De samenwerking tussen de hotelschool van het Ensorinstituut en sterrenrestaurant Haut wordt uitgebreid. Chef Dimitri en maitre Randy worden ambassadeur van het zevende specialisatiejaar. “We geven de leerlingen ook opdrachten mee en komen proeven”, luidt het.
Het Ensorinstituut had al een samenwerking met Haut. “Het is belangrijk dat onze leerlingen voeling hebben met het werkveld. Zij moeten klaar zijn om te starten in het werkveld”, zegt directeur Barbara Himpens van het Ensorinstituut (GO!). “Onze jongeren gaan in Haut aan de slag en de chef en maitre komen ook bij ons op school. Net nu is dat belangrijk, want vanaf volgend jaar is er een onderwijshervorming voor het zevende jaar. Voorheen was dat een combinatie van algemene vorming en praktijk, maar vanaf september verandert dat. Zij krijgen voortaan 28 uur per week praktijk in de school, afgewisseld met langere stageperiodes.” De directeur is blij dat de samenwerking concreet ingevuld wordt: “Daardoor schakelen we volgend jaar een niveau hoger. Onze leerlingen zullen nog scherper staan als ze starten op de arbeidsmarkt.”
Sterrenchef
Chef Dimitri Proost maakt er een grapje over: “De koks en kelners zijn met uitsterven bedreigd.” Zijn bekommernis is groot: “We moeten de jeugd klaarstomen voor ons vak, want het is tegenwoordig moeilijker om mensen te vinden. Ik wil mijn passie overbrengen naar de leerlingen, maar hen vooral de kans bieden om ervaring op te doen. Op school leer je veel, maar het beroep leer je door het elke dag te doen. Het is investeren in de toekomst.”
En de sterrenchef maakt werk van zijn opdracht: “Ze komen verschillende weken op stage en ik kom ook op school om les te geven.” Hij neemt de begeleiding ter harte:” Ik hou ervan die jongeren te begeleiden. Als iets niet lukt, is dat niet erg. We leggen het op een rustige manier uit en zo leren ze bij, want dat is toch het doel van een stage.” De sterrenchef zal hen ook beoordelen: “Dat doe ik niet op technische fouten, maar op de drive en de goesting om te leren.” Dimitri Proost werkt nog samen met andere hotelscholen. “De samenwerking met Oostende is toch specialer, want ons restaurant is gevestigd waar vroeger de hotelschool stond. ”
Ook maitre Randy Degroote wordt ambassadeur: “We willen met plezier de passie voor ons vak doorgeven. Maar de stages mogen niet onderschat worden. Het wordt een bijzondere samenwerking, waarbij de leerlingen van het specialisatiejaar zes weken op stage komen en we hen het menu aanleren. Maar de opdracht stopt niet na hun stage, want ze krijgen ook de receptuur mee en op school moeten ze er mee aan de slag. Nadien komen wij proeven. Ze mogen stelen met de ogen, zoveel vragen stellen als ze willen, maar er moet ook gewerkt worden.” Hij ziet ook voordelen: “Voor veel leerlingen is het dichtbij huis. Ik ben zelf ook gewezen leerling van de school. Het is een eer om iets te kunnen terugdoen voor de Oostendse hotelschool.”
Enthousiasme
Ook Robin Renard (17) en Kenji Sarrazyn (18) uit Oostende zullen vanaf september in het specialisatiejaar aan de slag gaan in Haut. “Ik deed al een stage en wil verder in de horeca. Het is top dat ik volgend jaar in Haut aan de slag kan”, zegt Robin. Kenji bevestigt: “In het specialisatiejaar is er een buitenlandse stage en ik kijk ook uit naar mijn stage in Haut. De ster legt misschien wat extra druk, maar dat zal wel meevallen.” Amira Cherif studeerde vorig jaar af: “Ik heb gewerkt in M Bistro in Nieuwpoort en Bar Bulot in Zedelgem. Ik miste het contact met de klanten en werk sinds november als zaalmedewerker in Haut. Ik werd heel goed opgevangen en ook de studenten zullen die steun zeker krijgen.”
Zevendejaars Giovanni Dewispelaere (19) uit Oostende: “Ik deed al vijf weken stage in Haut en het valt heel goed mee. Ik ben er nog twee weken aan de slag en studeer dan af. Maar daar stopt het niet. Ik kan er deze zomer drie maanden aan de slag als jobstudent. De stage en deze kans hebben me nog meer gemotiveerd voor de horeca.”
The post Sterrenchef Dimitri Proost wordt ambassadeur van Oostendse hotelschool: “Unieke kans voor leerlingen om ervaring op te doen” is provided by KW.be.