Aan het afvalverwerkingsbedrijf TWZ Group in de bedrijvenzone Heernisse in Diksmuide heeft Groen actie gevoerd tegen de lozing van PFAS in de IJzer. Dat bedrijf kreeg onlangs een vergunning voor de tijdelijke lozing van de schadelijke chemische stof in de rivier. In de nasleep van alle ongerustheid wordt binnenkort een infomoment georganiseerd.
Nadat eerder watersporters, recreatiebedrijven, huisartsen en De Watergroep een verleende vergunning voor de tijdelijke PFAS-lozing door het afvalverwerkend bedrijf TWZ Group bekampen, mengt ook Groen zich. De West-Vlaamse afdeling van de partij hield vrijdagnamiddag een actie bij de vestiging in de bedrijvenzone Heernisse.
“Dit is een onverantwoorde beslissing van de provinciale deputatie en de Vlaamse overheid”, zegt provincieraadslid Andries Neirynck (Groen). “Ons West-Vlaams drinkwater bevat al te veel PFAS. In de rest van Vlaanderen is er een hogere veiligheidsnorm dan in West-Vlaanderen. De gezondheidseffecten zijn nog altijd onduidelijk, maar experten waarschuwen voor de opstapeling van deze stoffen.”
Duur
“Daarnaast is het ook ongelofelijk duur om tevergeefs te proberen deze stoffen achteraf uit het water te zuiveren. De Watergroep riep eerder op dat dit niet lukt én dat ze willen dat het probleem bij de bron wordt aangepakt. In het Vlaams Parlement zullen we een voorstel indienen om de Vlaamse PFAS-normen ook van toepassing te laten zijn op de West-Vlaamse waterkwaliteit.”
Het provinciebestuur van West-Vlaanderen verdedigt de beslissing om de vergunning te geven. “PFAS is een recent ‘boven water gekomen’ stof”, gaf gedeputeerde van omgevingsvergunningen en waterbeleid Bart Naeyaert (CD&V) eerder al aan. “Het bedrijf heeft op korte termijn geïnvesteerd in zuiveringstechnieken. Maar het moet duidelijk rapporteren over de vooruitgang die het maakt om die zuiveringstechnieken verder op punt te stellen. Tegen oktober volgend jaar moeten de lozingen voor alle PFAS-soorten onder de toegelaten drempel zitten. Beperkte afwijkingen gedurende een beperkte tijd lijken onvermijdelijk om tot een effectieve zuivering te kunnen komen.”
Infomoment
Op maandag 2 juni organiseert de stad Diksmuide in samenwerking met TWZ Group een info-, vraag- en antwoordmoment. Daar krijgt iedereen de kans om bezorgdheden en bedenkingen te bespreken en vragen te stellen. Geïnteresseerden kunnen vanaf 19.30 uur terecht in zaal Gerlacus in de Maria Doolaeghestraat 2B in Diksmuide.
Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met maandag 26 mei. Tot dan is het nog mogelijk om een bezwaarschrift in te dienen. Zolang de procedure loopt, wenst het afvalverwerkingsbedrijf niet te reageren. (DM)
The post “Dit is een onverantwoorde beslissing”: Groen voert actie bij afvalverwerkingsbedrijf tegen lozing PFAS in IJzer is provided by KW.be.