Colruyt Group haalt dit jaar drie keer meer mosselen uit zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort: “100 ton, een belangrijke stap vooruit”

Voor de kust van Nieuwpoort rijpen ze langzaam, stevig verankerd aan kilometerslange touwen onder water: de enige echte Belgische hangcultuurmosselen. Wat ooit begon als een gewaagd experiment, groeit stilaan uit tot een volwaardig alternatief voor de Zeeuwse klassieker. Colruyt Group, pionier in duurzame aquacultuur, verwacht dit jaar liefst 75 à 100 ton mosselen te oogsten uit haar zeeboerderij, gelegen op vijf kilometer van de kustlijn.

“In 2022 begonnen we met een handvol lijnen en veel ambitie,” zegt Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij van Colruyt Group. “Na een eerste bescheiden oogst van 6 ton in 2023, zaten we vorig jaar al aan 33 ton. Dit jaar verwachten we liefst drie keer zoveel: ongeveer 100 ton. Dat is een belangrijke stap vooruit.”

In tegenstelling tot de Zeeuwse mosselen, die op de bodem van de Oosterschelde gekweekt worden, groeien Belgische hangcultuurmosselen in open zee, in constant stromend en koeler water. Die natuurlijke omstandigheden dragen bij tot de kwaliteit van het eindproduct.

De zeeboerderij zelf beslaat intussen een oppervlakte van één vierkante kilometer, met 138 ‘backbones’ en zo’n 45 kilometer mosseltouwen. Alles is verankerd aan de zeebodem met schroefankers en boeien, zodat de installatie bestand is tegen de sterke stroming en golfslag van de Noordzee.

“We bevinden ons hier in uitdagende omstandigheden,” zegt Van Hoestenberghe. “De Belgische kust kent een ruwe zee en wisselvallig weer. Maar dat is tegelijk een voordeel: hangcultuurmosselen groeien dubbel zo snel als bodemcultuur, wat zorgt voor steviger vlees en een intensere smaak.”

Ideaal weer

Ook het weer speelt een cruciale rol. Volgens zeeboer en bioloog Van Hoestenberghe was het voorbije voorjaar ideaal: “Veel zon betekent veel plankton, en dat is het voedsel van de mossel. Het belooft een sterke oogst te worden.”

De Belgische consument eet jaarlijks zo’n 25.000 ton mosselen, of gemiddeld 2,5 kilo per Vlaming. Het overgrote deel daarvan komt nog steeds uit Zeeuws-Vlaanderen. Met 100 ton blijft de bijdrage van de Belgische zeeboerderij voorlopig bescheiden, maar de ambitie is groot.

“Onze zeeboerderij is vandaag nog maar gedeeltelijk benut,” zegt Van Hoestenberghe. “We gebruiken nog maar een twaalfde van het potentieel. Op termijn mikken we op een jaarlijkse productie van 3.000 ton Belgische mosselen.”

The post Colruyt Group haalt dit jaar drie keer meer mosselen uit zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort: “100 ton, een belangrijke stap vooruit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hier wandelt Jean-Marie Dedecker elke dag sinds z’n zware hartoperatie: “Mensen steken hun duim op, hartverwarmend”

Middelkerke is meer dan het casino en de kust: burgemeester Jean-Marie Dedecker wandelt er elke dag tussen koeien en karpers voor z’n gezondheid na de levensreddende operatie. En of de oude Dedecker terug is. “Ze moeten stoppen met zeveren over de droogte.”
The post Hier wandelt Jean-Marie Dedecker elke dag sinds z’n zware hartoperatie: “Mensen steken hun duim op,

Lees meer »

Carlos Alcaraz of Jannik Sinner? Wie kan in Parijs in de voetsporen treden van Rafael Nadal: “Op gravel heeft hij een streepje voor”

Rafael Nadal krijgt zondag nog een grote hulde, maar zijn tijdperk in Roland Garros is definitief voorbij. De vraag is nu: wie kan zijn gigantische schoenen vullen in Parijs: Jannik Sinner of Carlos Alcaraz? Ex-tennistrainer en Eurosport-commentator Marc De Hous wikt en weegt de mogelijke troonopvolgers. En ziet hij een outsider die kan verrassen?

Lees meer »

Kortemark maakt zich weer op voor de Natte Broekenroute: “Wandeling met drankje achteraf”

Op 25 mei om 9 uur kan iedereen die dat nog niet deed, deelnemen aan de Natte Broekenroute. Die is vijf kilometer lang en wordt georganiseerd door de Kortemarkse toeristische dienst. Deelnemen is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven.
The post Kortemark maakt zich weer op voor de Natte Broekenroute: “Wandeling met drankje achteraf” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit is waarom de politie binnenviel bij youtuber Acid: “Ik weet dat ik weer exact hetzelfde aan het doen ben, dus steek mij binnen”

“Ik weet dat ik onder een voorwaardelijke celstraf sta. Steek mij maar binnen”, zei Nathan ‘Acid’ Vandergunst (25), een maand geleden in de YouTube-video waarin hij de identiteit onthulde van de gynaecoloog in opleiding die er zonder straf vanaf kwam in een verkrachtingszaak. Niet alleen zijn volgers zagen de video, ook het Brugse parket keek aandachtig mee. Resultaat: een huiszoeking,

Lees meer »

79-jarige verdachte praat ‘relatie’ met 14-jarig slachtoffer goed: “Fred Astaire deed dat vroeger toch ook”

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen is dinsdag de zaak ingeleid tegen L.M., een voormalige schoolbusbegeleider van 79. Hij zal in het najaar terecht moeten staan voor de verkrachting en aanranding van twee minderjarige zusjes die hij leerde kennen op zijn schoolbus. De moeder van de slachtoffertjes liet het ‘opaatje’ uit compassie toe in haar gezin, maar hij vergreep zich

Lees meer »

“Eerbetoon aan mijn overleden vader”: Jürgen van ‘Locàle by Kok au Vin’ opent pop-up Freddy’s

Restaurant Locàle by Kok au Vin in de Brugse Ezelstraat wordt vanaf 2 juni voor drie weken omgetoverd tot ‘Freddy’s’. “Het is een eerbetoon aan mijn vorig jaar overleden vader Freddy, die in de jaren 60 en 70 een beenhouwerij uitbaatte”, zegt zaakvoerder Jürgen Aerts. “Op het menu staan klassieke Vlaamse vleesgerechten.”
The post “Eerbetoon aan mijn overleden vader”:

Lees meer »

Akkoord over opslag huishoudhulpen in openbare sector

De vakbonden uit de openbare sector en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) hebben een akkoord bereikt over opslag voor de huishoudhulpen uit de openbare sector. Zij krijgen (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari) 1 euro bruto extra per uur, zo kondigen de vakbonden aan.

Lees meer »