Vanaf 2026 schakelt afvalintercommunale IVIO over op containers in plaats van gele of blauwe zakken. “Elke inwoner in de IVIO-regio produceert vandaag 136 kg restafval per jaar”, vertelt IVIO-voorzitter Jurgen Olivier. “Van Vlaanderen moet dat tegen 2030 dalen naar 90 kilogram.” Naar verluidt beter voor het milieu, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Het containersysteem voor restafval kost namelijk driemaal zoveel als de gele zakken.
Afvalintercommunale IVIO coördineert de afvalophaling in elf gemeenten, waaronder Tielt, Wingene en Ruiselede. Vanaf 2026 start IVIO met het DIFTAR-systeem, wat staat voor geDIFferentieerd TARief. Restafval wordt vanaf dan opgehaald via containers met een ingebouwde chip.
DIFTAR werkt volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Enkel het afval dat daadwerkelijk in de vrachtwagen belandt, wordt aangerekend. Elke inwoner is vanaf 2026 verplicht, om voortaan via een afvalcontainer te werken. Die grijze containers met geel deksel zijn overigens gratis en bestaan in drie formaten: 40 (singles), 120 (koppels) en 240 liter (grote gezinnen). Dit nieuwe systeem is echter merkelijk duurder. Voor een gele afvalzak van 15 kilogram betaal je vandaag 2 euro. Met een afvalcontainer betaal je maar liefst 6 euro per 15 kilogram.
Ook GFT
Naast de afvalcontainer start IVIO ook met een GFT-container met groen deksel, die niet verplicht is maar wel sterk aanbevolen Wie thuis composteert of kippen heeft, hoeft zo’n container niet. “In Vlaanderen belandt jaarlijks zo’n 150.000 ton eetbaar voedsel bij het restafval”, legt voorzitter Olivier uit. “Dat GFT kan bijvoorbeeld perfect omgezet worden in compost en biogas. Daarom willen we daar wat aan doen. Het zal ook de afvalberg verkleinen.”
Die aparte ophaling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) betekent wel dat GFT vanaf 2026 verboden is in de container voor restafval. Die GFT-containers worden geleverd in de formaten 40 en 120 liter. Ook de ophaalkalender wordt aangepast, want restafval en GFT zullen elk om de twee weken afwisselend worden opgehaald.
Voordelen
Afvalintercommunale IVIO rekent slechts 20 eurocent per kilogram GFT. “Dat laatste is een bewuste keuze, om beter sorteren aan te moedigen”, zegt voorzitter Olivier. “Voor GFT rekenen we enkel de verwerkingskost aan, om dit afval zo vers mogelijk aangeleverd te krijgen. Dat zijn de beste voorwaarden voor verwerking tot biogas.”
Hij wijst ook op de vele voordelen van containers: geen hinder meer door vogels of katten, geen risico’s op scheuren of lekken en geen geurhinder meer. Bovendien zijn ze erg gebruiksvriendelijk. “Het is belangrijk dat elke IVIO-burger slim leert sorteren”, vindt Jurgen Olivier. “Het kan je afvalfactuur met zo’n 30 procent verminderen én het is goed voor het milieu.” De verrekening gebeurt via een IVIO-rekening, waarop een voorschot wordt gestort.
The post Wingene schakelt over op afvalcontainers: nieuw DIFTAR-systeem van afvalintercommunale IVIO maakt ophaling restafval driemaal zo duur is provided by KW.be.