In mei 1940, 85 jaar geleden, stootten de Duitsers pijlsnel door België. Vrijdag 24 mei bereikten ze de Leie. Groot was hun verbazing dat hun militaire stafkaarten niet klopten. Amper twee jaar voordien was de Nieuwe Leie gegraven.
Praktische info
– Afstand: 8,1 kilometer
– Gratis parking en start: Rosalie Het Feltplein, Oeselgem (Dentergem)
– Openbaar vervoer: Halte Flexbus aan kerkplein, Oeselgem
– Bewegwijzerd met blauwe pijlen op een gele achtergrond
– Niet geschikt voor rolstoel, kinderwagen en driewieler
Eeuwenlang kwam de Leie tot tegen het centrum van Oeselgem, om dan via een scherpe bocht naar Olsene te stromen. In 1938 werd de Nieuwe Leie gegraven. Waar schepen tot dan toe in een hele dag 6,5 kilometer aan bochtenwerk verrichten, kon dat voortaan in 1,5 kilometer. De Nieuwe Leie werd in 1972 gedempt en vervangen door het Leiekanaal waar al helemaal geen bochten meer aan te pas komen.
Achter het Leiemonument staat een eenvoudig gemetseld bakstenen muurtje met daarop de namen van de Belgische soldaten die hier zijn gesneuveld. Tot vandaag is nog steeds niet geweten hoeveel Duitsers de dood vonden bij de Slag om de Leie. Ze zaten gekneld tussen de Oude en de Nieuwe Leie, terwijl de Belgen een vrij schootsveld hadden.
Weide vol bloemen
We stappen in de richting van OC Leieheem en nemen links van het gebouw een onverhard wandelpad door de Leiemeersen (1). De oever van de Oude Leie is bebost. Aan de overkant grenzen de tuinen van villa’s aan het water. Twee zwanen slaan hun vleugels uit. Waar het pad naar links buigt, staan rustbanken. Voorbij het metalen hek volgen we rechtdoor op het grindpad. In de weiden staat het vol boterbloemen.

Het pad leidt naar het Leiekanaal. Bijna op het einde zien we rechts het 18e -eeuwse Kasteel te Lake, dat nu als feestzaal wordt gebruikt. Vooraan staat een kapelletje met een kapotte rieten stoel voor de deur. We volgen het jaagpad langs het kanaal en gaan dan over de Zultebrug om aan de andere kant de trappen af te dalen en opnieuw stroomafwaarts het Leiekanaal te volgen.
Biologische pluktuin
Hier bevinden we ons in de Neerhoek in Oeselgem. Infoborden verhalen over hoe de Duitsers op 24 en 25 mei wraak namen op de boeren die op dit ‘eiland’ tussen de twee Leies woonden. De Duitsers dachten dat ze door burgers werden beschoten vanop de oever achter de Oude Leie. We volgen een asfaltweg omzoomd met wilgen die een ruime boog door het gebied beschrijft. Links liggen de fruitboomgaarden van pluktuin Purfruit (2). Je kan er vanaf half juni een zomer lang bessen plukken in de biologische tuin.
Waar we rechts afslaan, stappen we in feite op het jaagpad van de meer dan vijftig jaar geleden gedempte Nieuwe Leie (3). Het was deze Leie die niet op de kaarten van de Duitsers stond en dat ze in hun aanvalsplan niet voorzien hadden. Hier en daar steekt nog een kassei uit de aarde.
Kogelinslagen
Eenmaal de Olsenebrug over volgen we het Leiekanaal weer stroomopwaarts. Een boer is vers gemaaid gras aan het inkuilen. Waar het jaagpad een lichte ‘knik’ maakt, ben je net over de bedding van de Oude Leie gestapt. In de zijmuur van de schuur bij de boerderij zijn de kogelinslagen van de Slag om de Leie nog te zien.
Wat verder gaan we rechtsaf op een betonpad naar de Vierfrontenbrug (4) bij Oeselgem. Er stroomt geen water meer onder. Aan de andere kant van de brug staat het Maïskot. Dit was tot in de jaren 1970 een graanopslag. Er werd graan geleverd aan een 70-tal brouwerijen en stokerijen uit de ruime regio. Nu zitten er lofts in het gebouw. Bij elke renovatie werden de kogelinslagen van 25 en 26 mei 1940 behouden. We gaan rechts onder de brug en stappen langs het petanqueterrein om zo weer uit te komen op de parking genoemd naar de grootste weldoenster die Oeselgem ooit gekend heeft.
Horecatip: ’t Hof van OESelgem
Aangenaam volkscafé met terras in het hart van Oeselgem. Mogelijkheid tot darts en biljart. Gesloten op maandag en dinsdag.
Wakkensesteenweg 16, Oeselgem (Dentergem). Actief op Facebook.
The post Wij verkennen het Neerhoek wandelpad in Oeselgem: hier begingen de Duitsers een fatale vergissing is provided by KW.be.