Sterrenchef Dimitri Proost wordt ambassadeur van Oostendse hotelschool: “Unieke kans voor leerlingen om ervaring op te doen”

De samenwerking tussen de hotelschool van het Ensorinstituut en sterrenrestaurant Haut wordt uitgebreid. Chef Dimitri en maitre Randy worden ambassadeur van het zevende specialisatiejaar. “We geven de leerlingen ook opdrachten mee en komen proeven”, luidt het.

Het Ensorinstituut had al een samenwerking met Haut. “Het is belangrijk dat onze leerlingen voeling hebben met het werkveld. Zij moeten klaar zijn om te starten in het werkveld”, zegt directeur Barbara Himpens van het Ensorinstituut (GO!). “Onze jongeren gaan in Haut aan de slag en de chef en maitre komen ook bij ons op school. Net nu is dat belangrijk, want vanaf volgend jaar is er een onderwijshervorming voor het zevende jaar. Voorheen was dat een combinatie van algemene vorming en praktijk, maar vanaf september verandert dat. Zij krijgen voortaan 28 uur per week praktijk in de school, afgewisseld met langere stageperiodes.” De directeur is blij dat de samenwerking concreet ingevuld wordt: “Daardoor schakelen we volgend jaar een niveau hoger. Onze leerlingen zullen nog scherper staan als ze starten op de arbeidsmarkt.”

Sterrenchef

Chef Dimitri Proost maakt er een grapje over: “De koks en kelners zijn met uitsterven bedreigd.” Zijn bekommernis is groot: “We moeten de jeugd klaarstomen voor ons vak, want het is tegenwoordig moeilijker om mensen te vinden. Ik wil mijn passie overbrengen naar de leerlingen, maar hen vooral de kans bieden om ervaring op te doen. Op school leer je veel, maar het beroep leer je door het elke dag te doen. Het is investeren in de toekomst.”

En de sterrenchef maakt werk van zijn opdracht: “Ze komen verschillende weken op stage en ik kom ook op school om les te geven.” Hij neemt de begeleiding ter harte:” Ik hou ervan die jongeren te begeleiden. Als iets niet lukt, is dat niet erg. We leggen het op een rustige manier uit en zo leren ze bij, want dat is toch het doel van een stage.” De sterrenchef zal hen ook beoordelen: “Dat doe ik niet op technische fouten, maar op de drive en de goesting om te leren.” Dimitri Proost werkt nog samen met andere hotelscholen. “De samenwerking met Oostende is toch specialer, want ons restaurant is gevestigd waar vroeger de hotelschool stond. ”

Ook maitre Randy Degroote wordt ambassadeur: “We willen met plezier de passie voor ons vak doorgeven. Maar de stages mogen niet onderschat worden. Het wordt een bijzondere samenwerking, waarbij de leerlingen van het specialisatiejaar zes weken op stage komen en we hen het menu aanleren. Maar de opdracht stopt niet na hun stage, want ze krijgen ook de receptuur mee en op school moeten ze er mee aan de slag. Nadien komen wij proeven. Ze mogen stelen met de ogen, zoveel vragen stellen als ze willen, maar er moet ook gewerkt worden.” Hij ziet ook voordelen: “Voor veel leerlingen is het dichtbij huis. Ik ben zelf ook gewezen leerling van de school. Het is een eer om iets te kunnen terugdoen voor de Oostendse hotelschool.”

Enthousiasme

Ook Robin Renard (17) en Kenji Sarrazyn (18) uit Oostende zullen vanaf september in het specialisatiejaar aan de slag gaan in Haut. “Ik deed al een stage en wil verder in de horeca. Het is top dat ik volgend jaar in Haut aan de slag kan”, zegt Robin. Kenji bevestigt: “In het specialisatiejaar is er een buitenlandse stage en ik kijk ook uit naar mijn stage in Haut. De ster legt misschien wat extra druk, maar dat zal wel meevallen.” Amira Cherif studeerde vorig jaar af: “Ik heb gewerkt in M Bistro in Nieuwpoort en Bar Bulot in Zedelgem. Ik miste het contact met de klanten en werk sinds november als zaalmedewerker in Haut. Ik werd heel goed opgevangen en ook de studenten zullen die steun zeker krijgen.”

Zevendejaars Giovanni Dewispelaere (19) uit Oostende: “Ik deed al vijf weken stage in Haut en het valt heel goed mee. Ik ben er nog twee weken aan de slag en studeer dan af. Maar daar stopt het niet. Ik kan er deze zomer drie maanden aan de slag als jobstudent. De stage en deze kans hebben me nog meer gemotiveerd voor de horeca.”

