Of hij voor de opendeurdag van de school met iets speciaals op de proppen wilde komen? Dat hoefde je Felix Kemseke (12) geen twee keer te vragen. De leerling uit het eerste jaar Latijn van Prizma Middenschool Lendelede maakte een indrukwekkende Lego-maquette van een Romeinse villa na. Een knap staaltje bouwwerk, dat nu ook beloond wordt met de titel van Kinderkrak van Lendelede.
Felix woont met zijn ouders, Thomas Kemseke (44) en Astrid Verschuere (43), en zus Fauve (16) in de Oudstrijderslaan in Lendelede. Zijn ouders kwamen achttien jaar geleden in de gemeente wonen en sindsdien zijn ze er goed ingeburgerd. Zo is papa Thomas trouw lid van de lokale afdeling van de Fietsersbond en zijn hij en zijn vrouw vaste begeleiders bij de fietsbus die leerlingen veilig van en naar basisschool De Talententuin brengt. “Daar zat ik tot vorig jaar op de schoolbanken, maar intussen heb ik er bijna volledig mijn eerste schooljaar in het middelbaar opzitten”, vertelt Felix. “Ik studeer Latijn, een richting die onze familie niet vreemd is. Zo volgt mijn zus dezelfde studies en is mijn papa leraar Latijn in het Sint-Pauluscollege in Waregem. Of ik de passie voor die richting via hem meegekregen heb? Het interesseert me sowieso, maar het zal ongetwijfeld ook wel een beetje geholpen hebben.”
Hulp van ouders
Het is meteen ook de ontstaansreden van het project waar hij dit voorjaar enthousiast zijn schouders onder zette. “Tijdens de les Latijn heb ik voorgesteld om een Romeinse villa met Lego-blokken na te bouwen. Ik baseerde me daarvoor op één van mijn lesboeken, waar een uitgebreide afbeelding van zo’n villa uit die tijd in stond. Het is een villa met een doorsnede, wat betekent dat ik het dak en verschillende muren heb weggelaten zodat je kan binnenkijken. Op die manier kan je goed zien hoe de mensen uit die periode leefden. Ik ben er met goede moed aan begonnen, maar kon gelukkig af en toe ook op de hulp van mijn ouders rekenen. Zo heeft mijn moeder de toga’s gemaakt die rond de Lego-figuurtjes hangen, zodat ze ook de kledingstijl uit die tijd hebben. Ook Lucas Depoortere (12), een goede vriend van me, is regelmatig komen meebouwen.”
Wat er Felix dan zo aanspreekt aan de Romeinse tijd? “Het is een periode die enorm tot de verbeelding spreekt”, meent hij. “Er is toen ook zoveel uitgevonden. Ook de gladiatorengevechten vind ik enorm fascinerend. We zijn met ons gezin al geregeld eens op reis geweest naar Italië. Van Rome over Firenze tot Venetië. Vorig jaar hebben we tijdens een reis naar Napels nog de restanten van Pompeï bezocht, de stad die door de Vesuvius-vulkaan is vernietigd.”
Pizza als instinker
Wie goed kijkt kan ook enkele verborgen zaken in de villa spotten. “We hebben niet alleen het alledaagse leven van toen nagebootst, maar er ook vijf zaken in verstopt uit onze tijd”, glimlacht Felix. “Op de opendeurdag was het dan de bedoeling dat bezoekers die konden spotten. Op die manier hebben we er toch een leuk element in gestopt. Zo kon je een fiets, televisie, koptelefoon en een klok spotten. Net als een pizza. Dat was een beetje een instinker, want velen weten niet dat er toen nog geen tomaten voorhanden waren. Die zijn pas in de zestiende eeuw vanuit Midden-Amerika mee naar hier gebracht.”
De respons op zijn bouwwerk was heel goed. “Zowel de leerkrachten als andere leerlingen waren onder de indruk”, zegt Felix. “Ze waren er van geschrokken hoe groot het was uitgevallen. Het omvat toch twee grotere baseplates en heel wat blokjes. Thuis houden we er wel van om met Lego bezig te zijn. Zo heeft mijn moeder recent nog zo’n bloemenset in elkaar gestopt. We zijn ook al eens naar Lego-beurzen in Tielt en Wetteren afgezakt. Ik heb verschillende sets liggen, maar ik hou er evenzeer van om zelf dingen te creëren. Dat ik nu met dit bouwwerk ook tot Kinderkrak ben uitgeroepen, vind ik een hele eer. Ik heb niet meteen plannen om nog een nieuw Lego-bouwwerk te maken, maar wie weet komt het er op een dag nog wel eens van”, besluit Felix.
In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:
Later word ik …
“Misschien leraar Latijn. Maar eigenlijk heb ik nog geen idee van welk beroep ik wil uitoefenen.”
Je mag me altijd wakker maken voor …
“een basketbalwedstrijd.”
Ik hou niet van …
“Het vak Frans. Geef mij maar Latijn, wiskunde, beeld of muziek.”
Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
“Basketbal spelen, gamen op de Nintendo Switch of gaan zwemmen op een plek met veel waterglijbanen.”
Dit is mijn grootste wens:
“Nog beter worden in basketbal.”
Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.
The post Felix Kemseke (12) is de Kinderkrak van Lendelede: “M’n leerkrachten schrokken van mijn Romeinse villa” is provided by KW.be.