Bij de recente renovatie van de watertoren aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis zijn extra maatregelen getroffen om bedreigde diersoorten zoals gierzwaluwen, vleermuizen en de zwarte roodstaart meer nestgelegenheid te bieden.
De 43 meter hoge watertoren, gebouwd in 1967, heeft een drinkwatercapaciteit van 1 miljoen liter en vervult een cruciale rol in het drinkwaternetwerk. De toren garandeert een constante waterdruk – ongeveer 3 bar dankzij de hoogte van de kuip – en biedt een belangrijke bufferfunctie bij stroomuitval. Ook vangt ze drukstoten op in het leidingnet, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en stabiliteit van het systeem.
Tijdens de renovatiewerken, die zo’n jaar duurden en waaraan een prijskaartje van 1,2 miljoen euro hangt, werden op een hoogte van 40 meter 16 nestkasten geplaatst voor onder andere gierzwaluwen die in Vlaanderen onder druk staan door het verdwijnen van nestgelegenheid. Verder werden ook nog vier nestkasten ingebouwd op iets lagere hoogte. Ook vleermuizen en zwarte roodstaarten zullen van de nieuwe voorzieningen gebruik kunnen maken.
Baken van biodiversiteit
Stad Brugge draagt 3.630 euro bij in de kosten voor deze ingrepen, inclusief plaatsing van een informatief bord aan de voet van de toren dat voorbijgangers informeert over de werking van de watertoren én over de ecologische meerwaarde van het project.
Schepen van Openbaar Domein Franky Demon: “De samenwerking met Farys biedt een unieke kans om een solide broedkolonie van gierzwaluwen en andere bedreigde soorten te versterken op een van de meest herkenbare gebouwen in onze stad. De watertoren wordt zo niet alleen een technisch knooppunt, maar ook een baken van biodiversiteit.”
Projectleider dienst Productie en Transport van Farys Dirk De Vos: “We zijn trots dat we met deze renovatie niet alleen het technische hart van het drinkwaternetwerk in topconditie houden, maar ook actief kunnen bijdragen aan het natuurbehoud in Brugge. Door onze infrastructuur open te stellen voor natuurinitiatieven zoals het Zwaluwproject tonen we dat innovatie, duurzaamheid en ecologie perfect kunnen samengaan.”
The post Gerenoveerde watertoren in Sint-Kruis wordt toevluchtsoord voor zwaluwen en vleermuizen: “Meer dan een technisch knooppunt” is provided by KW.be.