“Duurzame energie is een basisrecht voor iedereen”: deze West-Vlaamse ondernemer deelt ‘gratis’ laadpalen en zonnepanelen uit

Hij begon zijn bedrijf met amper 6.200 euro aan startkapitaal, maar een kleine elf jaar later zet Maarten Michielssens een jaaromzet van 120 miljoen euro neer. Met EnergyVision wil de 42-jarige CEO de energiemarkt volledig hertekenen. Met ‘gratis’ zonnepanelen en laadpunten als opvallend luik van de succesformule. “We willen vooral impact hebben en mensen helpen die de energietransitie niet op eigen houtje kunnen maken”, beklemtoont hij.

Het hoofdkwartier van EnergyVision bevindt zich in Sint-Denijs-Westrem. Dichtste buur van het als kool groeiende energiebedrijf is de E40. Op de altijd drukke snelweg raast het verkeer in volle vaart voorbij, maar kan het tegelijk het razendsnelle tempo van het bedrijf van Maarten Michielssens amper bijbenen.

Het voorbije jaar steeg het klantenbestand van een goeie 10.000 naar 72.000. En het einde is nog lang niet in zicht, zegt de van de Jabbeekse deelgemeente Varsenare afkomstige CEO.

Dat hij ooit als ondernemer aan de slag zou zijn, stond nochtans niet in de sterren geschreven. In een vorig leven timmerde hij nog aan de weg als sportjournalist. “Het was mijn grote droom om het in die sector te maken, maar ik heb uiteindelijk een ander pad gekozen. In 2009 stapte ik uit de journalistiek.”

“We willen mensen helpen die het écht nodig hebben”

Michielssens trok naar de Vlerick Business School en sloeg de handen in elkaar met voormalig atleet Hassan Mourhit. Ze verkochten onder andere lichtkoepels, lampen en zonwerende raamfolie, maar namen in oktober 2014 een allesbepalende beslissing: EnergyVision zag het levenslicht.

“Initieel als installateur van zonnepanelen, terwijl ik daar aanvankelijk niet zozeer in geloofde. Op 8 oktober 2014 hebben we bij de notaris in Jabbeke de oprichtingsakte getekend, een dag later was onze 6.200 euro aan startkapitaal al opgesoupeerd: Alles ging naar ons eerste kantoortje, hier in Gent.”

Slapeloze nachten

De eerste successen werden in het buitenland geboekt. Nadat hij begin 2015 met koning Filip mee op handelsmissie naar China trok, hadden Michielssens, Mourhit en hun medevennoot Koen Decourt een eerste klant beet.

“Bij een Chinees bedrijf mochten we zonnepanelen installeren. Later volgden ook nog projecten in Marokko. Op dat vlak hebben we de omgekeerde beweging gemaakt. Als Belgische start-up verdienden we eerst onze sporen in het buitenland, pas sinds 2017 zijn we in eigen land actief. We waren vertrokken, maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om het punt te bereiken waar we nu staan.”

© JOKE COUVREUR

“Tijdens onze eerste jaren ging er amper een dag voorbij zonder de gedachte dat het afgelopen kon zijn. Letterlijke elke eurocent heb ik in EnergyVision geïnvesteerd. Het heeft mij en mijn gezin (samen met zijn echtgenote en hun twee jonge kinderen woont hij in Zomergem, red.) een pak slapeloze nachten opgeleverd, maar het was allemaal meer dan waard.”

“Tijdens onze eerste jaren ging er amper een dag voorbij zonder de gedachte dat het afgelopen kon zijn. Letterlijke elke eurocent heb ik in EnergyVision geïnvesteerd”

Vandaag installeert het bedrijf nog steeds zonnepanelen, biedt het als energieleverancier volledig groene en Belgische stroom aan én plaatst het ook thuislaadpunten. Ook gas kan je via EnergyVision binnenhalen, maar daar wil het bedrijf tegen 2030 van af. “Om volledig duurzaam te zijn”, benadrukt de CEO.

Bij alles wat hij en zijn iets meer dan 250 medewerkers doen, is betaalbaarheid het codewoord. “Wij willen het verschil maken voor mensen die de energietransitie niet op eigen kracht kunnen afwerken. Wij beschouwen duurzame energie als een basisrecht. De weg ernaartoe mag geen extra kosten met zich meebrengen. Of erger: exclusie.”

Ontzorgen

EnergyVision gaat er prat op de meest voordelige energieleverancier te zijn en wil zonnepanelen voor iedereen toegankelijk maken. Naast de startbaan van de luchthaven van Oostende realiseerde het vorig jaar het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, met meer dan 60.000 zonnepanelen.

Op ruim 50.000 sociale woningen in Vlaanderen liggen eveneens fotovoltaïsche panelen van Michielssens’ geesteskind. De installatie, aansluiting, keuring, onderhoud en herstel neemt EnergyVision voor haar rekening, in ruil betaalt de gebruiker een vaste prijs voor de opgewekte stroom.

“Vandaag zijn we marktleider in Brussel en groeien we fors in Vlaanderen. Tegen eind dit jaar willen we ook in Wallonië actief zijn. We’re here to stay”

“Die aanpak slaat aan, want onze klantentevredenheid ligt bijzonder hoog. We zien amper mensen hun contract opzeggen en de gemiddelde wachttijd bij onze telefonische klantendienst bedroeg vorig jaar vier seconden. Die jaar streven we naar drie seconden. Klanten mogen me ook altijd rechtstreeks mailen, als CEO wil ik voor elk van hen vechten. En hen op energievlak volledig ontzorgen.”

