BBQ Bastard Simon (39) en Lode (51) schrijven eerste Nederlandstalige bijbel voor de pelletbarbecue: “Was zelf sceptisch, nu gebruik ik de pelletgrill minstens wekelijks”

De pelletbarbecue is aan een opmars bezig in ons land. Eén probleem, een Nederlandstalige gebruikersgids of receptenbundel bestond niet. Dankzij Simon Vanbecelaere en Lode Avet komt daar nu verandering in. Zij stelden een volledige gids samen. “Voor zowel de dummy als de echte liefhebber.”

“Ik zou altijd voor de zalm kiezen. Superlekker, maar het toont ook aan waarom het zo eenvoudig is. Een anderhalf uurtje op zo’n 75 graden, zo blijft hij suppersappig en zo zacht dat je bijna zalmboter hebt”, beschrijft Simon zijn lievelingsrecept. Lode gaat dan weer voor een Texaanse klassieker. “Tootsie’s pork steaks, of hoe je met een eenvoudig stuk vlees iets heerlijks kan maken. Vijf uur laten garen en dan nog toeschroeien, zo gebruik je twee technieken.”

Loopt het water je al in de mond? Liefhebbers van de barbecue hebben de voorbije weken hun grill wellicht meermaals bovengehaald. Of dat ook een pelletbarbecue was? Dat valt misschien te betwijfelen. De toestellen zijn aan een opmars bezig, maar nog maar weinigen weten überhaupt dat ze bestaan.

Lode Avet (59) was met Avantis, een winkel in pelletkachels in Tiegem, de eerste die ook pelletbarbecues naar ons land bracht. “Pellets zitten in mijn DNA”, lacht hij. “Ik merkte gewoon vaak dat mensen me vroegen hoe je zo’n grill moest gebruiken. Een handleiding bestond er niet, al zeker niet in het Nederlands.”

BBQ Bastard

Via de winkel kwam hij in contact met Simon Vanbecelaere (39) uit Heule, die met zijn alias BBQ Bastard al een decennium lang de liefhebber van lekkers op de grill inspiratie biedt op zijn blog. Zelf heeft hij al zes jaar ook een pelletbarbecue. “Toegegeven, ook ik was heel erg sceptisch. Dat gevoel van zelf vuur maken, die rooksmaak, ik was er niet gerust op. Maar kijk, intussen gebruik ik mijn exemplaar minstens wekelijks. Het is mijn meest gebruikte toestel zelfs. Het is heel gebruiksgemakkelijk, je moet al moeite doen om iets te laten aanbranden”

Hun kennis en kunde besloten ze nu te bundelen in ‘Wood pellets taste better – de ultieme pelletgrill gids’. “Twee jaar hebben we eraan gewerkt”, klinkt het. “We wilden een heel eerlijk boek brengen. Praktisch en ook technisch in de zin van gebruik, onderhoud en functies van het toestel, zonder merkspecifiek te zijn. Daarnaast wilden we ook met de recepten tonen wat je ermee kan doen.”

Uitgebreid gamma

En dat is héél erg uitgebreid. Van hapje tot dessert én zelfs ontbijt – het hele spectrum komt aan bod. “Zowel voor de dummy als de gevorderde kok. Zo leggen we ook uit hoe je perfect een kippenbout of worst kan grillen. Daarnaast focussen we ook op de sides en sauzen”, somt Simon op. “Alle gerechten hebben we bovendien zelf bereid én gefotografeerd zoals we ze serveerden.”

Simon en Lode brachten het boek in eigen beheer uit in een oplage van 2.000 exemplaren. “Het blijft een nichemarkt, dus voorlopig bieden we het aan via mijn winkel en de blog van Simon, maar ook leveranciers van barbecues zijn al overtuigd. Ik merk wel dat wie het boek al inkeek, meteen overtuigd is. Het is de eerste en enige Nederlandstalige gids voor de pelletgrill, ik ben dus blij dat ik zo de mensen kan helpen”, zegt Lode.

Simon knikt. “Ik wil vooral mijn passie voor barbecue delen. Op welk toestel maakt eigenlijk niet uit, zolang men zich maar amuseert. Zowat alle recepten kun je op elke barbecue met een deksel maken. Maar die pelletgrill is voor mij nu eenmaal de meest handige.”

