Meetsysteem op Noordzee moet uitstoot van schepen monitoren: “We willen dagelijks 20 schepen meten”

Op enkele kilometers van een van de drukste scheepsroutes in onze Noordzee komt een meetsysteem die de uitstoot van passerende schepen zal meten. De zogenaamde SEMPAS-instrument moet dagelijks zo’n twintig schepen per dag meten op zwaveloxiden en stikstofoxiden.

Met de installatie van het meetsysteem wordt een belangrijke stap gezet in de monitoring van de maritieme luchtkwaliteit. Europa blijkt naast China een van de meest vervuilende continenten van de wereld te zijn. De Noordzee kleurt dan ook rood wat de uitstoot betreft. De scheepvaart is een belangrijke bron van wereldwijde transportemissies en die zijn schadelijk voor mens en milieu. Er bestaat een internationale regelgeving om die uitstoot te beperken, maar de structurele controle op naleving is nog steeds beperkt.

Locatie

Daarom komt het meetsysteem SEMPAS – voluit Ship Emission Monitoring with Passive Absorption Spectroscopy – nu op zo’n vijftig kilometer van de kust, op het Mermaid-off-shore-platform. Waarom daar? “Het platform bevindt zich op acht kilometer van de scheepsroute die zelf zes kilometer breed is”, legt Gytha Mettepenningen, wetenschapper achter het project, uit. “Bij helder weer kunnen we tot vijftien kilometer ver kijken. Maar gemiddeld is dat zo’n tien kilometer. Jaarlijks passeren zo’n tweehonderdduizend schepen langs de vaarroute, we willen er dagelijks zo’n twintig kunnen meten.”

Het systeem maakt beelden van de uitlaatpluimen van schepen en daarmee kunnen de absorptiebanden van zwaveloxiden en stikstofoxiden gedetecteerd worden. Dat gebeurt via de zogenaamde UV-zichtbaar DOAS-spectrometer. Via de thermische infraroodspectrometer kunnen dan weer warmtestralingen en uitlaatgassen gemeten worden. “De bedoeling is dat we bij hoge concentraties de haven van aankomst verwittigen en dat de gegevens in de Europese THETIS-database voor scheepsemissies worden opgenomen. In de haven kan dan een staal genomen worden van de brandstof om dan uiteindelijk tot de vaststelling te komen. De boete loopt op tot in de tienduizenden euro’s”, aldus Mettepenningen.

Maatschappelijk belang

“De installatie van het SEMPAS-instrument op ons offshore high voltage platform onderstreept het brede maatschappelijke belang van samenwerking tussen wetenschap, industrie en overheid”, zegt Mathias Verkest, CEO van Otary offshore energy. “Als mede-ontwikkelaar van offshore windparken die jaarlijks ongeveer tien procent van het Belgische elektriciteitsverbruik dekken en al meer dan 600.000 ton CO?-uitstoot op ons SeaMade offshore windpark alleen helpen vermijden, geloven we sterk in een geïntegreerde aanpak van klimaatuitdagingen. Het monitoren van scheepsemissies midden op zee is een krachtig voorbeeld van hoe innovatieve technologie hand in hand gaat met hernieuwbare energie, en hoe we samen kunnen bijdragen aan een gezondere Noordzee en een sterker milieubeleid.”

De installatie is een aanvulling op de zogenaamde snuffelvliegtuigen die werden ingezet om de uitlaatgassen van schepen te meten. BIRA ontwikkelt het SEMPAS-instrument in nauwe samenwerking met DG Scheepvaart en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met financiering van het milieucompensatiefonds van DG Leefmilieu en de Nationale Loterij.

The post Meetsysteem op Noordzee moet uitstoot van schepen monitoren: “We willen dagelijks 20 schepen meten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OPEC+ overweegt om oliekraan verder open te draaien in juli

Leden van oliekartel OPEC+ zijn in overleg of zij de olieproductie volgende maand opnieuw fors gaan verhogen. Dat zou de derde maand op rij zijn dat het kartel zijn productie sterker verhoogt dan oorspronkelijk gepland, waardoor de olieprijzen opnieuw kunnen dalen. Voor automobilisten kan dit gunstig uitpakken bij het tanken.

Lees meer »

Zijn eigen verjaardag in Liedekerke kan jongeman (25) vandaag 5 jaar cel kosten: “U misbruikte haar toestand om uw lusten bot te vieren”

Een verjaardagsfeestje dat eindigde in intimiteit of een brutale verkrachting? Op die vraag geeft de rechter vandaag een antwoord dat grote gevolgen kan hebben voor een intussen 25-jarige jongeman. Dat hij drie jaar geleden in het Vlaams-Brabantse Liedekerke het bed deelde met een vriendin, staat buiten kijf. Maar volgens het slachtoffer gaf ze daar nooit toestemming voor. “Kijk naar de

Lees meer »

Nu EU een ‘pakjestaks’ wil invoeren: worden jouw Shein- en Temu-aankopen straks duurder?

Europa wil de strijd aangaan met de miljoenen supergoedkope pakketjes uit China. Een nieuwe ‘pakjestaks’ van 2 euro moet de tsunami aan producten van platformen zoals Shein en Temu indammen. Maar wat betekent dat voor jou als consument? Wordt brol-uit-China duurder? En gaat zo’n heffing de aankoop van dat spotgoedkope T-shirt echt ontmoedigen? Transporteconoom Roel Gevaers (UA) legt uit.

Lees meer »

Vleteren doopt noodwoningen om tot ‘De?Passant’: “Sluit perfect aan bij de tijdelijke functie”

De gemeente Vleteren lanceerde in het voorjaar lanceerde een oproep aan alle inwoners om een nieuwe naam te bedenken voor de voormalige commissariaatsgebouwen, die voortaan dienst doen als tijdelijke noodwoningen. De keuze viel uiteindelijk voor ‘De Passant’. Een naam die werd ingestuurd door de Vleterse inwoners Valerie Boussekeyt en Wim De Poorter. “We hopen dat ‘De?Passant’ straks een symbool wordt

Lees meer »

Wervik weigert vergunning moslimvereniging: gebedsdiensten niet toegestaan in vroegere feestzaal

Het stadsbestuur van Wervik verbiedt dat er nog gebedsdiensten doorgaan in de vroegere feestzaal Salons Tabaksbloem. De moslimvereniging Amal Al Madina die het gebouw nu gebruikt, heeft enkel een horecavergunning. Maar ze bidden er ook en geven er Koranlessen aan kinderen. Daarom had de vereniging een andere vergunning aangevraagd. Maar de stad heeft die functiewijziging nu geweigerd, onder meer omdat

Lees meer »