© JOKE COUVREUR

Diezelfde werkwijze hanteert EnergyVision nu voor thuislaadpunten. “We nemen opnieuw alle kosten voor onze rekening, waardoor de klant 2.000 tot 2.500 euro bespaart. Wie al zonnepanelen van ons heeft, betaalt een maandelijkse abonnementsprijs van 10 euro. Wie die niet op het dak heeft liggen, stort 30 euro per maand.

“Opnieuw een win-win, want niet iedereen is bij machte om een dergelijk bedrag in één keer op te hoesten. Voor een andere doelgroep nemen we de kopzorgen en papierberg uit handen. En wie huurt, kán vaak gewoon niet investeren in duurzame energieoplossingen.”

Kwantumsprongen

Dat EnergyVision bakens lijkt te verzetten, blijkt het uit steeds aanzwellende klantenbestand. “Al had ik dit elf jaar geleden nooit durven denken”, geeft Maarten toe. “Toen zag ik ons plafond op zowat vijftien werknemers liggen. Nu kijken we alleen nóg meer vooruit. We nemen dezer dagen kwantumsprongen, maar onze insteek is nog steeds dezelfde: mensen helpen.”

Vandaag is het bedrijf marktleider in Brussel en groeit het zienderogen in Vlaanderen. “Van alle Vlamingen die de voorbije maanden van energieleverancier veranderden, trok één op de vier naar ons. Tegen eind dit jaar willen we onze diensten ook in Wallonië in de markt zetten en in 2026 trekken we richting Nederland. We’re here to stay.”

“”Vandaag zijn we de zevende populairste energieleverancier van Vlaanderen en willen we alleen maar hoger klimmen op die ranglijst. Als enige volledig Belgische speler, trouwens. Zo willen we helpen om die historische fout van twintig jaar geleden recht te zetten, toen ons land haar energieproductie volledig uit handen gaf.”

The post “Duurzame energie is een basisrecht voor iedereen”: deze West-Vlaamse ondernemer deelt ‘gratis’ laadpalen en zonnepanelen uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jens Dendoncker openhartig over verborgen gehouden relatie in ‘Viva la feta’: “Ik zag haar graag, maar heb het verkorven”

Even geen vrolijke dansjes zoals in ‘The Masked Singer’ en even geen comedy zoals in zijn stand-upshows. In ‘Viva la feta’ legt Jens Dendoncker zijn hart bloot bij Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham: van zijn moeilijke verhouding met eten tot zijn stukgelopen relatie, die hij tot nu privé heeft gehouden. “Ik ben ongelofelijk blij dat we weer zo close zijn.”

Lees meer »

Tom parkeerde zijn wagen aan de luchthaven, en toch werd ermee gereden terwijl hij op vakantie was: “Ik kreeg een boete terwijl ik op het strand zat”

Meer dan 1.000 kilometer van huis op een zonnig strand liggen en toch geflitst worden. Terwijl je je auto nochtans hebt achtergelaten in een beveiligde parkeergarage bij de luchthaven van Charleroi. Hoe kan dat? Het is nochtans wat Gentenaar Tom Neirynck (55) overkomen is. De boete van 63,42 euro weigert hij alvast te betalen, ook al was het zijn auto

Lees meer »

“Met een goede defensie win je kampioenschappen”: Pierre-Antoine Gillet is klaar voor West-Vlaamse halve finales

Nooit eerder moest Filou Oostende onder coach Dario Gjergja in de kwartfinales zo hard strijden om die play-offfase te overleven als deze maand. Die drie kwartfinales tussen Filou Oostende en Windrose Antwerp Giants hadden echt de smaak van finales, wat ze trouwens in 2018, 2019, 2023 en 2024 waren. We zijn benieuwd naar de drie, vier of vijf halve finales

Lees meer »

Michel Van den Brande: “43 jaar gewerkt en ik zal 1.585 euro pensioen trekken. Vindt gij dat normaal?”

Één van de bekendste zaakvoerders van het land heeft zijn bedrijf verkocht. Voor de buitenwereld is hij een brulboei, een ongeleid projectiel, een schenenschopper met veel geld — en sinds deze week nog meer. Maar draai Michel Van den Brande binnenstebuiten en je ziet een man met een nooit verteerd jeugdtrauma en een immens minderwaardigheidscomplex. “Ik heb als kind te

Lees meer »

Internationale actie tegen milieucriminaliteit levert vier arrestaties op in regio Menen

Tijdens een internationale actie tegen illegale afvaltransporten en georganiseerde diefstal van metaal werden op 5 mei vier verdachten gearresteerd in de regio van Menen en acht in Frankrijk. Ze worden verdacht van bendevorming, het illegaal transporteren van afvalstoffen en georganiseerde diefstal. De actie kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen, onder leiding van

Lees meer »

Vier organisaties slaan handen in elkaar voor drie ‘Dikke Banden Koersen’: “Droom is om finale in Plopsaland te organiseren”

Met 120 deelnemende kindjes was de Dikke Banden Koers vorig jaar een succes. Tijd voor een upgrade, dus besloten vier Wevelgemse organisaties er komende maanden drie te organiseren. De aftrap wordt op 1 juni gegeven tijdens Gullegem Koerse.
The post Vier organisaties slaan handen in elkaar voor drie ‘Dikke Banden Koersen’: “Droom is om finale in Plopsaland te organiseren”

Lees meer »