Imog wil de vuilniszakken uit het straatbeeld halen. Dit maakte het nieuw bestuur bekend in een nieuw intergemeentelijk plan na een eerste Algemene Vergadering. Vanaf 2026 zamelt Imog GFT, lees groenten-, fruit- en tuinafval, apart in: de restafvalzak wordt vervangen door een container. “Het doel is de 131 kg restafval per inwoner per jaar, tegen 2030 verder terug te dringen tot 97 kilogram”, zegt Johan Bonnier, algemeen directeur Imog.
Met de slogan ‘Ja, we kunnen dit’ start Imog haar informatiecampagne voor de inwoners vanaf 2026. Het ambitieus plan zet in op vijf punten om de restafvaldoelstellingen te behalen: voedselverspilling voorkomen, meer sorteren aan de bron, nieuwe afvalstromen inzamelen, sturende retributies en zwerfvuil aanpakken. “Tegen 2030 moet onze regio evolueren naar 97 kilogram restafval per inwoner per jaar. Uit onze sorteeranalyse blijkt dat dit streefcijfer perfect haalbaar is door beter te sorteren en minder voedsel te verspillen”, duidt Johan Bonnier.
Container
Keukenafval wordt voortaan apart opgehaald en mag niet meer bij het restafval. “We merken dat er veel voedsel wordt verspild. Bijna 30 kilo per persoon per jaar belandt in de vuilnisbak. Dat is bijna een vierde van een afvalzak, en dat is te veel.” Er komt een grijze diftar-container voor restafval, waarvan de gezinnen zelf de grootte mogen kiezen. “Er zijn containers van 40, 120 of 240 liter. Ervaringen in andere regio’s leert ons dat de meeste gezinnen kiezen voor 40 liter. Dat is de inhoud van de huidige kleine restafvalzak”, duidt Isabelle Degezelle, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Dat houdt in geen lekkende of scheurende zakken meer, geen zwerfvuil door opengescheurde zakken. Een voorbeeld hoe het moet: volle potjes yoghurt wegdoen, de yoghurt gaat in de GFT en de lege potjes in de PMD-zak.”
We willen de mensen aanmoedigen zo goed mogelijk te sorteren
Restafvalzakken kosten op dit moment 1,70 euro per zak. De zakken zullen grotendeels verdwijnen, dus prijzen vergelijken wordt moeilijk. “Maar de restafvalfractie wordt opnieuw duurder”, zegt Isabelle Degezelle. “We willen op die manier inwoners aanzetten om zoveel mogelijk materialen die er niet thuishoren, uit de restafvalzak te halen.”
Daarnaast komt er een GF(t)/keukenafvalemmer van 25 liter. “Daar mag alles in wat organisch is, van aardappelschillen of restjes eten tot verwelkte bloemen. We weten uit ervaring dat er op die manier 20 kg uit de restafvalzak zal verdwijnen”, aldus Bonnier. Met deze grijze container, wordt het diftar systeem ingevoerd, wat staat voor gedifferentieerde tarieven. “Met de grijze restafvalcontainer zijn gedifferentieerde tarieven van toepassing”, zegt Bonnier. “Er wordt betaald naar gelang het gewicht dat wordt meegegeven. Hoe meer afval we meegeven hoe meer we moeten betalen, hoe minder afval we meegeven, hoe minder dat we moeten betalen. Zo eenvoudig is het.” De diftar-rolcontainers genieten de voorkeur van inzameling.
Groen gas
De bruine 25 liter-emmers om GF(t)/keukenafval in te zamelen met een abonnementsformule, worden ingezameld samen met het restafval. “Dit zorgt voor minder restafval en de productie van groen gas. Voor het verwerken van het in te zamelen GF(t)/keukenafval werd een overeenkomst afgesloten met BioBlue uit Ieper. BioBlue zet organisch afval om in biogas. Hiervan maken ze biomethaan, elektriciteit en warmte. Dit om hun eigen site te voorzien van elektriciteit en warmte. Biomethaan wordt rechtstreeks geïnjecteerd in het aardgasnet van Fluvius. Er wordt onderhandeld of onze CNG-tankinstallaties in Harelbeke en Moen, kunnen worden bediend met dit gas. Zo is de kringloop gesloten en verkleinen we samen onze afvalberg én bouwen we aan een duurzame toekomst”, aldus het bestuur van Imog.
Vijf gemeenten in de intercommunale, zijnde Anzegem, Avelgem, Harelbeke, Kruisem en Wielsbeke, voeren de nieuwe regel in vanaf 1 januari 2026. De overige vijf gemeenten Deerlijk, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem, krijgen een overgangsperiode waarin restafvalzakken nog mogelijk blijven. Kortrijk neemt volgende maand een beslissing. “Ik ben trots dat we met het nieuwe bestuur een meer gezamenlijk regionaal beleid hebben kunnen opstellen. Met deze campagne tonen we ook aan dat we gaan voor een transparante communicatie”, besluit Isabelle Degezelle.
The post Intercommunale Imog wil vuilniszakken uit het straatbeeld: “De restafvalfractie wordt opnieuw duurder” is provided by KW.be.