Woensdag werd in het Sint-Andriesziekenhuis de nieuwe vergaderzaal ‘Walter Haesaert’ feestelijk geopend. De zaal is vernoemd naar de Tieltse dichter die dit jaar zijn 90ste verjaardag viert. Haesaert woonde de inhuldiging persoonlijk bij en bracht er een gedicht dat ook op de muur van de zaal prijkt.
Haesaert schrijft tegenwoordig geen poëzie meer, maar in de jaren zeventig werd hij in dezelfde adem genoemd met grootheden als Hugo Claus en Paul Snoek, terwijl hij een van de grote voorbeelden was van Jotie T’Hooft. Hij onderhield zelfs een correspondentie met die veel te vroeg gestorven junkiedichter uit Oudenaarde. Haesaert publiceerde tussen 1965 en 1979 zes dichtbundels en twee romans. Zijn werk werd liefst zestien keer bekroond met een literaire prijs.
Hulde
Met de symbolische naamgeving brengt het Sint-Andriesziekenhuis dus hulde aan een van de grote culturele stemmen van Tielt en verbindt het poëzie met zorg en vernieuwing. De opening werd behalve door Walter Haesaert en zijn familie ook bijgewoond door de burgemeester en schepenen van Tielt en door de raad van bestuur en de directie van het ziekenhuis. De dichter droeg er onder meer ‘Ik blijf aarde’, ‘Testament II’ en ‘Bijna’ voor. Tot slot bracht hij het ontroerende ‘Zij was de tederste van alle tederheden’ ten berde. Dat gedicht staat ook op de wand van de zaal. (SV)
Zij was de tederste van alle tederheden,
zij was de letters van mijn woord, mijn ligplank,
mijn koel water. Zij was het glanzend hout
waarin de ringen van de jaren waarin wij samen waren.
Als gij haar ooit ontmoet, spreek haar dan aan,
maar haal voordien de naalden uit uw stem.
Pijnig haar niet. Geloof in haar, maar plet
voordien de tuinslak twijfel in uw hand.
Want zij was goed, zij was geschenk van zomers.
Zeg haar dat ik haar zoek, dat ik aan elke hoek
weer navraag doe, als was zij laatste
woord van een zeer graag gelezen boek.
Walter Haesaert
The post Sint-Andriesziekenhuis eert dichter Walter Haesaert met naar hem vernoemde vergaderzaal is provided by KW.be.