De school voor buitengewoon onderwijs De Branding (GO!) bestaat tien jaar. “We zijn een heel gewone school, hoor”, luidt het. En toch is er een bijzondere aanpak.
“Onze leerlingen volgen hetzelfde lessenpakket als in andere ASO of TSO-scholen. Na hun zesde studeren ze hier af met een diploma middelbaar onderwijs. Ze hebben dezelfde toekomstmogelijkheden en kunnen al dan niet verder studeren. Na de eerste graad met A- en B-stroom kunnen de leerlingen vanaf de tweede graad kiezen voor ASO- of doorstroomrichtingen zoals humane, natuur- of economische wetenschappen. In de TSO-afdelingen is er een grafische opleiding en handel”, zo duidt waarnemend directeur Mieke Silvertand.
Toch is De Branding in de Maurits Sabbestraat een school voor buitengewoon onderwijs (OV4, type 9), onderdeel van scholengroep Stroom (GO!). “Onze leerlingen hebben extra noden. Ze hebben autisme en kregen de diagnose van autismespectrumstoornis, vaak gepaard met ADHD of DCD.”
Leerlingenbegeleider Sofie Defever: “Als de leerlingen niet meer kunnen functioneren in het gewoon onderwijs, kunnen ze hier terecht. In een gewone klas zijn er meer leerlingen, moet de lesgever de aandacht verdelen en is er niet altijd voldoende aandacht voor leerlingen die extra noden hebben omwille van hun autisme.” Er zijn 80 lesgevers/medewerkers waarvan een kwart als ondersteuning (begeleiders, logopedisten, psychologen en orthopedagogen).
Extra begeleiding
Een klas in De Branding telt maximaal acht leerlingen. “Omdat de niveaus verschillend zijn, maar vooral omdat het ‘één op één’-onderwijs vruchten afwerpt. Klassen van 30 leerlingen, dat werkt niet voor kinderen met autisme. Zij hebben nood aan rust en structuur.” De Branding werkte bovendien een bijzonder coachingsysteem uit. “In elke klas is er een extra coach aanwezig, naast de vakleerkracht die de les geeft. Die coach begeleidt de kinderen in het volgen van de les en het leren studeren”, zegt Sofie Defever. “Ook op de speelplaats zijn de coaches aanwezig om hen te helpen bij de vrije tijd, in contacten met andere kinderen en met hun welbevinden. De extra begeleiding resulteert dan ook dat leerlingen terugkeren naar het reguliere onderwijs nadat ze bij ons tools en ondersteuning kregen”, zegt directeur Silvertand.
Plaatstekort
De Branding bestaat pas tien jaar. “Voorheen bleven de leerlingen in het gewone onderwijs of kwamen ze in andere richtingen van het buitengewoon onderwijs terecht, terwijl ze cognitief sterker waren. Net omdat bleek dat leerlingen met autisme geen leerachterstand hebben maar extra noden, werd deze school opgericht”, luidt het. Tien jaar geleden waren er acht leerlingen. “Destijds was de leraarskamer ook het leslokaal.” Dit schooljaar zijn er 179 kinderen. “Veel leerlingen komen uit de regio en soms zelfs uit Antwerpen waar er een grote nood is aan buitengewoon onderwijs. Ook wij werken met een aanmeldingslijst en procedure, maar hebben nog nooit iemand moeten teleurstellen.”
De sterke groei zorgt ervoor dat er onvoldoende plaats is: leerlingen van de eerste graad volgen les op de eerste verdieping van de buren bij Jozef Willaertschool en vanaf het derde middelbaar is er les op de campus aan de Jungbluthlaan (naast het Ensorinstituut). Ze dromen stiekem van één campus, maar weten dat dit niet evident is voor de scholengroep.
Expertise
In de school startte ook een expertisecentrum. “Een aantal collega’s die bijscholingen volgden, willen hun kennis uitdragen. Ze organiseren info- of belevingsavonden om de bekendheid rond autisme te vergroten. De doelgroep bestaat uit mensen die met ons samenwerken en de collega’s in de school.”
Leerlingenbegeleider Sofie: “Hier kunnen we met vier collega’s op maat van de leerling werken. Ik kan voor hen zorgen alsof het mijn eigen kinderen zijn. In een andere school is een leerlingenbegeleider vaak bezig met het bijspijkeren van kennis. Hier kan ik me focussen op het welbevinden, het invullen van vrije tijd of het oplossen van probleempjes.”
Feest op school
Op vrijdag 23 mei tussen 16.30 en 20 uur houdt de school een feest. “Iedereen is welkom, de leerlingen zijn aan de slag, verzorgen de hapjes of decoratie. Toch is het geen opendeurdag.” (EFO)
The post School De Branding bestaat tien jaar: “Buitengewoon en toch gewoon” is provided by KW.be.