De afvalintercommunale Imog start binnenkort met de bouw van een windmolen op hun site. Algemeen directeur Johan Bonnier maakt zich sterk dat de buren geen last zullen hebben van slagschaduw of lawaai, omdat de molen in het midden van de 27 hectare grote site zal staan.
Imog staat in voor de afvalverwerking van elf gemeenten, goed voor zo’n 258.000 inwoners. Men beschikt over twee sites om dit te doen: in Harelbeke met onder andere de verbrandingsoven en in Moen met onder andere de stortplaats.
“De site in Moen is zo’n 27 hectare groot en in 1985 begonnen wij hier de oude kleigroeven te gebruiken als stortplaats. Ondertussen is de afvalverwerking danig gewijzigd en is het te storten afval slechts een kleine fractie geworden. Onze vergunning om te storten loopt tot 2031, maar we verwachten er ergens tussen 2027 en 2029 al mee te kunnen stoppen”, zegt algemeen directeur Johan Bonnier.
Dit wil echter niet zeggen dat er geen activiteit meer zal zijn in Moen, want na het stoppen van het storten start een periode van 30 jaar waarbij men moet instaan voor de nazorg van de stortplaats. “Daarbij houden we drie criteria voor ogen. Zo moeten we de economische leefbaarheid van de site op lange termijn garanderen, dienen we de resterende capaciteit in te vullen en moeten we een maximale meerwaarde maximaliseren.”
Windmolen
Om de te storten afvalstroom te verminderen, moeten we steeds meer recycleren, composteren of zaken hergebruiken. Daarbij toont Imog meteen al het goede voorbeeld bij het plaatsen van een tweedehands en gereviseerde windmolen op de site in Moen. Daar spreekt men van circulaire energie.
“We hebben al lange tijd een vergunning voor twee middelgrote windmolens op zak. Nu zullen we er eentje plaatsen, van een tweede molen is voorlopig geen sprake. Die windmolen zal een masthoogte hebben van 40 meter met een rotor van 29 meter. In vergelijking met de windmolens op Evolis zal de onze de helft zo groot zijn”, aldus Bonnier.
Wie ‘windmolen’ hoort, denkt meteen aan lawaaihinder en slagschaduw zo ook de omwonenden van de site in Moen. Johan Bonnier is ervan overtuigd dat die vrees echter niet nodig is. “We bouwen op de afgewerkte stortplaats in het midden van de 27 hectare grote site. Geluidshinder en slagschaduw blijven dus op het terrein. Bouwen aan de zijkant van de site kon ook, maar doen we om die redenen juist niet.”
Nazorg
Het bouwen van de molen op de stortplaats impliceert dat men extra aandacht dient te besteden aan de funderingen gezien de ondergrond. Vandaar dat Bonnier het project ook ‘uniek’ noemt. Heel binnenkort wil men starten met de funderingen.
De algemeen directeur van Imog stelt dat het aantal vrachtwagens van en naar de site in Moen de laatste tien jaar al met minstens 30 procent is afgenomen. “Na het stoppen van het storten zal dit enkel nog meer afnemen. We proberen ook zoveel mogelijk transport te laten verlopen via de scheepvaart. Ik denk dan aan ons circulaire gips, waarbij oude gipsplaten per boot naar New West Gypsum Recycling in Kallo gebracht worden, waar ze voorbereid worden om ze in de productieketen van Saint-Gobain Gyproc te verwerken tot nieuwe platen. Naargelang het schip halen we zo tussen 40 en 110 vrachtwagens van de weg.”
Ook het composteren van groen- en tuinafval zal verder in Moen gebeuren, net als het sorteren van PMD, papier en karton en glasafval. Men is aan het bekijken om ook hier de scheepvaart in te schakelen. Een struikelblok is daarbij evenwel lawaaihinder bij bijvoorbeeld het laden van glas.
Brand
Johan Bonnier blikte ook even terug op de grote brand op de site eind januari 2024. “De precieze oorzaak konden we niet achterhalen, maar meer dan waarschijnlijk was dat het gevolg van een chemische reactie in een batterij van een huishoudtoestel op het containerpark.“
The post Imog bouwt windmolen op hun site in Moen: “Geen last voor buren van schaduw of lawaai” is provided by KW.be.