoppen en de zaak overlaten een moeilijke gedachte. “Ik weet niet of ik het kan. Ik zou in een gat vallen. Niet alleen het frietjes bakken zou ik missen, maar alles daarrond. De sfeer. De mensen”, vertelt Kris. “We hebben voorlopig geen plannen om veranderingen door te voeren. Alles loopt zoals we willen. We willen niet groeien om te groeien. Kwaliteit moet voorop blijven staan.”

The post “Ik sta op en ga ook slapen met de frituur”: Kris baat met Ulrike en Lawrence De Blauwe Frituur uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trajectcontrole in Dworp levert in 6 weken 250.000 euro aan boetes op 

De nieuwe trajectcontrole in Dworp heeft 250.000 euro aan boetes opgeleverd in minder dan anderhalve maand tijd. Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dat Beersel de gemeentekas wil spijzen en vraagt om de zone 30 enkel tijdens de schooluren te laten gelden en wil daaraan variabele trajectcontroles koppelen. De gemeente benadrukt dat de opbrengst wordt geïnvesteerd in de verkeersveiligheid en zal de

Lees meer »

“Ik wist dat we hier op een dag zouden zitten”: docu toont hoe oud-medewerkers voorspelden dat duik met Titan naar Titanic fataal zou aflopen

Het stond in de sterren geschreven dat een expeditie met de Titan-onderzeeër van OceanGate ooit fataal zou aflopen. Dat blijkt uit getuigenissen van ex-medewerkers van het bedrijf in een nieuwe Netflix-documentaire over het ongeval met de onderzeeër in 2023. Tijdens een duik naar het wrak van de Titanic implodeerde die, alle 5 inzittenden kwamen om.

Lees meer »

Zaak van ‘meester Thijs’ meteen uitgesteld: “Onbegrijpelijk, nu krijgt de school op 1 september opnieuw al die vragen”

Voor de correctionele rechtbank van Oudenaarde werd vrijdagmorgen de zaak van Thijs D.W. behandeld. De ooit zo geliefde zorgleerkracht stond er terecht voor onder meer verkrachting van zijn kleuters. De man zelf was afwezig, tot ergernis van de rechtbank. En ook de advocaten van de slachtoffers raakten geërgerd, want de verdediging vroeg én kreeg uitstel.

Lees meer »

Terras van brunchbar al voor tweede keer in week tijd beschadigd door afdraaiende vrachtwagen: “Dit kan zo niet doorgaan”

Het terras van brunchbar Copines in Temse raakte in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd. Volgens de uitbaters gebeurde dit door een afdraaiende vrachtwagen. “Het is al de tweede keer in een week tijd, maar deze keer ontbreekt van de dader elk spoor”, vertelt medezaakvoerster Blomme Maes. “Volgend jaar moeten we de indeling van ons terras zeker herbekijken.”

Lees meer »

Alle teams vielen tot dusver al in het water: kijk hier LIVE naar Red Bull Vél’eau, hét ultieme waterspektakel met Koen Wauters en Tom Waes als hosts

Klaar voor een (nat) spektakel? Op dit moment vindt in Kortrijk de Red Bull Vél’eau plaats, een variant van het bekende ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Average Rob is een van de deelnemers aan Red Bulls variant, Tom Waes en Koen Wauters zijn de hosts en Tom Boonen zetelt mee in de jury. Het evenement is LIVE

Lees meer »

Geert (68) raakt verbrand in poging huis te redden nadat onkruidverbranding fout gaat: “Het ging zo razendsnel”

“Het ging zo razendsnel. Enkele minuten voordien was ik nog onkruid aan het wegbranden en plots stond mijn huis in lichterlaaie. Ik deed wat ik kon maar de vlammen waren overweldigend.” De 68-jarige Geert Ingelbrecht verkeert nog in shock nadat zijn huis dinsdagochtend volledig uitbrandde en hij bij bluspogingen brandwonden opliep. De man kan voorlopig terecht in een andere woning

Lees meer »

Junior Planckaert geeft eerste update na nieuwe operatie aan knie: “Op termijn is een prothese wellicht onvermijdelijk”

Junior Planckaert (32) heeft opnieuw een operatie ondergaan. Nog steeds als gevolg van zijn motorongeluk vier jaar geleden, waarbij hij zijn knie en scheenbeen brak. Omdat de jongste zoon van Eddy en Christa de afgelopen weken opnieuw veel last had van zijn knie, werd er een scan genomen. Daaruit bleek dat er sprake is van kraakbeenschade. Aan HLN vertelt Junior

Lees meer »