Jean Surmont duikt in naoorlogse geschiedenis met roman ‘De Commissaris’: “Over de wonden van de oorlog”

Voor zijn nieuwe roman ‘De Commissaris’ duikt Oostendenaar Jean Surmont opnieuw in de geschiedenis. Dit keer is een commissaris in een kustgemeente het hoofdpersonage. Al zijn er veel gelijkenissen met de vader van de auteur.

Gepensioneerd Atheneumdirecteur en lesgever Nederlands/Engels Jean Surmont (67) schreef in de jaren 90 al een wetenschappelijk werk over Willem Elsschot. Drie jaar geleden was er zijn romandebuut de affaire North, gebaseerd op waargebeurde feiten uit de Leopold II-periode. “Mijn nieuwe roman speelt zich af kort na de Tweede Wereldoorlog in een kustgemeente. Een pas aangestelde commissaris vat eerder toevallig een ontsnapte Duitse krijgsgevangene bij de kraag. Daardoor komt een netwerk van collaboratie en verzet naar boven. Het wordt duidelijk dat de wonden van de oorlog nog niet geheeld zijn”, zegt Jean Surmont. Er zijn grote gelijkenissen met de familiegeschiedenis van Jean Surmont: zijn vader was politiecommissaris in Middelkerke van 1945 tot in 1975. “En uit een oude Zeewacht kon ik achterhalen dat mijn vader effectief een Duitse krijgsgevangene vatte. Mijn roman is opnieuw op waargebeurde feiten gebaseerd, maar driekwart van het verhaal is fictie.” De roman speelt zich af eind jaren 40. “Na de oorlog konden daden van verzet of collaboratie niet meer. Het boeit me wat er gebeurde met de gedachten die toen nog heersten en de mensen die ze naar voren brachten”, zegt de auteur. “Op familiebijeenkomsten wordt vaak gepolst naar de familiegeschiedenis. Wat hebben mijn ouders wel of niet gedaan in de oorlog? Ik heb hen gevraagd of ze in het verzet zaten, maar er kwam geen antwoord. Mijn ouders waren anglofielen en mijn vader was 26 toen de oorlog uitbrak. Hij werd opgeroepen en maakte de 18-daagse veldtocht mee. Hij werd later politieagent, maar werd door de Duitsers ontslagen omdat hij onbetrouwbaar was. En daar was hij fier op. (lacht) Je kon afleiden waar zijn sympathieën lagen, maar ik denk niet dat hij in het verzet was. In het boek noem ik noch mijn vader, noch de kustgemeente bij naam”, aldus Jean.

Volgend boek

“Met Vlaams nationaal gedachtegoed moest men na de Tweede Wereldoorlog niet te koop lopen. Het werd onderdrukt. En het intrigeert me wat er gebeurt als die gedachten later weer naar boven komen. Ik ga ermee aan de slag in mijn volgende boek dat ik nu volop aan het schrijven ben.” Ver zal Jean Surmont niet moeten zoeken: in Middelkerke werd in de jaren 70 Andreas Inghelram burgemeester. Hij was eerder ook al oorlogsburgemeester en werd veroordeeld wegens landverraad. “Er zijn kennelijk plannen om hem ere-burgemeester te maken”, merkt Surmont fijntjes op.

‘De Commissaris’ kost 19,95 euro en is te koop in de Corman en Standaard Boekhandel en online via uitgeverij Ambilicious.

The post Jean Surmont duikt in naoorlogse geschiedenis met roman ‘De Commissaris’: “Over de wonden van de oorlog” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Organisatie Winkel Koerse helpt mee bij realisatie nieuw programma Jan Jaap van der Wal: “Samen paard gezocht en gevonden”

Winkel Koerse zit in het hart van comedian Jan Jaap van der Wal. De Nederlander, die in Antwerpen woont, nam tijdens het evenement al eens plaats in de dubbele sulky. Deze week schakelde hij de organisatie van Winkel Koerse in voor een nieuw programma omtrent de verschillen tussen Belgen en Nederlanders.
The post Organisatie Winkel Koerse helpt mee bij

Lees meer »

Amber Heard koos na rechtszaak tegen Johnny Depp voor nieuw leven in Spanje: “Chaos en doodsbedreigingen zijn geen dingen waar je een kind aan wil blootstellen”

Ze werd wereldwijd door het slijk gehaald na haar rechtszaak tegen ex-man Johnny Depp, die ze spectaculair verloor, samen met haar goede reputatie. Vandaag is Amber Heard (39) naar eigen zeggen dolgelukkig. De alleenstaande mama van drie, die deze week bekendmaakte dat ze recent een tweeling kreeg, woont op een ander continent en spreekt nu zelfs een andere taal. Hoe

Lees meer »