Plots baden bedreigde beestjes in zwemvijver van gezin, terwijl vlakbij zelfs gevist wordt naar ‘eDNA’ om ze op te sporen

In de zwemvijver van een gezin in Geluveld baden sinds vorige maand ‘waterdraakjes’, de bijnaam voor de kamsalamander. Amper 20 km verder vissen experts voor het eerst naar ‘eDNA’ om het bedreigde beestje op te sporen. “Zo kunnen we gerichter extra poelen graven voor deze symboolsoort.”

“Een gekko!” De éénjarige Cériel spot een badend beestje in de zwemvijver in de achtertuin. Aanvankelijk kenden ook z’n ouders Daphné Petit (34) en Thomas Wyffels (35) het diertje niet dat er een maand geleden opdook. Hun verrassing was groot toen ze lazen over de kamsalamander, de grootste inheemse watersalamander van het land die Europees beschermd wordt.

“Hoe komen ze hier terecht?” Het jonge gezin woont aan de rand van de bebouwde kom van de Zonnebeekse deelgemeente Geluveld. “Intussen zitten ze met vier in onze zwemvijver. Nu en dan duiken deze mooie beestjes op, alsof ze even goeiedag zeggen. We raakten bezeten”, lacht Daphné. “Voor het slapen gaan we telkens nog eens kijken, als verwonderde kleine kindjes. We hebben de vondst gemeld aan Regionaal Landschap Westhoek.”

Uitzonderlijk

RLW is een vzw en zet zich in voor de natuur in de Westhoek. Ook daar zijn ze verwonderd. “Een kamsalamander in een zwemvijver is uitzonderlijk ”, stelt Sarah Defoort, biodiversiteitsmedewerker bij RLW. “Wellicht komen ze uit een geschikte poel in de nabije omgeving. Zich voortplanten in zo’n zwemvijver is mogelijk, maar ik acht de kans klein.”

Amper 20 km verder, in Heuvelland, wordt volop gezocht naar het beestje. “Vanaf de as Rodeberg en Scherpenberg richting Noord-Frankrijk werd de kamsalamander nog niet gevonden”, zegt provinciaal biodiversiteitsmedewerker Kristof Goemaere. Samen met Defoort trok hij er deze week naar een poel. Met een hengel en een zakje visten ze naar ‘environmental DNA’, kortweg ‘eDNA’, genetisch materiaal dat dieren achterlaten in hun omgeving via huidcellen, uitwerpselen of slijm.

Boormachine

Defoort filterde het opgeviste water ter plaatse met behulp van een buisje en boormachine. In een koelbox vertrokken de stalen naar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek voor analyse in een labo. “Deze innovatieve methode is efficiënter dan het proberen vangen van de kamsalamander aan de hand van fuiken”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde en voorzitter van RLW.

“Na het plaatsen van fuiken moest men later terugkomen en kon men pech hebben dat er niks in de fuik zat, terwijl ze er wel vertoeven. Nu neemt men een waterstaal en klaar is Kees”, duidt Vanlerberghe. “Zo worden de diertjes ook niet meer gevangen. Dat bespaart hen stress en het risico op kwetsuren. De eDNA-methode is iets duurder, maar we krijgen de kans om hiermee te experimenteren dankzij een Europees project dat inzet op verbetering van de habitat van dit dier. Maar dan moeten we wel eerst weten of de zeldzame kamsalamander er vertoeft.”

Grensoverschrijdend

“We zijn erg benieuwd naar de resultaten”, aldus Defoort. “Dit eDNA-onderzoek moet ons een beter zicht geven op de actuele verspreiding van deze bedreigde diersoort. Zo kunnen we veel gerichter extra poelen graven, bestaande poelen verbeteren, en hagen, heggen en houtkanten aanplanten in de buurt van geschikte voortplantingspoelen om het leefgebied te versterken, over grenzen heen.”

Symboolsoort

“De kamsalamander zien wij als een symboolsoort”, vervolgt Defoort. “Het dier stelt meer eisen aan de waterhabitat. Is een poel geschikt als voortplantingspoel voor de kamsalamander, dan profiteren heel wat andere soorten mee.” Het beschermde beestje lijkt in opmars: twee jaar terug werd de eerste kamsalamander gevonden in de Sixtusbossen tussen Poperinge en Vleteren. De ontdekking in Geluveld bewijst dat het dier ook kan opduiken in tuinen en zwemvijvers.

