Gratien Dendooven uit Lissewege krijgt het Juweel Witteryck: “Voor zijn grote verdiensten op Vlaams en sociaal vlak”

De Stichting Witteryck reikte dinsdagavond in het Brugse stadhuis haar ‘juweel’ uit aan Gratien Dendooven. Hij organiseerde dertig jaar de beeldenroute in Lissewege. Het Juweel Witteryck bekroont jaarlijks een persoon uit de Brugse regio die zich verdienstelijk heeft gemaakt op Vlaams en sociaal vlak. In zijn laudatio voor de laureaat zei Pol Van Den Driessche: “Gratien deed voor de beeldende kunst in Brugge meer dan menig Cultuurschepen of cultuurambtenaar vermocht.”

“Dit is een hele eer, een erkenning voor de beeldenroute in ons witte dorp”, zei Gratien Dendooven (86) bij de overhandiging van het Juweel Witteryck. Vorig jaar zette hij voor de dertigste en laatste keer zelf deze kunstmanifestatie in Lissewege op touw en gaf hij de fakkel door aan zijn opvolger Rik Provoost. Jaar na jaar slaagde Gratien Dendooven erin om meer dan honderd kunstenaars warm te maken om monumentale beelden in het polderdorp tentoon te stellen.

Kok en schilder

De voormalige chef-kok in de familiezaak Ter Doest is zelf een niet onverdienstelijk schilder. Zijn art brut en kubistische schilderijen leverden hem in 1958 de prijs van de Jeune Peinture Belge op. Wijlen zijn echtgenote Angèle Quintens baatte jarenlang tearoom en kunstgalerie De Valckenaere uit. “Hieruit vloeide in 1995 de beeldenroute voort. Dat idee heb ik samen met mijn vriend Elie Balduck ontwikkeld”, getuigt Gratien Dendooven.

Hij is fier dat hij de voorbije decennia de Lissewegenaars naar artistieke beelden leerde kijken: “Zoals Hendrik Conscience de Belgen leerde lezen …”

In zijn laudatio voor de laureaat zei Pol Van Den Driessche: “Gratien deed voor de beeldende kunst in Brugge meer dan menig Cultuurschepen of cultuurambtenaar vermocht.”

Esperanto

De uitreiking van het Juweel Witteryck aan Gratien Dendooven ging gepaard met de officiële voorstelling van het boek 3 Generaties Witteryck in Brugge – De geschiedenis van Esperanto, Het Vlaamse Kruis en Stichting Witteryck in en rond Brugge, geschreven door Boudewijn Van Vlaenderen.

Het is volgens de auteur vooral een hulde aan Antoon-Jozef Witteryck (1865-1934), een pedagoog, heemkundige en medestichter van Esperanto in België: “Deze onderwijzer gaf enige tijd les in de Sint-Jan Berchmansschool op Sint-Anna. Als heemkundige schreef hij enkele niet onbelangrijke boeken over volkskunde en was hij ook de auteur van meer dan 200 sprookjes, legendes, novellen en geschiedkundige verhaaltjes.”

Straatnaam

“In 1902 stichtte hij de Brugse Esperantobeweging en drie jaar later lag hij mee aan de basis van de oprichting van de Belgische Esperanto-Liga waarvan hij voorzitter was van 1912 tot 1927. Dit boek besteedt voor het eerst aandacht aan een eminente Bruggeling die onbekend bleef. Het voormalig gemeentebestuur vernoemde wel een nieuwe straat naar hem in de omgeving van zijn drukkerij-uitgeverij in de Baron Ruzettelaan in Steenbrugge”, aldus Boudewijn Van Vlaenderen.

Het boek over 3 Generaties Witteryck in Brugge telt 404 bladzijden en kost 49 euro.

The post Gratien Dendooven uit Lissewege krijgt het Juweel Witteryck: “Voor zijn grote verdiensten op Vlaams en sociaal vlak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DAAN headliner op derde editie MAF

Het populaire stadsfestival MAF (Marktfestival) keert op zaterdag 19 juli 2025 terug naar het Marktplein van Harelbeke. Voor de derde editie heeft het lokaal bestuur niemand minder dan DAAN weten te strikken als hoofdact. Bezoekers kunnen genieten van gratis muziek, lekker eten en een gezellige zomersfeer.

Lees meer »

2 cipiers werkonbekwaam na zoveelste geval van agressie in gevangenis van Hasselt, ACOD eist dringend maatregelen

De vakbond ACOD trekt nog eens aan de alarmbel na een nieuw incident van agressie in de gevangenis van Hasselt. Een gedetineerde heeft 2 cipiers aangevallen tijdens het overplaatsen naar een andere cel. Ze kregen allebei meerdere slagen in de buik en op het hoofd. "De gedetineerde had psychische problemen, hij hoort eigenlijk niet thuis in een gevangenis", zegt Kristof

Lees meer »

Vrachtwagen verliest lading groenten op R32 in Roeselare

Een vrachtwagen is zaterdagnamiddag een lading groenten verloren langs de R32 in Roeselare. Enkele tientallen meters rond het kruispunt met de Beversesteenweg lag de weg vol spinazie en wortelen. De brandweer had de handen vol om alles op te ruimen.
The post Vrachtwagen verliest lading groenten op R32 in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bert (32) uit Kachtem start met verhuurservice Solex Sohier: “Nostalgische vibe op landelijke wegen”

Sinds vorige maand kun je bij Solex Sohier de vintage bromfietsen huren om er vanuit Kachtem een tochtje mee te maken. “Als je er mee rondtuft over landelijke wegen ervaar je een nostalgische vibe”, zegt oprichter Bert Sohier.
The post Bert (32) uit Kachtem start met verhuurservice Solex Sohier: “Nostalgische vibe op landelijke wegen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouwenteam van Antwerpse kapitein neemt deel aan Europa’s zwaarste zeilwedstrijd: “Op volle zee nooit meer dan vier uur slaap”

Twee jaar heeft Sigrid Huyghe (42), gynaecologe én kapitein, zich voorbereid op de Fastnet Race. De Anne Bonny vertrekt op 21 juli vanuit Oostende om zaterdag op het Engels eiland Wight in de startblokken te staan. Nooit eerder nam een volledig vrouwelijk Belgisch zeilteam deel aan ‘Europa’s meest uitdagende offshore zeilwedstrijd’.

Lees meer »

“Donald Trump vroeg Volodymyr Zelensky of hij Moskou kan aanvallen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft begin juli bij zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky gepolst of Oekraïne Moskou zou kunnen aanvallen. Dat schrijft de Financial Times (FT). Volgens de zakenkrant heeft Trump gepeild of het mogelijk zou zijn om de aanvallen op Rusland op te voeren, om de Russische regering aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Lees meer »