Op zaterdag 7 juni is er een heus bergfeest op de Zwarteberg in Westouter. Op het programma van Black Hill Project staat onder meer een vertelwandeling van Eddy Caulier, in 1955 geboren op de berg. “Ik zag het toerisme hier groeien en bloeien, maar kende ook de mindere jaren.”
In 1979 startte Eddy Caulier als garçon in café Aux Touristes, gelegen aan de Franse kant van de berg. Het waren zijn ouders die de zaak na de Tweede Wereldoorlog hadden opgestart. “Mijn moeder zette buiten aan haar woning, op voorstel van mijn peter Lucien, een paar flessen wijn op tafel. En dat sloeg aan in zoverre dat mijn vader Jérôme zijn werk als metaalbewerker in Ieper stopzette en samen met mijn moeder Simonne het eerste café met de ondertussen bekende vijf trapjes op opende. Er werd biefstuk-friet met salade gegeten en picon gedronken. Onder meer mijnwerkers uit het noorden van Frankrijk kwamen hier graag hun congé payé inzetten.”
Horecazaken
Picon is zeker in café Aux Touristes een bijzondere drank. “We deden iets wat anderen nog niet deden. Elk ingrediënt werd afzonderlijk in het glas van de klant geschonken. Ook nu blijven we dit doen. En met succes.”
Eddy zag de berg ondertussen groeien en bloeien. “Tot 400 autocars kwamen jaarlijks naar de berg. In de Kosmos was er een stop voor kip met frieten en bij ons was er picon en klonk uit de jukebox vrolijke muziek. De douaniers genoten mee van de unieke sfeer. Een paar uur daarvoor hadden ze de autocars nog tegengehouden met de vraag of ze niets aan te geven hadden. Het waren echter de chauffeurs die de ambtenaars een paar drankbonnetjes stiekem meegaven.”
Ook nu nog is de Zwarteberg een aaneenschakeling van horecazaken om plezier te maken. “En voornamelijk door de Fransen. Op warme dagen durven ze wel eens naar de kust te trekken, maar anders brengen ze hier hun vrije dag door. Het aanbod naar de klant is dan ook groot en dat steeds aan democratische prijzen. En een Fransman heeft in tegenstelling tot de Belg geen baksteen in de maag. Zijn maandloon mag op en op de Zwarteberg zijn daarvoor handelszaken genoeg.”
De populariteit van de Zwarteberg bij de Fransen heeft ook te maken met de taal. “Hier wordt hun taal gesproken en voelen ze zich meteen thuis. Aan vier Franse woordjes hebben wij dan weer genoeg om hen te ontvangen: bonjour, ça va, au revoir en merci.”
Na 40 jaar activiteit in café Aux Touristes kent Eddy de berg door en door. Alleen het ontstaan van de naam Zwarteberg blijft hem intrigeren. “Men zegt dat de naam afkomstig is van een familie grondbezitters die hier ooit woonde en hun naam ‘De Zwarte’ gaven aan het gebied. Ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. Misschien kom ik met wat meer tijd nog eens naar buiten met een sluitende verklaring.”
Opvolging
Na Black Hill Project maakt Eddy zich op voor de passage van de Ronde van Frankrijk. “Op 100 meter van de zaak draaien de renners de Mont Noir af. Veel wielerliefhebbers zullen daarna één van de horecazaken op de Zwarteberg opzoeken, want op de Mont Noir zijn er geen.”
Sinds 2009 wordt café Aux Touristes uitgebaat door één van de kinderen, Pieter. In december 2023 nam hij ook de Luxemburg over, samen met zijn echtgenote Angelique. Ook de andere kinderen zitten in de horeca: Annelies in café De Nachtegaal op de Rodeberg en Heidi in De Poort in Poperinge.
Het volledige programma van Black Hill Project is te vinden via www.heuvelland.be/vrije-tijd/activiteiten/black-hill-project.
The post Black Hill Project zet Zwarteberg in de kijker: “Toerisme zien groeien en bloeien” is provided by KW.be.