The post BBQ Bastard Simon (39) en Lode (51) schrijven eerste Nederlandstalige bijbel voor de pelletbarbecue: “Was zelf sceptisch, nu gebruik ik de pelletgrill minstens wekelijks” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb mijn hele leven in mijn eentje zitten vechten”

Zijn nummer Rendez-vous was in 1983 de Belgische Songfestival-inzending. Snel daarna ruilde Walter Verdin de populaire muziek in voor de videokunst. Ondanks de internationale prijzen die hij daarvoor kreeg, brak hij nooit door bij het brede publiek. Nu, op zijn 72ste, overvalt het succes hem toch: zijn nieuwe plaat Pingpong wordt gedraaid tot in New York.

Lees meer »

Eieren steeds populairder: consumptie blijft stijgen

De populariteit van eieren in België blijft toenemen. Niet alleen kopen Belgen meer eieren, ze eten er ook steeds vaker eentje. Volgens recente cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bereikte de consumptie van eieren in 2024 een nieuw hoogtepunt.

Lees meer »

Verenigd Koninkrijk introduceert eerste gonorroe-vaccin

Engeland stelt het eerste gonorroe-vaccin voor. In 2020 waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd naar schatting 82,4 miljoen nieuwe infecties onder volwassenen. Met het vaccinprogramma dat op 1 augustus start, hoopt het Verenigd Koninkrijk de verspreiding van de bacterie Neisseria gonorrhoeae een halt toe te roepen, vooral nu antibioticaresistentie een groeiend probleem vormt. Gegevens van Sensoa tonen aan dat

Lees meer »

Vlaamse ondernemer ontmaskert Noord-Koreaanse spionageoperatie: “Ze gebruiken deepfakes om bij techbedrijven binnen te dringen”

Met de hulp van artificiële intelligentie, deepfakes en zorgvuldig opgebouwde nepprofielen proberen Noord-Koreaanse agenten via online sollicitaties binnen te geraken bij technologiebedrijven. De cyberoperatie is ontdekt door de Vlaamse ondernemer Simon Wijckmans die een cybersecuritybedrijf leidt in San Francisco. Wat begint als een vreemd videogesprek met een ‘softwareontwikkelaar’, groeit uit tot de ontdekking van een internationale digitale spionageoperatie.

Lees meer »

Europese Unie en Verenigd Koninkrijk sluiten deals over visserij en defensie

In de laatste rechte lijn naar een Brits-Europese top in Londen hebben onderhandelaars van beide kampen een rist akkoorden bereikt die hun samenwerking na de moeilijke jaren van de Brexit opnieuw naar een hoger niveau moeten tillen. Zo krijgen Britse producten makkelijker toegang tot de Europese markt, terwijl de Europese visrechten met nog eens twaalf jaar worden verlengd.

Lees meer »

Jennifer Lawrence & Robert Pattinson spelen kersverse ouders in ‘Die, My Love’: “Ik kan ‘kinderen krijgen’ aanbevelen als je acteur wil worden”

Tijdens een persconferentie in Cannes, in Frankrijk, hebben acteurs Jennifer Lawrence (34) en Robert Pattinson (39)een inkijk gegeven in hun leven als ouder. Hun kinderen hebben volgens hen hun leven veranderd. De twee sterren zijn in Cannes om hun nieuwe film ‘Die, My Love’ te promoten. De film vertelt het verhaal van een vrouw die kampt met een post-partumdepressie en

Lees meer »

“Bedreiging voor nationale cohesie”: Kamerlid Denis Ducarme roept op om Moslimbroeders te ontbinden in België

Kamerlid Denis Ducarme (MR) roept de federale regering op om de nodige maatregelen te nemen om de organisatie van de Moslimbroeders te ontbinden in België. Een rapport over de Moslimbroeders, in opdracht van de Franse regering, waarschuwt voor een “bedreiging voor de nationale cohesie”, met de ontwikkeling van een islamisme “van onderuit”, via het gemeentelijke niveau. Ook België wordt daarin

Lees meer »

“Charmante oude caravan is het hart van onze bar”: Pop-up zomerbar Baravan brengt zuiderse sfeer naar Oudenburg

Met Baravan krijgt Oudenburg deze zomer een creatieve pop-upbar met een retro caravan als blikvanger. De zomerbar opent feestelijk op vrijdag 20 juni op de site aan de Zeeweg, waar tot 2023 zomerbar Fistong gevestigd was. De bar wordt opgebouwd met oog voor sfeer en beleving zoals gezellige zithoekjes, hangmatten, een foodcorner en zelfs een beachvolleybalveldje.
The post “Charmante

Lees meer »