“Wij blijven geloven in een mooie toekomst voor ons bier”: West-Vlaamse brouwers nuanceren dalende sectorcijfers

Onze Belgische brouwers brachten vorig jaar samen drie procent minder bier aan de man en vrouw. Een daling die al enkele jaren aanhoudt, maar onze grotere West-Vlaamse brouwerijen maken net de omgekeerde beweging, zo blijkt. “Alles draait rond blijven innoveren.”

In 2024 werd 20,9 miljoen hectoliter Belgisch bier verkocht, drie procent minder dan een jaar eerder. In 2023 bedroeg de daling dan weer 6,9 procent, in 2022 ging het om minus 2,7 procent.

Ook de export zit al drie jaar in een neerwaartse spiraal. Vorig jaar ging de uitvoer naar EU-landen met 2,6 procent naar beneden, buiten de EU moest min acht procent genoteerd worden. Daarbovenop neemt ook het aantal Belgische brouwerijen af. Nu zijn ze nog met 399, 54 minder dan in 2022. Dat blijkt uit cijfers van beroepsfederatie Belgian Brewers.

Anticiperen

Al is het niet allemaal kommer en kwel, zo stellen ze bij de grotere West-Vlaamse brouwerijen. “Wij blijven volop geloven in een mooie toekomst voor ons bier”, poneert Michiel Clyncke, CEO van Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck.

Met 180.000 hectoliter per jaar een uit de kluiten gewassen brouwerij. “Onze cijfers blijven jaar na jaar groeien. Zowel qua productie als verkoop. We slagen er al jaren in om tegen de algemene trend in te gaan.”

“Onze politici moeten beseffen dat Belgisch bier erfgoed is. Een sector die rechtstreeks 7.000 mensen tewerkstelt. En nog eens 50.000 onrechtstreeks. Dit moeten we koesteren én ondersteunen. Meer dan ooit” – Michiel Clyncke, CEO Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck

“Dankzij onze niet aflatende inzet op vlak van innovatie slagen we daar ook in. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van Kasteel Rouge – die een volledig nieuw segment in het leven heeft geroepen -, de lancering van onze eerste alcoholvrije bieren en recent nog onze Kasteel Tropical. Alleen door jezelf constant opnieuw uit te vinden, en in vraag te stellen, blijf je scherp. En de markt voorop.”

Vanhonsebrouck exporteert vandaag naar om en bij de zeventig landen. “Goed voor 60 tot 65 procent van onze activiteiten. Al blijven we ook volop investeren in ons thuisland, zowel op vlak van horeca als thuisconsumptie.”

“Maar het klopt dat we dezer dagen constant moeten anticiperen. Met Kasteel USA hebben we onze eigen importfirma in de Verenigde Staten. De handelstarieven voelen we dus aan de lijve. Daarom hebben we er, voor de tarieven in voege traden, een volledige jaarvoorraad klaargezet. En ook elders moeten we de vinger meer dan ooit aan de pols houden.”

Inzetten op beleving

Een soortgelijke teneur valt bij Brouwerij St. Bernardus in Watou te horen. Daar gaat 45 procent van de jaarlijks gebrouwen 50.000 hectoliter naar het buitenland. “Een cijfer dat nog steeds groeit”, stelt marketingmanager Pieter Verdonck.

“Onze productie blijft al jaren stabiel. Wij hebben het voordeel dat we zeer organisch gegroeid zijn, op ons eigen tempo. In 1998, toen de familie Depypere de brouwerij overnam, stak er op jaarbasis 8.000 hectoliter in de brouwketels.”

“Wij focussen bewust op de topkwaliteit van onze bieren en het unieke verhaal dat we te vertellen hebben. Dat doen we onder andere door fors in te zetten op beleving” – Pieter Verdonck, Brouwerij St. Bernardus

“Daarnaast zijn we niet blind voor het evoluerende consumentengedrag. Wij focussen bewust op de topkwaliteit van onze bieren en het unieke verhaal dat we te vertellen hebben. Dat doen we onder andere door fors in te zetten op beleving. Met een state of the art bezoekerscentrum, een nagelnieuwe shop, een eigen guesthouse en onze Bar Bernard, onlangs nog uitgeroepen tot de beste rooftopbar van het land. Wie een goed product en dito verhaal heeft, kan mensen op een duurzame manier aan zich vastklikken. Dat is wat we al jaren bij St. Bernardus doen.”

Erfgoed

Al is er ook een belangrijke taak voor onze beleidsmakers weggelegd, besluit Michiel Clyncke van Vanhonsebrouck. “Onze politici moeten beseffen dat Belgisch bier een stukje cultureel en materieel erfgoed is.”

“Een sector die rechtstreeks 7.000 mensen tewerkstelt. En nog eens 50.000 onrechtstreeks. Dit moeten we koesteren én ondersteunen. Meer dan ooit.”

The post “Wij blijven geloven in een mooie toekomst voor ons bier”: West-Vlaamse brouwers nuanceren dalende sectorcijfers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Met iemand anders in het geel was ik minder blij geweest”: waarom Pogacar met plezier alle truien verloor én net Van der Poel zag meegaan in de vlucht

Zo. Daar is hij mooi van verlost. Weg truien, weg ceremoniële verplichtingen. En vooral: weg onnodige verdedigingsdruk op de schouders van zijn ploegmaats. Op dag zes van de Tour zette Tadej Pogacar (26) zijn veroveringstocht heel even on hold. Daarin bijgestaan door één van zijn beste maten in het peloton. Al haalden ze het droomscenario samen nog bijna naar de

Lees meer »

Vlaamse recyclagecijfers blijven stijgen

Vlaanderen blijft hoog scoren op het vlak van recyclage. In 2023 werden maar liefst 83,7 procent van alle plastic flessen en 94,1 procent van de blikjes ingezameld en gerecycleerd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Sanne Van Looy (N-VA).

Lees meer »

Amran wil de allereerste Miss België worden met een hoofddoek: “Maar in bikini paradeer ik niet”

“Met mijn gezicht en stem wil ik de kroon winnen, zonder een streepje bloot.” Amran Dubad (22) wil de allereerste Miss België ooit worden met een hoofddoek. Goedgekeurd door haar geloof en de organisatie, maar het bikinidefilé skipt ze. “Ik heb nog nooit een bikini gedragen in het openbaar en ik kán geen uitzondering maken”, vertelt de Oost-Vlaamse. Beetje lastig

Lees meer »

Ostend Tennis en Padel Club tevreden over jeugdinterclub: “We kunnen met een goed gevoel de zomer in”

Ostend Tennis en Padel Club schreef voor interclub tennis 22 jeugdploegen in. Twaalf bereikten de eindronde. “Interclub is heel belangrijk. Het is het enige moment waar er in teamverband wordt gespeeld. Als club kan je tonen of je klaar bent om het zomerseizoen in te gaan.”
The post Ostend Tennis en Padel Club tevreden over jeugdinterclub: “We kunnen met

Lees meer »

De eeuwige zoektocht naar snelheid: hoe zelfs strepen op zijn shirt Remco Evenepoel helpen om seconden te winnen in een tijdrit

Je hebt snel, sneller en snelst. En dan komt Remco Evenepoel (25). De meester in het tijdrijden die zo stilaan aanschurkt tegen zijn absolute aerodynamische limieten, zou je denken. Niet dus. Zijn entourage blíjft speuren naar de meest waanzinnige details om de hardrijder in hem te perfectioneren. “Die eeuwige drang om nóg beter te doen: het zit in ons DNA.”

Lees meer »