André Buyens (59) en Amanda Russell (50) starten hun restaurant Piccadilly in De Panne. Bij oudere mensen zal die naam nog een belletje rinkelen. “Net na de Tweede Wereldoorlog openden mijn grootouders op wandelafstand hier vandaan een gelijknamige horecazaak. Het is met een knipoog naar onze rijke horecafamiliegeschiedenis dat we deze zaak openen zegt André, broer van gewezen sterrenchef Stéphane met wie hij jaren geleden nog samen Le Fox runde. Het concept is er één dat drie generaties overstijgt.
André met zijn schoondochter Imke (19) in de zaal, echtgenote Amanda met zoon Xavi (21) achter het vuur: de taken in het pas geopende restaurant Piccadilly zijn netjes verdeeld. Onze aandacht wordt getrokken door de naam en daarachter schuilt een mooi verhaal. “Na de Tweede Wereldoorlog waren mijn grootouders, Ernestine Deplanter en André Brysse, één van de eersten die in 1946 een restaurant openden in De Panne. Ze waren de Engelsen zo dankbaar voor de bevrijding dat ze voor de typisch Engelse naam Piccadilly kozen. Die naam past trouwens ook bij onze zaak, want mijn echtgenote is van Engeland afkomstig. Net zoals toen, stond ook daar de vrouw achter het fornuis. Hetzelfde bij mijn mama Denise Brysse die in ‘Aux Caves d’Artois’ mijn papa Etienne Buyens leerde kennen. De twee startten later Le Fox Grill als eerste nachtrestaurant in de ruime regio. Mijn broer Stéphane maakte er een sterrenzaak van. Jaren hebben we daar samen gewerkt. Mijn mama had intussen restaurant De Braise gestart en dat heb ik overgenomen. Zowel mijn grootouders als mijn ouders zijn overleden, maar onze familiebanden blijven we koesteren.”
André en Amanda staan al jaren met beide voeten in het horecavak. Zo runden ze wijnbar Maroon in De Panne, de KYC in Sint-Idesbald, The New Kokkel eveneens in Sint-Idesbald en sinds eind 2022 stonden ze aan het roer van de bier- , wijn- en tapasbar Padre als eerbetoon aan de overleden papa van André. “Dat was een tussenhalte, want het contract van restaurant De Fozzies liep ten einde en dat pand is onze eigendom. Daar hebben we nu restaurant Piccadilly ingericht. Wijnbar Padre is overgenomen en heet Bar Fino”, geeft André mee.

Wat mogen we verwachten van Piccadilly? “Heel veel lekkers uit grootmoeders en moeders keuken met een twist van Amanda en Xavi”, vat André het samen. De karnemelksmeus met verse garnalen is zo’n klassieker. Mijn mama won er ooit een nationale prijs mee. Een andere topper met een mooi verhaal is ‘sole Margaux’. Jaren terug was muzikant Toots Tielemans in De Panne voor een optreden. Hij bestelde in Le Fox een tong met puree, dat was zijn lievelingsgerecht. Stéphane bracht het op niveau en kreeg als compliment dat het de beste tong was dat hij ooit al had gegeten. Mijn dochter Margaux was toen drie weken geboren, meteen hadden we een passende naam voor het gelauwerde gerecht van Toots Tielemans. De garnaalkroket met een bisque gemaakt van garnaalkoppen is een andere topper uit het boek met familierecepten. En de tartaar versnijden we nog aan tafel.”
(Gudrun Steen)
Piccadilly vind je in de Nieuwpoortlaan 32 in De Panne. Het is open van donderdagavond tot en met maandagavond. De lunch wordt geserveerd tussen 12 en 14 uur en het diner tussen 18.30 en 21 uur. Reserveren kan op 058 62 76 73.
The post “Klassiekers van drie generaties op het bord”: André Buyens opent in De Panne restaurant Piccadilly met knipoog naar grootmoeder en moeder is provided by KW.be.