The post Sterrenchef Dimitri Proost wordt ambassadeur van Oostendse hotelschool: “Unieke kans voor leerlingen om ervaring op te doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Evenepoel voor start van tweede rit: “Zullen wakker moeten zijn” – Van der Poel: “Hoop weer mee te doen voor winst”

Etappe twee in de Dauphiné heeft veel weg van de spectaculaire openingsrit op zondag. Tussen Prémilhat en Issoire ligt een parcours van 204,6 kilometer met zes gecategoriseerde beklimmingen. Voer voor de aanvallers, zo lijkt het. “Maar in het moderne wielrennen gebeurt er van alles”, zag Remco Evenepoel gisteren nog. Volg het op deze pagina.

Lees meer »

“Ik vertaalde alles voor hem”: Cristiano Ronaldo komt met opvallende anekdote over Lionel Messi en onthult hoe de band tussen hen écht is

In aanloop naar de Nations League-finale tussen Portugal en Spanje maakte Cristiano Ronaldo (40) bekend dat hij dan toch niet zal deelnemen aan het WK voor clubs. Ondanks aanbiedingen van “enkele clubs” en een vertrekwens bij Al-Nassr zien we dus geen ‘CR7’ in de Verenigde Staten. Ook niet aan de zijde van Lionel Messi…

Lees meer »

Hitteplan in Knokke-Heist veroorzaakt meteen lange wachtrijen: “We houden situatie minuut per minuut in de gaten”

In Knokke-Heist is sinds de middag het hitte- en mobiliteitsplan van kracht. Dat betekent: alleen plaatselijk verkeer mag in het centrum van Knokke rijden. De controles aan de ingang zorgden meteen voor file. “We begeleiden de toeristen naar de randparkings”, zegt burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht).
The post Hitteplan in Knokke-Heist veroorzaakt meteen lange wachtrijen: “We houden situatie minuut per

Lees meer »

Grens Bib in Rekkem heropent na vandalisme: “Ik kan alleen maar hopen dat de daders zich kapot schamen”

Na een sluiting van enkele weken kunnen Rekkemse boekenwurmen opnieuw terecht in de Grens Bib. Het initiatief moest een tijdlang de deuren sluiten, nadat vandalen er driest tewerk gingen. Initiatiefneemster Ulrike Swyngedauw (33) bleef echter niet bij de pakken zitten en installeerde een nieuw exemplaar. “We wilden dit idee niet zomaar gaan opgeven.”
The post Grens Bib in Rekkem

Lees meer »

Twee leden dievenbende veroordeeld dankzij FAROEK-reportage: “Ze stalen 40.000 euro van man in ziekenhuis”

Twee vrouwen van 27 en 40 jaar uit Brussel zijn veroordeeld voor de diefstal van maar liefst 40.000 euro via een gestolen bankkaart. Op bewakingsbeelden is te zien hoe ze daarmee talloze keren geld afhaalden en gingen shoppen in luxebotieks zoals Dior en Louis Vuitton. Het onderzoek geraakte in een stroomversnelling na een reportage in ons opsporingsprogramma FAROEK.

Lees meer »

Volgend seizoen is er opnieuw een BNXT Supercup in Oostende

Het prestigeduel tussen de landskampioenen der Lage Landen staat straks opnieuw op de agenda. Na één jaar afwezigheid is er, bovendien in Oostende, opnieuw strijd om de BNXT Supercup.
The post Volgend seizoen is er opnieuw een BNXT Supercup in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

De eerste zomerbar in Brugge opent vandaag de deuren: deze twaalf hotspots mag je deze zomer niet missen

De opening van The Night vandaag, donderdag, luidt meteen de start in van het Brugse zomerbarseizoen. Dit jaar is er keuze uit zeker twaalf locaties. Nieuwkomers zijn Kafé Keramiek langs de Baron Ruzettelaan en Culi’Jack op het terrein van Freinetschool De Tandem.
The post De eerste zomerbar in Brugge opent vandaag de deuren: deze twaalf hotspots mag je deze

Lees meer »

Lichtfeest Lissewege viert zilveren jubileum met de zee als thema

Lichtfeest Lissewege, in 1998 opgestart door Rudy Meyns en enkele vrijwilligers, blaast op 22 en 23 augustus 25 kaarsjes uit. Het thema van deze zilveren editie is ‘De Zee’. “Met dit thema reflecteren we niet alleen op de schoonheid van water en licht, maar ook op hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en migratie”, zegt burgemeester Dirk De fauw.
The post

Lees meer »