“De bijnaam is niet voor niets waterdraakje: mannetjes kan je tijdens het paarseizoen herkennen aan de grote kam op de rug. Vrouwtjes zijn iets onopvallender. Ze worden tot zo’n 18 cm groot”, zegt Defoort. “Wie het dier aantreft, mag altijd contact opnemen. Hoe meer kennis over de verspreiding, hoe meer er kan ingezet worden op inrichting van extra leefgebied.” (TP)

The post Plots baden bedreigde beestjes in zwemvijver van gezin, terwijl vlakbij zelfs gevist wordt naar ‘eDNA’ om ze op te sporen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Loopbrug feest en stelt nieuw logo voor: “Een wereldreis doorheen de vijf continenten”

Op zaterdag 24 mei houdt basisschool De Loopbrug in de Molenaarstraat, een zijstraatje van de Aartrijksesteenweg, een groot en sfeervol festival, met optredens van kinderen en tal van eet- en drankstandjes. Ze zullen ook het nieuwe logo van de school voorstellen.
The post De Loopbrug feest en stelt nieuw logo voor: “Een wereldreis doorheen de vijf continenten” appeared first

Lees meer »

Trump toont plots video’s en foto’s over “genocide tegen witte boeren” aan Zuid-Afrikaanse president: “In de val gelokt”

De ontmoeting van de Amerikaanse president Trump en zijn Zuid-Afrikaanse collega Ramphosa in het Witte Huis leverde vreemde beelden op toen het over de vermeende genocide tegen blanke boeren in Zuid-Afrika ging. Trump toonde plots video’s en foto’s “om te bewijzen wat er aan de hand is.” Internationale media als BBC en Sky News zeggen dat Ramphosa “in de val

Lees meer »

Compostdag lokte opnieuw heel wat bezoekers in Gistel

Op het recyclagepark was er een nieuwe editie van Compostdag. Het concept bestaat al bijna vijftien jaar en kent veel succes. Ook nu weer werden om en bij de 200 bezoekers verwelkomd. Opzet van de dag: het brede publiek laten kennismaken met de wereld van composteren en kringloop. Samen met de compostmeesters en kringloopkrachten kon
The post Compostdag lokte

Lees meer »

Passar nodigt gezinnen met ernstig zieke kinderen uit op camping aan de kust: “Weg uit het dagelijks leven met alle zorgen”

‘Passar, Kamperen zonder Zorgen’ nodigde afgelopen weekend vijf gezinnen uit naar Nieuwpoort waar ze gezinnen met ernstig zieke kinderen gratis lieten kamperen. En dat viel in de smaak bij de gezinnen. “Even van thuis weg, ontspannen, en genieten van elkaar met het gezin”, zegt Eline Hensels (33), mama van de zieke Leon (6).
The post Passar nodigt gezinnen met

Lees meer »

Telefoonstoring leidt in Spanje tot problemen met noodnummer 112

Een storing in het Spaanse telefoonnetwerk leidt in grote delen van het land tot problemen met het noodnummer 112. Het nummer is in delen van het land niet, of niet goed bereikbaar, melden de diensten op sociale media. Volgens Spaanse media ontstonden de problemen na een update in het netwerk van telefoonprovider Telefónica.

Lees meer »

Neem bij de tien rijkste Amerikanen 99% van hun vermogen af en ze zijn nog altijd miljardair. “Tijd voor meerwaardebelasting voor Elon Musk en co”

De discussie over de meerwaardebelasting leeft niet alleen bij ons. Ondanks de beurscrash door de perikelen met de Trump-tarieven, zijn de tien allerrijkste Amerikanen het voorbije jaar nóg een flink pak rijker geworden. “Samengeteld zijn die tien – waaronder Elon Musk, Warren Buffett en Mark Zuckerberg – er liefst 365 miljard dollar (323 miljard euro) op vooruitgegaan”, zegt Oxfam in

Lees meer »