Restauratie Bommevrij in Nieuwpoort: intensieve gevelwerken en structurele consolidatie volop aan de gang

De grootschalige restauratie van het historische Bommevrij in Nieuwpoort vordert goed. Het monumentale pand, dat als enige gebouw de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog overleefde, ondergaat momenteel een diepgaande transformatie tot tentoonstellingshal en tekenacademie. Het gebouw staat in de steigers, terwijl de gevelwerken en structurele ingrepen in volle gang zijn.

Het iconische Bommevrij in de Schoolstraat in Nieuwpoort-Stad is het op één na oudste bouwkundige relict in de IJzerstad. Het monument wordt na eeuwen dienst en blootstelling aan de tand des tijds onderworpen aan een grondige renovatie.

De restauratie startte in februari 2025. Ondertussen is al heel wat werk verzet. Begin september 2026 moet het Bommevrij de deuren heropenen als locatie voor de Westhoekacademie én als polyvalente expositiehal.

Binnenshuis: licht en verbondenheid

Sinds de start van de werken zijn de indrukwekkende gewelven aan de binnenzijde vakkundig gereinigd via micronevelstralen, waardoor het oorspronkelijke karakter van het interieur opnieuw zichtbaar wordt.

De rondbogen die de linker- en rechtervleugel van het Bommevrij met elkaar verbinden, zijn opnieuw opengemaakt. Een deel daarvan was in vroegere tijden immers dichtgemetseld. In een latere fase worden deze bogen voorzien van glas, wat voor lichtinval zorgt en de monumentale structuur zichtbaar maakt. Tegelijk wordt op die manier een logische verbinding tussen beide vleugels tot stand gebracht. Het incorporeren van glas biedt bovendien een klimatologisch stabiele oplossing.

Binnenkort worden zowel in de noord- als zuidvleugel het metselwerk van de muren aangepakt.

Historische gevels herleven

Aan de buitenzijde wordt intensief gewerkt aan de oostelijke gevel, grenzend aan de tuin, die in slechte staat verkeerde. Al het niet-originele metselwerk werd verwijderd, wat een grote opening in de gevel veroorzaakte. Deze lacune zal opnieuw zorgvuldig opgevuld worden met authentieke gele moefen, deels hergebruikt en deels nieuw vervaardigd.

Net zoals de westgevel aan de Schoolstraat, werd ook deze oostelijke gevel doorheen de tijd sterk aangepast. Die situatie wordt nu rechtgetrokken, verklaart burgemeester Kris Vandecasteele:

“De gevel die uitgeeft op de tuin van het Bommevrij was doorheen de bestaansgeschiedenis van het gebouw, zeker na de Eerste Wereldoorlog, met weinig respect voor het oorspronkelijk ontwerp hersteld. Het zorgde voor een lappendeken van bakstenen die niet bij elkaar passen en rechtgetrokken boogramen. Bij de huidige restauratie wordt deze toestand gecorrigeerd, zodat de façade opnieuw het uitzicht krijgt zoals bij de oorspronkelijke bouw aan het begin van de 19e eeuw.”

In de langgerekte zijgevels zijn alle originele raamopeningen opnieuw open gemaakt. Deze waren ooit dichtgemetseld. Door deze stenen afsluitingen te verwijderen en de openingen in ere te herstellen, krijgt het gebouw opnieuw natuurlijke lichtinval.

Momenteel wordt volop gewerkt aan de consolidatie en restauratie van het exterieur metselwerk. Bakstenen die te sterk verweerd zijn, worden verwijderd en vervangen, om zo de structurele integriteit van het gebouw te verzekeren. Zodra alle gevels hersteld en gezandstraald zijn, zullen ze ook volledig hervoegd worden.

De gevelwerken zullen naar verwachting voortduren tot eind januari 2026.

Een gebouw met een verhaal

Het Bommevrij werd gebouwd in de Hollandse periode, aan het begin van de 19e eeuw, als onderdeel van de militaire versterkingen rond Nieuwpoort. Met zijn metersdikke muren werd het ontworpen als ‘bomvrij laboratorium’, een functie die het ook zijn naam gaf. Oorspronkelijk deed het dienst als wapenarsenaal en kruitmagazijn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Nieuwpoort bijna volledig verwoest, maar het Bommevrij bleef overeind. Deze uitzonderlijke overleving gaf de naam van het gebouw nog extra betekenis.

Schepen van Erfgoed Ann Gheeraert is tevreden met de gedaanteverwisseling die het Bommevrij ondergaat: “Het Bommevrij is niet zomaar een gebouw, het is een bevoorrechte getuige die het verhaal van onze stad vertelt. We zijn dan ook trots dat we dit unieke erfgoed kunnen bewaren én herbestemmen. Deze restauratie is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar een investering in de toekomst van onze culturele identiteit.”

Meer info over de werken aan het Bommevrij lees je op www.nieuwpoort.be/restauratie-bommevrij.

The post Restauratie Bommevrij in Nieuwpoort: intensieve gevelwerken en structurele consolidatie volop aan de gang is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Demir blijft achter arbeidsmigratiebeleid staan, ondanks kritiek van bedrijven: “Genoeg werkzoekenden in Vlaanderen”

Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) blijft haar beleid verdedigen: arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie zijn niet meer welkom in Vlaanderen. Er komt nochtans felle kritiek van werkgevers, die bezorgd zijn dat ze hun vacatures niet meer ingevuld krijgen. Maar er zijn meer dan genoeg werkzoekenden in Vlaanderen, luidt de redenering van Demir.

Lees meer »

“Ze zijn net zo schuldig als hij”: slachtoffers willen antwoorden van medische instanties op proces over jarenlang kindermisbruik tegen Franse ex-chirurg

Hoe kon voormalig chirurg Joel Le Scouarnec 30 jaar lang honderden jonge slachtoffers maken zonder dat iemand ingreep? Die vraag staat vandaag centraal op zijn proces in Frankrijk. Verschillende hoge functionarissen moeten vandaag komen getuigen. "Ze zijn net zo schuldig als hij, omdat ze hem hebben laten doen", klinkt het bij de familie van een van de slachtoffers.

Lees meer »

Eerste ondergrondse afvalstraat in Oostkamp

In Oostkamp werd de eerste ondergrondse afvalstraat in de wijk Nieuwenhove, ter hoogte van de Kunstschilderslaan en de Dirk Martensstraat geopend. De nieuwe woningen zijn niet bereikbaar voor de ophaalwagen, dus biedt de afvalstraat een gepast alternatief.
The post Eerste ondergrondse afvalstraat in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beelden tonen hoe Israëlisch leger schiet richting delegatie met Belgische diplomaat in Jenin: “Ze weken af van goedgekeurde route”

Israëlische media melden dat soldaten van het Israëlische leger (IDF) hebben geschoten in de richting van een diplomatieke missie in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Volgens televisiezender i24 waren tientallen diplomaten uit verschillende Europese en Arabische landen aanwezig. Onder wie een Belgische diplomaat, bevestigt buitenlandminister Maxime Prévot op X.

Lees meer »

Van kappersdochter tot KU Leuven-rector, Severine Vermeire (54) na de overwinning: “Ook ik zat weleens met een kater in de les”

Alea iacta est. Eerder deze week signaleerde de witte rook boven de Universiteitshal de opvolger van KU Leuven-rector Luc Sels. Vanaf augustus mag arts-onderzoeker en gewoon hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Severine Vermeire (54) als allereerste vrouw in het hoogste ambt aan de oudste universiteit van de Lage Landen de spits afbijten. Wie is de kappersdochter en bolleboos echt?

Lees meer »